herstgroente-recept
Diner,  Lunch,  Recepten

Geroosterde herfstgroente met spelt en kruiden

Eten met het seizoen mee is nog nooit zo lekker geweest. Deze geroosterde herfstgroente smaakt naar meer. Lees verder voor het recept.

Ik hou van groente roosteren in de oven, dat geeft zo’n andere smaakbeleving! Naast dat dit gerecht bomvol smaken en texturen zit, is het hartstikke gezond. Heerlijk bij het avondeten en de volgende dag als lekkere lunch. Ook goed te combineren met (lams)vlees of gegrilde kip.

Nog een tof weetje over bieten: Wist je dat bieten oorspronkelijk voornamelijk werden verbouwd vanwege hun bladeren, niet vanwege hun wortels? In de oudheid werden bieten vooral geteeld voor de eetbare bladeren, die rijk zijn aan voedingsstoffen.  Pas later in de geschiedenis begonnen we de wortels te waarderen en te consumeren. In sommige culturen worden bietenbladeren, snijbiet genoemd, nu nog gegeten.

Probeer naast deze geroosterde herfstgroente ook eens deze couscoussalade met bieten en halloumi. Om in de herfst sferen te blijven is dit kip stoofpotje ook fantastisch.

herfstgroente-recept

Je hebt nodig:

Voor 2 tot 3 personen

  • 2 winterpenen (zo’n 350 g)
  • 3 (rauwe) rode bieten
  • 1 grote rode ui
  • 10 g munt
  • 10 g peterselie
  • 75 g feta
  • 150 g spelt korrels*
  • 25 g pompoenpitten
  • 0,5 el honing
  • 2 tl ras el hanout
  • Zout, peper en olijfolie

*Je kunt ook eens bulgur gebruiken

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de winterpenen en bieten. Snijd de bieten in dunne partjes, snijd de wortel in blokjes en snijd de ui in stukken.

Verdeel de groente over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel de groente met olijfolie. Verdeel ras el hanout, honing en zout en peper naar smaak over de groente. Rooster 45 minuten in de oven en schep na 30 minuten om.

Kook ondertussen de spelt zoals staat aangegeven op de verpakking en snijd de peterselie en munt fijn. Rooster de pompoenpitten kort in een koekenpan. Giet de gare spelt af en doe de kruiden erbij en breng extra op smaak met zout en peper. Doe de geroosterde herfstgroente bij de spelt en maak af met pompoenpitten en feta. Eet smakelijk!

Ga jij deze geroosterde herfstgroente maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.