
Champignon burger & koolsalade – makkelijk en gezond recept
Zelfgemaakt is 10x lekkerder dan uit de supermarkt! Deze champignon burger is fantastisch. Super smaakvol, maar makkelijk te maken. Lees verder voor het recept.
Met maar een paar ingrediënten maak je deze champignon burger en geloof me, na deze burger hoef je geen kant-en-klare meer uit de supermarkt. Zo smaakvol! Parmezaan en oregano geven een heerlijke smaaktwist aan de burger. En wist je dat je zelf heel makkelijk koolsalade kunt maken? Ultiem comfort food.
Meer burger inspiratie? Probeer ook eens deze tonijnburger.

Je hebt nodig:
Voor 2 burgers
- 250 g champignons
- 40 g Parmezaanse kaas
- 200 g linzen (uitlekgewicht 130 g)
- 2 tl oregano
- 10 g paneermeel
- 2 el meel
- 1 ei
- Zout, peper en olie
Lekker voor erbij: volkoren broodje, gebakken uitjes, truffelmayonaise en sla.
Zo maak je het:
Snijd de champignons in kleine stukjes. Bak de champignons daarna zonder olie in een koekenpan. Bak net zo lang tot ze goudbruin worden en het vocht voor het grootste gedeelte eruit in. Spoel daarna de linzen af en dep ze droog. Doe de linzen in een kom samen met paneermeel, meel, oregano, een ei en de gebakken champignons. Kneed goed door. Kneed ook de Parmezaanse kaas erdoor. Het mengsel mag nog een beetje vochtig zijn, maar moet niet helemaal uit elkaar vallen. Voeg anders nog een eetlepel meel toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Kneed nu 2 burgers van het mengsel en druk stevig aan. Verhit wat olie in de pan en zodra de olie heet genoeg is bak je de burgers op laag vuur zo’n 4 minuten per kant, totdat ze goudbruin zijn. Serveer op een volkoren broodje met truffelmayonaise, gebakken uitjes en sla. Eet smakelijk!
Knapperige koolsalade
Deze koolsalade is een heerlijk bijgerecht. Vooral lekker bij burgers, maar ook fantastisch bij je lunch. De groenten blijven tot wel 3 dagen knapperig in de koelkast, dus het is ook nog eens een handig recept waar je dagen van kunt eten.
Je hebt nodig:
Bijgerecht voor zo’n 3 personen
- 150 g witte kool
- 150 g winterpeen
- 1 appel
- 25 g cranberry’s of rozijnen
- 35 g walnoten of pecannoten
- 20 ml appelazijn
- 30 ml tahin *
- 0,5 el honing
- 0,5 el mosterd
- Zout en peper
*Geen tahin in huis? Je kunt tahin ook vervangen door mayonaise.
Zo maak je het:
Was de groente en appel. Snijd de witte kool, winterpeen en appel fijn. Om de winterpeen en witte kool in kleine stukken te snijden kun je eventueel ook een keukenmachine gebruiken. Hak de walnoten in stukjes. Doe de gesneden wortel, kool, appel, walnoten en cranberry’s in een kom. Maak nu de dressing door de tahin of mayonaise, appelazijn, honing en mosterd door elkaar te mengen. Meng de dressing door de salade. Proef en voeg nog zout en peper toe naar smaak. Eet smakelijk!
Gezond en makkelijk, dit wil je! Heb jij deze champignon burger gemaakt? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.

