darmklachten-peulvruchten
Leefstijl

Darmklachten bij peulvruchten voorkomen – tips

Wist je dat als je peulvruchten op de juiste manier bereidt, ze zelfs gezond zijn voor je darmen? Met deze tips kun je genieten van de voordelen van peulvruchten, zonder darmklachten.

Je hebt vást al eens meegekregen dat ik fan ben van peulvruchten. Een rode linzencurry, bonenburgers, hummus en falafel, je kunt er zoveel kanten mee op! Ik verwerk ze in veel gerechten, want ze bevatten ongelooflijk veel goede voedingsstoffen. Laatst schreef ik voor PeulNatuur een blog over hoe je darmklachten kunt voorkomen bij het eten van peulvruchten. Deze tips wil ik natuurlijk ook met jou delen!

Peulvruchten zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Ze bevatten ontzettend veel vezels én zijn rijk aan antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen. Nog een pluspunt: gedroogde peulvruchten zijn hartstikke duurzaam! Wil je je darmen gezond houden? Dan is voeding dat rijk aan prebiotica is geweldig! Prebiotica zit in groente en fruit, maar ook in alle peulvruchtsoorten. Toch kunnen mensen darmklachten ervaren bij het eten van peulvruchten. Met een paar simpele tips heb jij daar geen last meer van.

darmklachten-peulvruchten

1. Bereid peulvruchten zelf

Bonen uit blik worden niet geweekt, maar flink doorgekookt. Hierdoor blijven antinutriënten, de stofjes die voor buikpijn kunnen zorgen, bestaan. Het is daarom aan te raden dat je zelf de peulvruchten bereidt. Zo heb je grip op hoelang en hoe je peulvruchten weekt, voor optimaal resultaat. Of kies voor peulvruchten uit pot, dat is een betere optie als je last van darmklachten bij peulvruchten hebt. Toch peulvruchten uit blik gebruiken? Spoel ze dan voor gebruik goed af met lauwwarm water.

2. Week de peulvruchten goed

In peulvruchten zitten antinutriënten. Dit zijn ‘gif’stoffen die de peulvruchten zelf aanmaken om zichzelf te beschermen tegen micro-organismen. Antinutriënten wil je daarom niet binnenkrijgen, want deze kunnen darmklachten veroorzaken. Doordat je de peulvruchten weekt en daarna kookt, gaan veel antinutriënten verloren. Het is daarom aan te raden om gedroogde peulvruchten zo’n 8 tot 12 uur te weken in ruim water. Een extra tip is om een scheutje citroensap toe te voegen aan het weekwater. Citroensap helpt  antinutriënten af te breken.

3. Spoel peulvruchten goed af

Zowel geweekte peulvruchten als kant-en-klare bonen uit blik of pot kun je het beste goed afspoelen voor gebruik. Zo spoel je een deel van de antinutriënten af, waardoor de peulvruchten je minder darmklachten geven.

4. Bouw het op

Het is niet zo gek dat je darmklachten krijgt bij het eten van peulvruchten als je het niet zo vaak eet. Peulvruchten zijn namelijk rijk aan vezels. Dat is hartstikke gezond, maar je darmen moeten er wel even aan wennen als je normaalgesproken niet veel vezels eet. Het is daarom aan te raden om peulvruchten langzaam in je dieet te integreren. Dit kun je stapsgewijs doen door bij elke maaltijd twee eetlepels peulvruchten te eten. Begin bijvoorbeeld eens met hummus op je brood en bouw het uit naar linzen door de salade en een bonenburger bij de avondmaaltijd.

5. Help het kauwen een handje

Door peulvruchten te vermalen, kun je de vezels beter verteren. Je kunt je staafmixer of keukenmachine daarom al wat voorwerk laten doen. Pureer de bonen goed voor een fantastische bonenburger of maak een gladde linzensoep. En wat dacht je van deze zwarte bonen brownies? Ik beloof je dat je de bonen niet proeft.

zwarte-bonen-brownies

Hopelijk kun je met deze tips voortaan zonder darmklachten genieten van peulvruchten! Peulvruchten zijn namelijk zo’n mooie bron van plantaardige eiwitten en andere nuttige voedingsstoffen. Meer tips? Volg mij op Instagram om alles mee te krijgen!