
Aubergine tapenade + flatbreads maken
Deze aubergine tapenade is hemels! En je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig om deze overheerlijke tapenade te maken.
Als ik in Groningen over de markt loop moet ik altijd even de aubergine tapenade kopen bij een delicatessen kraam. Die tapenade smaakt simpelweg geweldig. Speciaal voor jou heb ik proberen te ontdekken wat maakt dat de tapenade zo heerlijk smaakt. Het geheim is het venkelzaad. Dat maakt de aubergine tapenade kruidig. Met dit recept kom ik dicht in de buurt met de tapenade van de markt. En misschien is dit recept zelfs wel lekkerder. Wil je de aubergine tapenade afmaken? Maak er dan flatbreads bij. Met een paar ingrediënten maak je het.
Je hebt nodig:
- 1 aubergine
- 75 g zongedroogde tomaatjes
- 0,5 tl venkelzaad
- 1 tl paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- Zout, peper en olie
Zo maak je het:
Als eerste snijd je de aubergine in blokjes en de knoflook fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in stukken. De grootte van de blokjes maakt niet zoveel uit omdat je het uiteindelijk in een blender doet. Verhit een beetje olie in de pan en bak vervolgens de aubergine 5 minuten. Zodra de aubergine zacht is geworden bak je de knoflook het paprikapoeder en venkelzaad 2 minuten mee. Vervolgens doe je alle ingrediënten voor de aubergine tapenade in een blender of keukenmachine en mix je het tot een glad geheel. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!
Zelf flatbreads maken
Wist je dat het eigenlijk heel simpel is om zelf flatbreads te maken? Deze volkoren flatbreads met rozemarijn zijn perfect om te serveren bij de borrel. Bijvoorbeeld lekker met tzatziki, aubergine tapenade of een goede extra vierge olijfolie. Maar je kunt de flatbreads ook serveren bij een zelfgemaakte curry of stoofpotje.
Je hebt nodig:
- 200 g volkorenmeel
- 120 g yoghurt
- 1 el olijfolie
- 1,5 tl rozemarijn
- 1 tl bakpoeder
- Flinke mespunt zout
- Olie
Zo maak je het:
Kneed alle ingrediënten goed door elkaar. Kneed zo’n 10 minuten, totdat je een elastisch deeg krijgt. Het deeg moet soepel zijn, maar niet helemaal aan je vingers plakken. Als het aan je vingers plakt voeg je nog een beetje meel toe.
Laat het deeg afgedekt zo’n 20 minuten rusten. Verdeel het deeg daarna in 6 stukken en rol het deeg met een deegroller dun en plat.
Doe een klein beetje olie in een pan en bak de flatbreads hierna 2 minuten per kant goudbruin. Eet smakelijk!
Als je deze aubergine tapenade hebt gemaakt, dan vind je deze wortelspread vast ook heerlijk. Dit Italiaanse borrelbrood is ook een tip om te maken.
Zelf gemaakte dips zijn het allerlekkerste. Heb je deze aubergine tapenade gemaakt? Deel het op Instagram! Ik vind het namelijk altijd zo leuk om te zien dat mijn recepten worden gemaakt. Op Instagram deel ik trouwens nog meer leefstijltips en recepten. Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.

