gezond-duurzaam-albert-heijn
Leefstijl

Gezond en duurzaam boodschappen doen bij: Albert Heijn

Gezond en duurzaam boodschappen doen bij de Albert Heijn. Ontdek welke producten mijn favoriet zijn, zowel voor je lijf als je portemonnee!

In de nieuwe rubriek ‘Gezond en duurzaam bij:’ ga ik langs allerlei supermarkten om mijn favorieten met je te delen. Als toekomstig diëtiste help ik je graag om de gezonde boodschappen eruit te pikken. Naast gezondheid vind ik duurzaamheid belangrijk. Met duurzaamheid doel ik op milieuvriendelijke boodschappen en ik laat je graag zien dat dit ook vriendelijk voor je portemonnee kan zijn! Gezond en duurzaam boodschappen doen hoeft namelijk niet duur te zijn en deze keer is de Albert Heijn aan de beurt.

Het is trouwens goed om te weten dat dit niet gesponsord is. Daarnaast zijn er meer producten die gezond en duurzaam zijn, maar deze komen in deel 2 aan bod! Volgende keer neem ik een kijkje bij een andere supermarkt. 

AGF-afdeling

De aardappel-, groente- en fruitafdeling is natuurlijk een hartstikke verantwoorde afdeling in elke supermarkt. Koop vooral seizoensproducten, want deze zijn vaak goedkoop én duurzamer. Veel koolsoorten, spruitjes en uien zijn nu bijvoorbeeld in het seizoen. Heb je zin in sperziebonen? Dan kun je ze ook uit het vriesvak halen. Groente uit het vriesvak wordt na het oogsten gelijk in stukjes gesneden en ingevroren, zodat de voedingsstoffen behouden blijven. Verse sperziebonen moeten nu een hele weg afleggen, waardoor ze wel een onderweg zijn en het lang niet meer zo vers is.

Bij de Albert Heijn heb je allemaal verschillende gesneden groenten, dat is wat mij betreft ideaal als je eens makkelijk wilt koken! Er is vaak wel een zak groente met 35% korting en wanneer je het dezelfde dag nog opeet, scheelt het voor je portemonnee en zorg je dat er geen eten wordt weggegooid. Dit is natuurlijk alleen handig als je weet dat je het voor de bepaalde datum eet, anders moet je het alsnog weggooien en dat is zonde.

Qua voedingswaarde en prijs zijn aardappelen geweldig. Aardappelen bevatten namelijk veel vitamine B6, vitamine C, kalium en koolhydraten. Daarnaast komen de meeste aardappelen die in de supermarkt liggen gewoon uit Nederland en daarmee is het ook nog eens een duurzame keuze.

gezond-duurzaam-albert-heijn

Ontbijtgranen

De Albert Heijn heeft verschillende ontbijtgranen die gezond en duurzaam zijn. Sinds er meer aandacht is voor minder zout en suiker in producten, is het mij opgevallen dat er allemaal nieuwe producten bij zijn gekomen. Om te beginnen met een klassieker én prijsfavoriet: havermout. Voor 50 cent kun je al een pak kopen en je kunt er alle kanten mee op. Van havermoutpap tot pannenkoekjes of gezonde baksels, met havermout kan het allemaal. Het zit namelijk bomvol vezels en geeft genoeg vulling. Daarnaast heeft de AH een 100% lijn met gepofte tarwe of spelt, hier zitten veel vezels, eiwitten en koolhydraten in. Je kunt natuurlijk zelf granola maken, bijvoorbeeld deze pindakaas granola. Wil je liever een granola kopen? De geroosterde muesli lijn van de AH is een goede keuze.

ah-havermouttarwe-gezond-duurzaam

gezond-duurzaam-albert-heijnmuesli-gezond-duurzaam

 

 

 

 

 

Broodbeleg

Iets wat ik áltijd in huis heb is pindakaas en dan wel de 100% pindakaas. Aan andere soorten wordt vaak palmvet, suiker en zout toegevoegd, wat niet nodig is. Het voordeel van 100% pindakaas is dat het gelijk bijdraagt aan je dagelijks aanbevolen portie noten. De AH naturel hummus is trouwens ook een aanrader. Korte ingrediëntenlijst en lekker voedzaam.

Conserven

De peulvruchten in blik waar 0% zout aan toegevoegd is, zijn een aanrader! Maar ook gedroogde peulvruchten zijn goed. Je kunt het enorm lang bewaren en zelf op smaak maken. Daarnaast zijn peulvruchten hartstikke gezond, omdat er eiwit, vezels en calcium in zit. Tomaten in blik en passata zijn ook producten die ik standaard in huis heb, want ze zijn een geweldige basis voor sauzen en hartstikke lang houdbaar.

gezond-duurzaam-albert-heijn

Tip!

Misschien is het je al eens opgevallen, maar AH heeft een suikerwijzer. Deze staat naast de prijs en naam van het product en geeft aan hoeveel suiker er in het product zit. Op deze manier kun je makkelijker een gezonde keuze maken. Wil je meer weten over het lezen van etiketten? Lees dan eens dit handige artikel!

hilicious

Naar welke supermarkt zal ik de volgende keer gaan? Laat het me even weten via Instagram. Je kunt me ook altijd een berichtje sturen als je nog een aanvulling hebt!