emotie-eten
Leefstijl

Emotie eten doorbreken – Uitleg en tips

Een eetbui of emotie eten doen we allemaal wel eens. Wanneer je dit vaker hebt, kan het voor problemen zorgen. Met deze tips krijg jij de controle terug.

Allereerst wil ik je vertellen dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je wel eens hebt gegrepen naar eten bij emotie. Dit heeft namelijk iedereen wel eens. Pas wanneer je dit vaker doet en het ervaart als lastig, dan is het goed om het aan te pakken.

Enorm veel mensen ervaren problemen met emotie eten. Zeker nu de herfst is aangebroken en veel mensen last hebben van een winterdip, lijkt het mij een goed idee om wat meer over emotie eten te vertellen en nog belangrijker hoe je ermee om kunt gaan.

Bewustwording

Dat veel mensen last hebben van emotie eten, is niet zo gek. Je wordt er namelijk van jongs af aan al onbewust mee beïnvloed. Als kind kreeg je een snoepje als je was gevallen met de fiets of mocht je een taartje eten omdat je een goed rapport had. Daarnaast is in elke romantische comedy wel een scene te zien waarin de vrouw naar een bak Ben & Jerry’s grijpt, wanneer ze moet omgaan met een break-up. Ga eens voor jezelf na of je je herkent in bepaalde situaties. Troost je jezelf graag met eten of kun je de verleiding niet weerstaan bij stress of verveling? De eerste stap naar verandering is bewustwording. Wanneer je bewust bent van het feit dat je last hebt van emotie eten, kun je het aanpakken.

Verschillende emoties

De tweede stap is herkennen bij welke emoties jij vooral last hebt van eetbuien. Verdriet, stress, geluk of eenzaamheid zijn allemaal emoties waaruit emotie eten kan ontstaan. Zijn de chocoladerepen niet aan de slepen in de tentamenweek? Of eet je pizza omdat je vandaag zo blij was? Voel jij je eenzaam en eet je daardoor uit verveling gemakkelijk een zak chips leeg? Het kan ook zo zijn dat je het niet met een bepaalde emotie hebt, maar met meerdere. Wanneer je voor ogen hebt welke emoties eetbuien triggeren, kun je je erop voorbereiden. Een tentamenweek zie je bijvoorbeeld al aankomen.

Omgaan met emoties

Op korte termijn kan eten de emoties verzachten, alleen werkt dit op lange termijn niet. Wanneer je bijvoorbeeld veel stress ervaart in de tentamenweek en je hierdoor veel chocolade gaat eten, kun je voor even de stress wegdrukken, maar op lange termijn niet. De stress wordt door eten niet minder, waardoor je de volgende tentamenweek weer stress ervaart en weer gaat eten. Een effectievere manier is het omgaan met je emoties. Emoties mogen er zijn en wanneer je leert hoe je ermee om kunt gaan, zul je de emoties als veel minder storend ervaren. Nu snap ik dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, daarom heb ik tips opgeschreven, waardoor jij de controle terug krijgt.

emotie-eten

Tips bij emotie eten

  • Zoek afleiding. Wanneer je het gevoel hebt dat je wilt snaaien, vervang het snaaien dan voor iets anders. Ga bijvoorbeeld wandelen, sporten, een boek lezen of een serie kijken. Tekenen of denkspelletjes kunnen je ook helpen. Door actief iets anders te doen, ben je met je aandacht bij de activiteit, waardoor je minder aan snaaien denkt.
  • Mindful eten. Misschien klinkt het zweverig, maar het betekent niets meer dan bewust met je aandacht bij het eten zijn. Vaak wordt er chips gegeten terwijl er een serie gekeken wordt en voor je het weet is de zak chips leeg. Zeker als je hoog in je emoties zit, is je aandacht niet echt bij eten, waardoor je ongemerkt te veel eet. Probeer bewust te eten door met je aandacht bij het kauwen, proeven en ervaren van eten te zijn.
  • Drink voldoende. Je hersenen geven een signaal af naar je lichaam als je dorst of honger hebt, alleen lijken deze signalen erg op elkaar. Hierdoor kun je denken dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Drink daarom voldoende, bijvoorbeeld een verwarmend kopje thee of koffie of een goed glas water.
  • Eet regelmatig. Zorg ervoor dat je regelmatig eet en geen hoofdmaaltijden overslaat. Wanneer je een lange tijd niets hebt gegeten, kun je grijpen naar allerlei snacks. Zodra je overdag voldoende eet, is de behoefte naar snacks minder.
  • Stel jezelf 3 vragen. Wanneer je een eetbui voelt opkomen, stel jezelf dan 3 vragen. Lost het eten het probleem met je emotie op? Zijn er alternatieven? Is het echt nodig om nu te eten? Omdat emotie eten aangeleerd gedrag is en je het vaak onbewust doet, kan het enorm helpen om even stil te staan bij deze vragen.

hilicious

Hopelijk heb je wat gehad aan mijn uitleg en tips. Deel deze tips ook vooral met je vrienden en vriendinnen. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen helpen. Je kunt me altijd een berichtje sturen op Instagram als jij graag nog meer informatie over een bepaald onderwerp wilt. Lees ook eens tips bij het lezen van een etiket.