
How to: Etiket lezen
Goed een etiket lezen zorgt ervoor dat je de gezonde keuze kunt maken. Er zijn namelijk veel misleidingen in de supermarkt. Lees verder voor de belangrijkste tips bij etiket lezen.
Op Instagram vroeg ik aan jullie waar jullie meer van zouden willen weten. Hoe je goed een etiket leest werd vaak genoemd. Dit snap ik eigenlijk wel, want er komen elke dag nieuwe producten op de markt. Er liggen veel misleidingen op de loer door de claims en verpakkingen van bepaalde producten. In dit artikel leer ik je hoe je een etiket kunt lezen en misleidingen kunt herkennen.
Ingrediëntenlijst
Op de ingrediëntenlijst kun je terugvinden wat er allemaal in het product zit. De ingrediënten staan in volgorde van meest tot minst aanwezig in het product. Het eerste ingrediënt zit dus het meest in het product en het laatste product op de lijst het minst. Laat je vooral niet misleiden door de verpakking en check de ingrediëntenlijst even.
Als voorbeeld CoolBest Strawberry hill. Op de flitsende verpakking zie je in het groot aardbeien en een sinaasappelschijfje. Door deze prachtige afbeelding zou je er vanuit gaan dat er alleen sinaasappelsap en aardbeienpuree in zit, maar niets is minder waar.
Ingredienten: Vruchtensap uit concentraat (appel, sinaasappel 37%, aardbei 10%, kers, witte druif, peer).
Uit de ingrediëntenlijst blijkt dat er maar 37% sinaasappel en 10% aardbei in zit. Op de voorkant van de verpakking staat dat er geen suiker is toegevoegd. Deze claim klopt, alleen zitten er natuurlijk wel fruitsuikers in. Deze worden in het lichaam op dezelfde manier opgenomen als tafelsuiker. In 1 glas CoolBest zitten 6 suikerklontjes. Het beste is om voor water, thee of koffie te gaan. Als je toch een glaasje wilt, neem het dan mate.
Verschillende benamingen suiker
In de afgelopen jaren is er vanuit de consument steeds meer vraag naar producten zonder suiker gekomen. Suiker is voor producenten een goedkope smaakmaker, waardoor het aantrekkelijk blijft om dit in producten te stoppen. Om de producten aan de man te brengen, gebruiken producenten andere ingrediënten dan het reguliere suiker. Toch is de voedingswaarde ongeveer hetzelfde als dat van tafelsuiker.
Verschillende benamingen voor suiker:
- Eindigt op -ose: dextrose, fructose, glucose
- Siroop: agavesiroop, invertsiroop
- Stroop: appelstroop, bietenstroop
- Suiker: kokosbloesemsuiker, rietsuiker, tafelsuiker
- Concentraat: vruchtensapconcentraat, appelsapconcentraat
Deze chai thee van David Rio kwam ik laatst tegen in de Sissy Boy. Dit is een mooi voorbeeld van misleiding. Op de voorkant staat namelijk dat deze theepoeder een mix is van matcha, zwarte thee en echte specerijen. Zonder de ingrediëntenlijst te lezen, zou je er vanuit gaan dat dit een gezonde keuze is.
Ingrediënten: Rietsuikersiroop uit concentraat, maltodextrine, zwarte theepoeder, specerijen blend, natuurlijke smaken, Japanse matcha, zout.
Het eerste en tweede ingrediënt van dit product is suiker. Een gezondere (en goedkopere) keuze is gewone thee. Gember-, munt-, groene-, zwarte- of kruidenthee zijn bijvoorbeeld erg goede alternatieven.
Voedingswaarde
In de voedingswaardetabel is te zien wat voor voedingswaarde het product heeft. Vaak staat dit vermeld in 100 gram en per portie.
Energie | Kijk niet alleen naar de calorieën, maar naar het totaalplaatje. |
Vet | Een product is vetarm als er maximaal 3 gram vet per 100 gram in zit. |
Waarvan verzadigd | Over het algemeen is het goed als het verzadigd vet ten opzichte van het onverzadigd vet zo laag mogelijk is. |
Koolhydraten | |
Waarvan suikers | Een product is laag in suikers als er maximaal 5 gram suiker per 100 gram in zit. |
Vezels | Een product is vezelrijk als er meer dan 6 gram vezels per 100 gram in zitten. |
Eiwitten | Een product is een bron van eiwitten als minimaal 12% van de energie in het product bestaat uit eiwit. |
Zout | Een product is zoutarm als er maximaal 0,3 gram zout per 100 gram in zit. |
Houdbaarheid
Als laatste wil ik het hebben over de houdbaarheid van het product. Je hebt namelijk twee verschillende houdbaarheidsdatums. De THT-datum staat voor ’ten minste houdbaar tot’. Dit staat op producten die niet snel bederven, zoals yoghurt. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar kan het nog wel veilig zijn om het te eten. Gebruik dan je zintuigen. Ruikt, ziet en proeft het product nog goed? Dan kun je het nog eten.
De TGT-datum staat voor ’ten minste te gebruiken tot’, en staat op producten die snel bederven. Denk hierbij aan zalm, vlees en voorgesneden groenten. Na de TGT-datum zul je het product moeten weggooien.
Op het etiket kun je het bewaaradvies lezen. Door je aan het bewaaradvies te houden, zorg je ervoor dat het product zo goed mogelijk van kwaliteit blijft.
Deel dit artikel vooral met je vriend of vriendin. Zo lezen zoveel mogelijk mensen deze handige tips over hoe je goed een etiket kunt lezen. Heb je nog meer voedingsvragen? Dan kun je me altijd een berichtje sturen via Instagram of mijn blog. Lees ook eens dit artikel over hoe je meer groente kunt gaan eten.

