
Fruit taart met mascarponeroom en schuimpjes – Recept
Fris, fruitig en romig, dat is deze fruit taart met mascarponeroom en schuimpjes! Makkelijk om te maken en iedereen gaat dit heerlijk vinden. Lees hier hoe je het maakt.
Eigenlijk is er altijd wel een reden om een taart te bakken, maar deze keer was de reden dat ik 21 juli jarig was. En als je jarig bent dan pak je uit! Ik houd van romige en luchtige taarten, waarvan je gerust nog een stukje op kunt. Omdat aardbeien in het seizoen zijn, wilde ik een fruit taart maken. Door de biscuittaart zit citroen, zodat het lekker fris blijft. En de frambozen geven een frisse smaak aan de mascarpone. Om de fruit taart af te maken, garneer je de taart met schuimpjes. Dit geeft een lekkere bite en verassende smaak!
Gelijk even een disclaimer: Deze fruit taart valt niet onder de gezonde baksels. Maar ik wil je meegeven dat een stukje taart prima bij een gezonde leefstijl past. Het gaat tenslotte om balans! Niemand wordt dik door af en toe een taartje, patatje of pizza te eten. Je komt aan van consequent meer eten dan dat je verbruikt. Als de basis maar goed is. Nog meer lekkere taarten bakken? Deze banoffee taart is geweldig en deze witte chocoladetaart is ook fantastisch.
Je hebt nodig:
Voor de biscuittaart
- 150 g bloem
- 150 g suiker
- 5 eieren
- Sap halve citroen
- Rasp hele citroen
- Mespunt zout
Voor de mascarponeroom
- 250 g mascarpone
- 50 g frambozen (diepvries kan ook)
- 40 g suiker
- Sap halve citroen
Voor de garnering
- 350 g rood fruit (ik gebruikte aardbeien en frambozen)
- +/- 60 g schuimpjes
Extra
- Keukenmixer
- Bakvorm 20 cm
- Bakpapier
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontvet hierna de beslagkom, zodat het eiwit zometeen mooi stijf wordt. Je kunt dit makkelijk doen met citroen of afwasmiddel. Scheid vervolgens de eieren en zorg ervoor dat er geen eigeel bij het eiwit komt.
Mix nu het eiwit stijf met een keukenmixer. Als het een beetje stijf wordt, doe je de helft van de suiker en een mespunt zout bij het eiwit. Zodra je eiwit mooi wit is en de eiwitpieken blijven staan, is je eiwitschuim klaar.
Mix vervolgens in een andere kom het eigeel zo’n 4 minuten tot een mooi geheel, samen met de andere helft van de suiker, citroenrasp en het sap van een halve citroen.
Spatel hierna voorzichtig de helft van het eiwitschuim door het eigeel mengsel. Zodra het goed is opgenomen doe je de andere helft eiwitschuim erbij. Spatel het voorzichtig door en voeg de bloem toe. Rustig doorspatelen, zodat het mengsel luchtig blijft.
Schenk het beslag in een ingevette bakvorm en bak de taart in zo’n 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Je kunt controleren of de taart gaar is met een satéprikker. Wanneer deze er schoon uitkomt, is de taart gaar.
Mascarponeroom
Terwijl de taart in de oven staat, maak je de mascarponeroom. Pureer de frambozen, suiker en het citroensap door de mascarpone. Zodra het een egale room is, is het klaar. Zet de mascarponeroom in de koelkast.
Taart opmaken
Laat de taart helemaal afkoelen. Snijd hierna de taart met een broodmes horizontaal door de midden. Verdeel vervolgens de helft van de mascarponeroom en de helft van het fruit over de onderste laag van de fruit taart. Leg de andere helft van de taart er bovenop en verdeel de overgebleven marscaponeroom en fruit over de taart. Verdeel als laatste de schuimpjes over de fruit taart. Eet smakelijk!
Vergeet het eindresultaat niet te delen op Instagram, dat vind ik namelijk zo leuk om te zien! Als je eens een gezond baksel wilt maken, dan vind je deze zwarte bonen brownies of perziktaart vast heerlijk.

