
7x gezond broodbeleg | makkelijke recepten
Zo maak je zelf gezond broodbeleg! Van hummus tot gezonde hazelnootpasta, erg makkelijk om te maken en ontzettend lekker.
Hummus met geroosterde wortel

Gezond broodbeleg kun je makkelijk zelf maken! Deze hummus met geroosterde wortel smaakt fantastisch. De wortel geeft een lekkere structuur en de kruiden maken het af. Beleg dat groente en peulvruchten bevat en fantastisch smaakt, een win-winsituatie!
Je hebt nodig:
- 200 g wortel
- 200 g kikkererwten
- 1,5 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 2 el tahin
- 1 el olie
- 2 el citroensap
- Zout en peper
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de wortel in plakjes en verdeel de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en olie over de plakjes wortel. Breng extra op smaak met zout en peper. Rooster de wortel daarna in een ovenschaal of op de bakplaat in zo’n 30 minuten gaar.
Spoel de kikkererwten uit en laat ze uitlekken. Doe daarna de kikkererwten, wortel, tahin en citroensap in een blender en blend het tot een gladde hummus. Je hier trouwens ook een staafmixer voor gebruiken.
Eiersalade met oude kaas
Een combinatie van de welbekende saladebakjes oude kaas en eiersalade. Maar dan een stukje gezonder en erg lekker! Heerlijk op een toastje bijvoorbeeld. Deze eiersalade is ook perfect broodbeleg, want het bevat veel eiwitten. Zo blijf je langer verzadigd en krijg je de nodige bouwstoffen binnen. Hier vind je trouwens een eiersalade recept met truffel.
Je hebt nodig:
- 4 eieren
- 1 el yoghurt
- 1 el mayonaise
- Handje bieslook
- 1 tl mosterd
- 1 kleine rode ui
- 20 g oude kaas
- Peper en zout
Zo maak je het:
Breng het water aan de kook en kook de eieren 8 tot 9 minuten. Snijd ondertussen de bieslook en rode ui fijn en snijd de oude kaas in kleine blokjes. Roer in een kom de yoghurt, mayonaise, mosterd, bieslook, rode ui en kaas door elkaar. Zodra de eieren klaar zijn laat je ze schrikken in koud water. Pel de eieren en snijd in stukjes. Laat even afkoelen. Doe nu de eieren in de kom en roer door. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Gezonde hazelnootpasta
Wist je dat je met maar een paar ingrediënten zelf super makkelijk een gezonde hazelnootpasta kunt maken? Stukken gezonder dan de chocoladepasta uit de winkel en smaakvol door de geroosterde hazelnoten.
Je hebt nodig:
- 150 g hazelnoten
- 1 el cacaopoeder
- 1 el honing
- 2 tl vanille aroma
- Snufje zout
Extra: food processor of krachtige blender
Zo maak je het:
Rooster de hazelnoten 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Haal de hazelnoten hierna uit de oven. Als je noten met een vliesje hebt, rol je de noten in een theedoek. Zo laten de vliesjes makkelijk los. Hak nu de hazelnoten fijn met een food processor of krachtige blender. Mix het tot een gladde pasta. Dat kan best wel lang duren, zo’n 10 minuten. Help je apparaat door af en toe het mengsel om te scheppen met een lepel. Eerst worden de hazelnoten poeder, daarna een stevig ‘deeg’ en daarna komen de oliën beter vrij en wordt het meer vloeibaar. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en mix het door elkaar. Eet smakelijk!
Aubergine tapenade
Als ik in Groningen over de markt loop moet ik altijd even de aubergine tapenade kopen bij een delicatessen kraam. Die tapenade smaakt simpelweg geweldig. Speciaal voor jou heb ik proberen te ontdekken wat maakt dat de tapenade zo heerlijk smaakt. Het geheim is het venkelzaad. Dat maakt de aubergine tapenade kruidig. Met dit recept kom ik dicht in de buurt met de tapenade van de markt. En misschien is dit recept zelfs wel lekkerder.
Je hebt nodig:
- 1 aubergine
- 75 g zongedroogde tomaatjes
- 0,5 tl venkelzaad
- 1 tl paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- Zout, peper en olie
Zo maak je het:
Als eerste snijd je de aubergine in blokjes en de knoflook fijn. Snijd de zongedroogde tomaten in stukken. De grootte van de blokjes maakt niet zoveel uit omdat je het uiteindelijk in een blender doet. Verhit een beetje olie in de pan en bak vervolgens de aubergine 5 minuten. Zodra de aubergine zacht is geworden bak je de knoflook het paprikapoeder en venkelzaad 2 minuten mee. Vervolgens doe je alle ingrediënten voor de aubergine tapenade in een blender of keukenmachine en mix je het tot een glad geheel. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!
Eiwitrijke guacamole
Zo maak je de romigste guacamole. Lekker en ook nog eens eiwitrijk. Dat laatste komt door cottage cheese, een eiwitrijke en frisse kaassoort. Normaalgesproken heeft cottage cheese een korrelige structuur, maar doordat je het pureert wordt het een gladde dip. Deze guacamole is heerlijk als dip voor bij de nacho’s, maar kan ook bij de tortilla’s en taco’s worden geserveerd. Ik vind het ook lekker als hartig beleg voor op brood. Dan maak je het helemaal af met een gekookt of gebakken eitje.
Je hebt nodig:
- 1 kleine avocado
- Sap halve limoen
- 1 sjalotje of kleine rode ui
- 1 tomaat
- Teentje knoflook
- 100 g cottage cheese
- Chilivlokken naar smaak
- Zout en peper
Zo maak je het:
Snijd het sjalotje en het teentje knoflook fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees eruit en doe in een kom samen met de cottage cheese en het sap van een halve limoen. Pureer met een staafmixer totdat de klontjes weg zijn en je een glad mengsel krijgt. Roer knoflook, een sjalotje en de blokjes tomaat erdoor. Proef en breng extra op smaak met zout, peper en chilivlokken. Eet smakelijk!
Bonen spread

Nadat je deze bonen spread hebt gemaakt wil je niet meer anders. Zo smaakvol! De ingrediënten zijn gebaseerd op een hummus, maar in plaats van kikkererwten is deze spread gemaakt met cannellini bonen. Je kunt dit recept trouwens ook met lupine bonen maken. Als je de meeste pakjes hummus in de supermarkt bestudeert, kom je erachter dat er voor het grootste gedeelte bestaat uit olie. Zelf maken is daarom niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Je kunt de spread zo’n 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Lekker als dip bij de borrel of als gezond broodbeleg.
Je hebt nodig:
- Blik cannellini bonen* (250 g uitlekgewicht)
- Sap halve citroen
- 3 el tahin
- 1 teentje knoflook
- 0,5 tl komijnpoeder
- Zout
Voor over de bonen spread: Extra vierge olijfolie en za’atar of oregano
*Variatietip: maak deze spread ook eens met lupine bonen.
Zo maak je het:
Spoel de bonen af en snijd de knoflook fijn. Doe de afgespoelde bonen, het sap van een halve citroen, 3 eetlepels tahin, knoflook en komijnpoeder in een schaal. Pureer met een staafmixer de bonen fijn, totdat het een glad geheel is. Proef en breng extra op smaak met zout. Doe de bonen spread in een kom en doe er wat extra vierge olijfolie en za’atar over. Eet smakelijk!
Zoet of hartig: beleggen met pindakaas
Soms kun je wel wat gezond broodbeleg inspiratie gebruiken. 100% pindakaas is een gezonde keuze, want pinda’s bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Er bestaat discussie of pindakaas nu zoet of hartig beleg is. Maar met deze inspiratie kun je kiezen.
Leuk feitje over pindakaas: Toen peanut butter in 1948 in Nederland op de markt kwam, mocht het geen boter heten. Dat was namelijk een beschermde term: alleen roomboter mocht zo heten. Dit om verwarring met margarine te voorkomen. Het werd ‘kaas’ omdat het leek op leverkaas, een product waar ook geen echte kaas in zit.
Zoet:
- 4 el 100% pindakaas
- 1 tl koekkruiden
- 1 tl kaneel
- 25 g gehakte hazelnoten
- Evt. 1 tl honing
Doe de pindakaas in een potje en roer er koekkruiden, kaneel, gehakte hazelnoten en honing door. Smeer een volkoren boterham met wat van deze kruidige pindakaas. Extra lekker met wat plakjes banaan.
Hartig:
- 100% pindakaas
- Sambal
- Komkommer
Besmeer een volkoren boterham of cracker met pindakaas en doe er een paar kleine drupjes sambal op. Maak af met wat plakjes komkommer. Eet smakelijk!
Ga jij gezond broodbeleg maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.
