eetwissels-voedingscentrum
Leefstijl

In kleine stapjes naar een gezonde leefstijl – Eetwissels

In dit artikel vertel ik je hoe je met slimme eetwissels een gezonde leefstijl kunt bereiken. Zo pas je stapsgewijs je leefstijl aan, zodat je het volhoudt!

Wanneer mensen gezonder willen leven, wordt er vaak gefocust op het einddoel. Ze moeten ineens 4x per week sporten, salades eten en geen chips meer eten. Dit wordt een week volgehouden op wilskracht, maar langzaam vervallen oude patronen. Dit komt omdat grote veranderingen lastig vol te houden zijn. Begin daarom in kleine stapjes! Pas met slimme eetwissels je voedingspatroon aan, zodat je het volhoudt. Ik raad je ook zeker aan om dit artikel te lezen. Hierin vertel ik je hoe je een gezonde leefstijl kunt volhouden.

Het Voedingscentrum heeft onlangs eetwissels geïntroduceerd om de consument te motiveren voor de gezonde keuze te gaan. Bij sommige eetwissels kan ik mij voorstellen dat het alsnog een grote stap is. Ik geloof bijvoorbeeld dat er nog een stap tussen cola en water kan zitten. Om deze reden heb eetwissels in twee fases voor jullie uitgeschreven. In level 1 vallen de producten die hoog in energie, vet, suiker en/of zout zitten. Level 2 is al stukken beter en level 3 is het meest voedzaam. Wanneer je meer van producten uit level 3 eet en minder uit level 1, krijg je minder calorieën binnen en meer goede voedingsstoffen. Als afvallen een doel is van je, zul je zien dat het een stuk makkelijker gaat. Daarnaast ga je beter in je vel zitten.

Drinken

eetwissels-voedingscentrum

Frisdranken, maar ook vruchtensappen bevatten ontzettend veel suiker en daardoor veel energie. Binnen een paar seconden krijg je zo 4 suikerklontjes binnen. Opties bij level 2 zijn daarom een stuk beter. Light-producten passen namelijk in een gezond voedingspatroon,  omdat er zoetstoffen in plaats van suiker in zitten. Het is niet zo dat je hier onbeperkt van kunt drinken, want wanneer je te veel zoetstoffen binnenkrijgt, kun je darmproblemen krijgen. Opties in level 3 zijn daarom het allerbeste.

Brood

eetwissel-voedingscentrum

Wanneer je meer volkoren producten binnenkrijgt, zul je zien dat je bloedsuikerspiegel minder stijgt en dat je langer vol zit. In volkoren producten zitten namelijk meer vezels. Dit draagt trouwens ook bij voor een goede darmwerking. Wanneer je de stap van wit brood naar volkoren brood te groot vindt, kun je ook eerst voor bruin brood gaan.

Zuivel

eetwissels-voedingscentrum

Je verbaast je erover hoeveel suiker er in kindertoetjes zit, vaak zelfs meer dan in vla. Een betere optie is daarom kwark of yoghurt gezoet met zoetstof. Zelf vind ik Optimel Griekse stijl een aanrader. Kun je geen genoeg van ijs krijgen? Probeer dan eens caloriearm ijs óf maak zelf dit gezonde Ben & Jerry’s ijs. Yoghurt of kwark is het meest gezond en hoeft zeker niet saai te zijn. Pimp het bijvoorbeeld op met fruit, noten en zaden.

Snacks

gezonde-leefstijl-tips

De snacks bij level 1 bevatten veel vet, zout en calorieën. De snacks bij level 2 zijn al een stuk voedzamer. Popcorn is bijvoorbeeld een gezondere versie van chips. Daarnaast is het advies om minimaal 1x per week vette vis te eten, haring is daarom een prima snack! Ongezouten noten zijn het beste, maar wanneer de stap nog te groot is kun je gezouten noten proberen. Maak ook eens deze gezonde borrelplank! 

hilicious

Welke eetwissels ga jij proberen? Laat het me vooral weten via Instagram! Ik waardeer het enorm wanneer je dit artikel deelt, omdat ik veel tijd en liefde in deze artikelen stop (: