broccoli-soep
Diner,  Lunch,  Recepten

3x soep: gezonde en makkelijke recepten

Regenachtig weer vraagt om soep. Wat dacht je van een frisse broccolisoep? Of als je van kruidig houdt is de wortel linzensoep een aanrader. En een klassieker, maar dan nog lekkerder: geroosterde tomatensoep.

Ik ben gek op soep! Gelijk een tip: Je kunt soep in porties invriezen, waardoor je altijd een voorraad hebt. Vandaag deel ik maar liefst drie recepten, dus er zit vast iets bij.

Oh en nog iets anders wat ik heerlijk vind met regenachtig weer is bakken. Dit bananenbrood met ricotta kan ik je aanraden. En deze peren crumble is ook heerlijk.

Frisse broccolisoep

Broccoli zit boordevol goede voedingsstoffen en de tuinerwten geven meer body aan de soep. De citroen en munt zorgen voor een frisse en verassende smaak. Nog een reden waarom ik zo fan ben van dit recept: Je krijgt op een heerlijke manier meer groente binnen! Door een kommetje broccolisoep bij de lunch te eten krijg je alweer zo’n 200 gram groente binnen. Ik maak altijd een grote pan soep en vries het daarna in porties in. Zo heb ik altijd een voorraad soep binnen handbereik.

broccoli-soep

Je hebt nodig:

  • 1 broccoli
  • 200 g tuinerwten (diepvries)
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap 1 citroen
  • Handje verse munt

Tip: Lekker om de soep te serveren met een eetlepel yoghurt.

Zo maak je het:

Snijd de knoflook fijn en snijd de broccoli in roosjes. Doe daarna de broccoliroosjes, tuinerwten, bouillonblokjes en knoflook in een soeppan. Vervolgens doe je er 800 ml kokend water bij en kook de soep zo’n 8 minuten. Doe daarna het sap van een citroen en de munt erbij. Kook nog 2 minuten mee. Pureer hierna de soep met een staafmixer. Eet smakelijk!

Wortel linzensoep

Een lekker kruidig en voedzaam soepje, deze wortel linzensoep is een aanrader! Wist je dat linzen naast vezels en plantaardige eiwitten ook veel ijzer bevatten? Dit gecombineerd met wortel maakt het een gezonde, maar heerlijke soep.

wortel linzen soep

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 350 g wortels
  • 200 g gedroogde rode linzen
  • 1 rode ui
  • 1 bouillonblokje
  • 2 tl ras el hanout
  • 1 teentje knoflook.
  • 400 ml kokosmelk
  • 600 ml water
  • Olie

Extra: koriander en kookroom voor decoratie

Zo maak je het:

Snijd de wortels in stukken en snijd de ui en knoflook fijn. Verhit daarna wat olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook zacht. Doe daarna de wortels en ras el hanout erbij. Bak een minuut mee en doe vervolgens de linzen, het bouillonblokje, de kokosmelk en het water erbij. Kook de soep zo’n 20 minuten, totdat de linzen uit elkaar vallen. Pureer de soep met een staafmixer. Proef of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout toe. Serveer eventueel met wat koriander en kookroom. Eet smakelijk!

Geroosterde tomatensoep

Makkelijk en gezond: deze geroosterde tomatensoep is fantastisch! Door de tomaten te roosteren worden ze lekker zoet en wordt de smaak van de tomaten geconcentreerder. De soep is lekker bij de lunch, maar ook als voorgerecht. Je kunt het trouwens ook als lichte maaltijd eten met wat brood.

tomaten-soep

Je hebt nodig:

Voor 2 grote kommen soep

  • 500 g tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0,5 bouillonblokje
  • 1 tl oregano
  • 0,5 el balsamico dressing
  • 0,5 el olijfolie
  • 50 ml kookroom light

Garneren met basilicum en pijnboompitten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de tomaten in stukken, snijd de rode ui in halve maantjes en plet de teentjes knoflook. Doe de groente in een ovenschaal en verdeel de balsamico dressing, olijfolie en oregano erover. Rooster de groente 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Zodra de groente klaar is pureer je de groente in een pan samen met 150 ml kokend water, een half bouillonblokje en 50 ml kookroom. Serveer de soep in kommen en garneer eventueel met basilicum en pijnboompitten. Eet smakelijk!

Gezond en makkelijk, dit wil je! Heb jij deze pita pizza gemaakt? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.