darmklachten-tips
Leefstijl

Lees dit als je darmklachten hebt – Tips

Een opgeblazen gevoel, winderigheid of andere darmklachten? Lees dan deze tips om van darmklachten af te komen. Zo krijg jij de controle weer terug!

Iedereen heeft wel eens een opgeblazen gevoel of last van z’n darmen, maar sommige mensen hebben er te vaak last van. Zo’n 15% van de Nederlanders hebben zelfs last van het Prikkelbare Darm Syndroom. Voeding en leefstijl kan hierbij een rol spelen. In mijn blog vertel ik je er meer over en geef ik tips om van je darmklachten af te komen.

Tips bij darmklachten

darmklachten-tips

Wanneer je last hebt van je darmen, dan vermijd je misschien lichaamsbeweging. Dit werkt juist averechts! Beweging verbetert de darmfunctie en daarnaast komt er endorfine vrij, waardoor je minder pijn voelt. Als je heel erg last hebt dan lukt intensief sporten wellicht niet gelijk, maar wandelen kan ook al helpen.

Daarnaast kan het helpen om genoeg te drinken. Zorg ervoor dat je minimaal 2 liter vocht binnenkrijgt. Kies daarbij niet voor koolzuurhoudende dranken of teveel light-dranken. Koolzuur zorgt er namelijk voor dat je een opgeblazen gevoel kunt krijgen. Teveel zoetstoffen als sorbitol of xylitol kunnen laxerend werken.

Verder kan een regelmatig eetpatroon met een stevig ontbijt helpen om de darmwerking te stimuleren. Bij te snel eten, roken en kauwgom kauwen kan er teveel lucht ingeslikt worden, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt.

Het is verder aan te raden om genoeg vezels te eten. Deze zitten in groente, fruit, zaden en volkoren producten. And last but not least, veel stress kan darmproblemen verergeren. Vind daarom een manier om met stress om te gaan wat voor jou werkt. Of dit nu sporten, muziek luisteren of mediteren is.

FODMaP

Fodmap-tips

Bij de meeste mensen zijn bovenstaande tips al enorm helpend, maar sommige mensen hebben alsnog last van darmklachten. Het kan zo zijn dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Om het zeker te weten, kun je het bespreken met de huisarts of diëtist.

Een dieet om erachter te komen waar je gevoelig voor bent, is het FODMaP-beperkte dieet. FODMaPs zijn kleine moleculen die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terechtkomen. Daar wordt het snel door bacteriën in de dikke darm gefermenteerd. Hierbij komt gas vrij, waardoor je een opgeblazen gevoel kunt krijgen. Het is niet zo dat alle FODMaPs klachten geven, dat verschilt per persoon. Bij dit dieet ga je 6 weken lang FODMaP-beperkt eten en na deze periode ga je kijken welk voedingsmiddel de meeste klachten geeft. Omdat het een lastig dieet kan zijn, is het aan te raden het te bespreken met een diëtiste. In deze brochure kun je meer informatie vinden.

FODMaP-beperkte recepten

Ontbijt/lunch

  • Havermoutpap, vervang hierbij de melk door amandelmelk of lactosevrije melk.
  • Chia pudding, vervang hierbij het zuivel voor een lactosevrije variant. Roodfruit heeft de voorkeur.

Diner

hilicious

Welke tip is het meest waardevol voor jou? Laat het me weten via Instagram! Ik zou het heel erg tof vinden als je dit artikel deelt.