
De lekkerste bolognese saus – gezond recept
De lekkerste bolognese saus maak je zo. Het geheim van de saus is geduld. Hoe langer de saus trekt, hoe meer smaken er vrij komen. Tip: Ik maak een grote portie saus en vries het daarna in delen in. Dan blijft het wel maanden goed in de vriezer.
Geloof me: zo maak je de lekkerste bolognese saus. De ingrediënten zijn simpel, maar er is een geheim ingrediënt. Dat is geduld! Hoe langer de saus trekt, hoe meer de smaken naar voren komen. Ik laat de pan met saus wel 1,5 tot 2 uur pruttelen. Het gehakt wordt dan doordrongen van smaak en de groenten zijn versmolten in de saus.
Mijn tip is om een grote portie te maken en dan kun je de rest invriezen. Dan heb je altijd een verrukkelijke saus op voorraad.
Krijg je geen genoeg van de Italiaanse keuken? Maak dan eens gnocchi. Of deze pasta Puttanesca. Die recepten zet je trouwens binnen no time op tafel.
Je hebt nodig:
Voor zo’n 8 tot 10 porties saus
- 1 stronk bleekselderij
- 2 winterpenen
- 250 g champignons
- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- 3 el balsamicoazijn
- 800 g rundergehakt
- 2 laurierblaadjes
- 2 bouillonblokjes
- 140 g tomatenpuree
- Snuf nootmuskaat en Italiaanse kruiden naar smaak
Zo maak je het:
Snijd de bleekselderij, winterpenen, champignons, uien en knoflook fijn. Tip: Ik hak de groente vaak in kleine stukjes met de keukenmachine, dat scheelt weer werk. Verhit daarna olie in een grote pan en bak de groente zacht. Zodra de groente zacht is doe je het gehakt erbij. Bak op hoog vuur het gehakt goudbruin. Blus af met balsamicoazijn en roer de tomatenpuree erdoor. Bak nog 2 minuten mee. Doe daarna 500 ml warm water, bouillonblokjes, laurier en Italiaanse kruiden erbij. Roer door en zet de pan op laag vuur. Hoe langer de saus op staat, hoe meer de smaken gaan intrekken. Ik liet de saus ongeveer 2 uur pruttelen en roerde ondertussen door. Maak de saus af met een snufje nootmuskaat en eventueel nog zout en peper.
Heb je deze bolognese saus gemaakt? Deel het op Instagram! Ik vind het namelijk altijd zo leuk om te zien dat mijn recepten worden gemaakt. Op Instagram deel ik trouwens nog meer leefstijltips en recepten.
Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.

