
3x dippen | aubergine tapenade, hummus en bonen spread
3x lekker dippen! Wat dacht je van zelfgemaakte aubergine tapenade, hummus met geroosterde wortel of bonen spread? Smaakvol en gezond.
Ik deel 3 lekkere dips met jou. Lees verder hoe je de recepten maakt. Ook lekker om er zelf flat breads bij te maken.
Aubergine tapenade
Als ik in Groningen over de markt loop moet ik altijd even de aubergine tapenade kopen bij een delicatessen kraam. Die tapenade smaakt simpelweg geweldig. Speciaal voor jou heb ik proberen te ontdekken wat maakt dat de tapenade zo heerlijk smaakt. Het geheim is het venkelzaad. Dat maakt de aubergine tapenade kruidig. Met dit recept kom ik dicht in de buurt met de tapenade van de markt. En misschien is dit recept zelfs wel lekkerder.
Je hebt nodig:
- 1 aubergine
- 75 g zongedroogde tomaatjes
- 0,5 tl venkelzaad
- 1 tl paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- Zout, peper en olie
Zo maak je het:
Als eerste snijd je de aubergine in blokjes en de knoflook fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in stukken. De grootte van de blokjes maakt niet zoveel uit omdat je het uiteindelijk in een blender doet. Verhit een beetje olie in de pan en bak vervolgens de aubergine 5 minuten. Zodra de aubergine zacht is geworden bak je de knoflook het paprikapoeder en venkelzaad 2 minuten mee. Vervolgens doe je alle ingrediënten voor de aubergine tapenade in een blender of keukenmachine en mix je het tot een glad geheel. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!
Hummus met geroosterde wortel
Gezond broodbeleg kun je makkelijk zelf maken! Deze hummus met geroosterde wortel smaakt fantastisch. De wortel geeft een lekkere structuur en de kruiden maken het af. Beleg dat groente en peulvruchten bevat en fantastisch smaakt, een win-winsituatie!
Je hebt nodig:
- 200 g wortel
- 200 g kikkererwten
- 1,5 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 2 el tahin
- 1 el olie
- 2 el citroensap
- Zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de wortel in plakjes en verdeel de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en olie over de plakjes wortel. Breng extra op smaak met zout en peper. Rooster de wortel daarna in een ovenschaal of op de bakplaat in zo’n 30 minuten gaar.
Spoel de kikkererwten uit en laat ze uitlekken. Doe daarna de kikkererwten, wortel, tahin en citroensap in een blender en blend het tot een gladde hummus. Je hier trouwens ook een staafmixer voor gebruiken.
Bonen spread
Nadat je deze bonen spread hebt gemaakt wil je niet meer anders. Zo smaakvol! De ingrediënten zijn gebaseerd op een hummus, maar in plaats van kikkererwten is deze spread gemaakt met cannellini bonen. Je kunt dit recept trouwens ook met lupine bonen maken. Als je de meeste pakjes hummus in de supermarkt bestudeert, kom je erachter dat er voor het grootste gedeelte bestaat uit olie. Zelf maken is daarom niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Je kunt de spread zo’n 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Lekker als dip bij de borrel of als broodbeleg.
Je hebt nodig:
- Blik cannellini bonen* (250 g uitlekgewicht)
- Sap halve citroen
- 3 el tahin
- 1 teentje knoflook
- 0,5 tl komijnpoeder
- Zout
Voor over de bonen spread: Extra vierge olijfolie en za’atar of oregano
*Variatietip: maak deze spread ook eens met lupine bonen.
Zo maak je het:
Spoel de bonen af en snijd de knoflook fijn. Doe de afgespoelde bonen, het sap van een halve citroen, 3 eetlepels tahin, knoflook en komijnpoeder in een schaal. Pureer met een staafmixer de bonen fijn, totdat het een glad geheel is. Proef en breng extra op smaak met zout. Doe de bonen spread in een kom en doe er wat extra vierge olijfolie en za’atar over. Eet smakelijk!
Gezond en makkelijk, dit wil je! Heb jij deze dips gemaakt? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.

