
Gezond bakken – Tips en recepten
Mijn blog staat vol gezonde bakrecepten, want ik ben er gek op! In dit artikel geef ik je tips en tricks hoe je zelf gezond kunt bakken. Zo kun je zelf ‘ongezonde’ recepten gezonder maken.
In dit artikel vertel ik je alles over gezond(er) bakken. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk als je doorhebt welk ingrediënt je kunt vervangen. Wanneer je ervoor zorgt dat de basis van het recept gezond is, kom je al heel ver! De meeste bakrecepten hebben als basis boter, suiker en bloem. Door deze ingrediënten te vervangen door voedzamere ingrediënten, heb je ineens een gezond baksel!
Bloem
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend de binnenste deel van de graankorrel. Juist in het vliesje zitten veel vezels en goede voedingsstoffen. Kies daarom voor meel, zo krijg je meer vezels binnen en blijf je langer verzadigd. Volkorenmeel, speltmeel, of de glutenvrije variant boekweitmeel zijn gezonde keuzes! Ook havermeel is gezond. Ik maak dat altijd zelf door havermout te vermalen tot meel.
Tip: 500 g zelfrijzend bakmeel = 500 g volkoren meel + 15 g bakpoeder
Suiker
Vaak zit er veel suiker in de ongezondere baksels. Suiker geeft je veel energie en weinig goede voedingsstoffen. Rietsuiker, kokosbloesemsuiker of tafelsuiker, het heeft nagenoeg allemaal dezelfde chemische structuur. Vervang daarom het suiker eens door (rijpe) bananen. Zo krijg je meer vezels, magnesium en kalium binnen. Ook kun je eens appelmoes 0% suiker proberen. Zo krijg je meer vezels en pectine binnen in vergelijking met tafelsuiker. Daarnaast kun je ook kiezen voor zoetstoffen. Zelf gebruik ik ook wel eens honing. Dit is niet perse gezonder dan suiker, maar ik vind de smaakintensiteit wel hoger, waardoor ik minder gebruik.
Boter
In roomboter zit veel verzadigd vet en energie. Wil je minder energie en meer eiwit binnenkrijgen? Vervang dan eens een deel olie door kwark. Daarnaast kun je ook pindakaas gebruiken. In olijfolie zit minder verzadigd vet, dus dat is een betere keuze dan roomboter. Laat je inspireren door de recepten op mijn blog, want er staan veel recepten op met kwark.
Gezond bakken recepten
Met zuivel
- Deze kwarkbollen zijn overheerlijk!
- Gezonde bagels als lunch.
- Volkoren pannenkoeken zijn altijd een goed idee.
- De cottage cheese pancakes zijn rijk aan eiwitten en smaak.
Minder suiker
- Deze vegan carrot cake muffins wil je als ontbijt, lunch én snack.
- Het bananenbrood kan niet ontbreken in dit lijstje. Smeuïg, lekker en gezond.
- Banaan pindakaas pancakes als ontbijt!
- Zwarte bonen brownies (je proeft de bonen niet!)
Wat is jouw lievelingsrecept? Laat het me vooral weten! Je kunt me altijd een berichtje sturen op Instagram, dat lees ik graag.
Of

