
5x comfort food | makkelijk en gezond recept
5x recepten voor ultiem comfort food. Van pasta, tot pita pizza en risotto. Met een paar ingrediënten maak je het.
Pasta met geroosterde paprikasaus
De geroosterde paprikasaus heeft een rijke gerookte smaak, maar is ook lekker romig. Een echt comfort food recept dus. Je kunt voor dit recept gegrilde paprika uit pot gebruiken. Dit met nog een paar ingrediënten blend je tot een gladde paprikasaus, pasta erbij en klaar! Binnen een handomdraai maak je dit makkelijke en gezonde recept.
Je hebt nodig:
Voor 2 tot 3 personen
- 150 g volkoren penne
- Pot gegrilde paprika 295 g
- 40 g zongedroogde tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 15 g verse basilicum
- 250 g cherry tomaten
- 200 g kipfilet*
- 100 ml kookroom light
- 1 ui
- Olie om in te bakken
Extra groente? Voeg 200 g spinazie toe.
*Liever vega? Je kunt ook vegetarische gehaktballetjes gebruiken.
Zo maak je het:
Snijd de kipfilet in blokjes en de cherry tomaten door de helft. Snijd de ui fijn. Maak hierna de geroosterde paprikasaus. Lek de gegrilde paprika uit en doe het in een blender samen met de zongedroogde tomaten, knoflook, basilicum en kookroom. Blend het tot een gladde saus. Dit kan trouwens ook met een staafmixer.
Kook nu de pasta zoals staat aangegeven op de verpakking. Verhit daarna een beetje olie in een pan en bak de kipfilet goudbruin. Bak vervolgens op laag vuur de ui mee. Zodra de ui zacht is doe je de cherry tomaten en paprikasaus erbij. Je kunt nu eventueel ook de spinazie toevoegen. Proef de saus en voeg naar smaak eventueel nog wat zout en peper toe.
Wanneer de pasta gaar is giet je het af en meng je het door de saus. Eet smakelijk!
Pita pizza met oesterzwam shoarma
Shoarma en pizza, maar dan gezond. Dit gerecht is een combinatie van alle lekkere dingen. Als je oesterzwammen in de pan bakt dan krijgt het een vlezige structuur en met de shoarma kruiden is het net shoarma. Door volkoren pita’s te gebruiken krijg je de nodige vezels binnen én blijf je langer verzadigd.
Je hebt nodig:
Voor 2 personen
- 4 volkoren pita’s
- 8 el tomatensaus (zo’n 100 gram)
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 50 g geraspte 30 + kaas
- 150 g oesterzwammen
- 2 tl shoarma kruiden
- Zout en olie
Lekker om te serveren met tzatziki en peterselie.
Zo maak je het:
Verwarm als eerste de oven voor op 250 graden. Snijd daarna de courgette in plakjes en de ui in ringen. Scheur de oesterzwammen in stukjes. Smeer vervolgens de pita’s in met tomatensaus en beleg met courgette, ui en geraspte kaas.
Doe de pita pizza’s in de oven voor 7 minuten. Verhit ondertussen wat olie in een pan en bak de oesterzwammen hierin. Zodra de oesterzwammen krimpen doe je de shoarma kruiden erbij. Voeg naar smaak zout toe.
Zodra de pita pizza’s klaar zijn verdeel je de oesterzwam shoarma erover. Erg lekker om te serveren met verse peterselie en tzatziki. Eet smakelijk!
Enchiladas
Dit recept voor enchiladas is voor mij ultiem comfort food. De geur van knoflook en ui is al geweldig en in combinatie met Mexicaanse kruiden en gesmolten kaas is het een feestje! Je maakt dit recept gemakkelijk vegetarisch door voor vegetarisch gehakt te kiezen. Houd je van pittig? Doe dan jalapeño peper bij dit recept voor enchiladas.
Je hebt nodig:
Voor 4 personen
- 6 volkoren wraps
- 3 paprika’s
- 300 g mager rundergehakt (vega gehakt kan ook)
- Blik kidneybonen (400 g)
- 150 g mais
- 500 g passata (gezeefde tomaten)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- Zakje burrito kruiden
- 2 handjes geraspte 30+ kaas
- 1 jalapeño peper (optioneel)
- Handje verse koriander (optioneel)
Lekker voor erbij: sour cream en ijsbergsla.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui en knoflook fijn en snijd de paprika in blokjes. Verhit daarna een beetje olie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Doe ook het zakje kruiden erbij. Voeg daarna de paprika, uitgelekte mais en afgespoelde kidneybonen toe. Bak dit zo’n 2 minuten mee en voeg vervolgens de passata toe. Breng het extra op smaak door verse koriander door de saus te roeren.
Vul hierna de wraps met de vulling en leg de wraps in een ovenschaal. Strooi als laatste kaas over de wraps en optioneel plakjes jalapeño peper. Bak de enchiladas zo’n 10 minuten in de oven, totdat de kaas is gesmolten. Eet smakelijk!
Groene risotto
Met deze groene risotto krijg je zonder dat je het door hebt op een heerlijke manier groente binnen.
Je hebt nodig:
Voor 2 personen
- 150 g risotto rijst
- 150 g doperwten (diepvries)
- 200 g spinazie
- Handjevol cherry tomaten
- 75 g feta
- 15 g basilicum
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Sap halve citroen
- Half groente bouillonblokje
- Olijfolie
Zo maak je het:
Snijd de ui en knoflook fijn. Doe wat olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook zacht. Voeg daarna de spinazie en de helft van de doperwten toe. Zodra de spinazie is geslonken doe je de groente in een blender samen met 250 ml water, een half bouillonblokje, feta en basilicum. Blend tot een glad geheel.
Doe daarna wat olie in een pan en doe de risotto in een pan op laag vuur. Blus af met het sap van een halve citroen. Voeg beetje bij beetje 250 ml water toe, totdat het helemaal is opgenomen. Voeg daarna beetje bij beetje het groene mengsel toe. Wanneer het is opgenomen, voeg je weer een beetje toe. Roer de risotto goed door. Proef of het zo goed op smaak is. Zodra de rijst gaar is haal je de risotto van het vuur. Serveer met tomaatjes. Eet smakelijk!
Snelle lahmacun
Gezond comfort food, dat is deze lahmacun. Je maakt het in een handomdraai met volkoren wraps. Je hoeft dus niet zelf deeg te maken, maar je kunt gewoon wraps gebruiken. Dat scheelt weer tijd. En je kunt het zowel met mager gehakt als vega gehakt maken!
Je hebt nodig:
Voor 6 stuks
- 300 g mager gehakt (vega gehakt kan ook)
- 10 g peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 1 paprika
- 70 g tomatenpuree
- 2 tl sambal
- 1,5 tl komijnpoeder
- Flinke snuf zout en peper
- 6 volkoren wraps
Voor erbij: Sla, tomaat, rode ui, knoflooksaus.
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten behalve het gehakt en de wraps in de keukenmachine. Blend dit fijn. Dit kan ook met een staafmixer of hakmolen. Doe het mengsel in een kom en kneed het gehakt erdoor.
Verdeel 1/6 van het gehaktmengsel en druk plat op een kant van een wrap. Bak de wrap met de droge kant eerst in de pan krokant. Draai daarna de wrap om en bak de gehakt-kant zo’n 2 tot 3 minuten totdat het gehakt gebakken is. Wanneer je de wrap uit de pan haalt kan het zo zijn dat er nog wat gehakt achterblijft in de pan. Dit kun je gewoon weer op de wrap scheppen. Herhaal het proces. Beleg met je favoriete topping.
Gezond en lekker, heb je een van deze comfort food recepten gemaakt? Deel het op Instagram! Ik vind het namelijk altijd zo leuk om te zien dat mijn recepten worden gemaakt. Op Instagram deel ik trouwens nog meer leefstijltips en recepten.
Als eerste mijn recepten zien? Of blader hier tussen. Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.

