aardbeien-chia-jam
Recepten,  Spreads

Aardbeien chia jam – makkelijk en gezond recept

Deze aardbeien chia jam bevat minder suiker en meer vezels. Je maakt binnen no time zelf deze verrukkelijke en voedzame jam!

Er zit veel suiker in jam die je in de supermarkt kunt kopen, en tot voor kort had ik het idee dat het heel erg ingewikkeld is om zelf jam te maken. En toen ontdekte in chia jam. Dit moest ik natuurlijk proberen en het was geslaagd! Met slechts 3 ingrediënten maak je gemakkelijk zelf aardbeien chia jam. Enorm lekker voor op brood of door de yoghurt!

Aardbeien zijn lekker zoet van zichzelf, zeker als ze in het seizoen zijn. Daarom is het niet nodig om veel suiker toe te voegen en wordt de jam stukken gezonder. Chia zaad zit vol vezels en zet uit in de jam, hierdoor heb je geen geleermiddel nodig. Hierom is chia zaad ook geweldig in bijvoorbeeld overnight oats.

Je kunt deze aardbeien chia jam een week bewaren in de koelkast. Ik maakte een portie van 100 gram, maar je kunt ook een dubbele portie maken, als er meer mensen in jouw huis jam eten. Je kunt optioneel honing toevoegen om de jam wat zoeter te maken, maar dit is niet nodig. Proef daarom even of je het zoet genoeg vindt, zodat er niet onnodig extra suiker aan wordt toegevoegd.

Wanneer je zelf hartig broodbeleg wilt maken, kijk dan eens tussen dit lijstje!

aardbeien-chia-jam

Je hebt nodig:

  • 100 g aardbeien (diepvries of vers)
  • 1,5 el chia zaad
  • 0,5 el vanille aroma
  • Honing (optioneel)

aardbeien-chia-jam

Zo maak je het:

Verwarm de aardbeien in een steelpannetje en prak het met een vork fijn. Je kunt de aardbeien ook pureren met een staafmixer als je van jam zonder stukjes houdt.

Wanneer de aardbeien gaan koken, voeg je chia zaad en vanille aroma toe. Proef of je het zoet genoeg vindt en voeg desnoods een theelepel honing toe.

Laat de aardbeien chia jam nog 2 minuten op zacht vuur, en giet het hierna in een afsluitbaar potje. Laat de jam eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Eet smakelijk!

hilicious

Deel dit recept vooral met iemand die gek is op aardbeien! Je kunt me altijd een berichtje sturen op Instagram, wanneer je speciale verzoekjes hebt voor gezonde recepten.