kerst-gezond-allerhande
Diner,  Recepten

Gezond met kerst: 3x healthy bijgerechten

Met deze feestelijke bijgerechten is het niet moeilijk om balans te houden tijdens de kerstdagen. Ze zijn makkelijk te maken, gezond en vooral erg lekker!

Voor de meeste mensen staan de feestdagen gelijk aan veel lekkers eten. We gaan van een uitgebreid kerstontbijt naar taart bij de koffie en in de avond gaan we uitgebreid dineren. Het gourmetstel wordt weer van zolder gehaald, de stoofpeertjes staan op het menu en we eindigen het diner met een overheerlijk dessert. Om het kerstdiner wat gezonder te maken deel ik deze drie recepten ter inspiratie.

Geroosterde pompoen met truffelolie

Pompoen-truffel-kerst

Vele variaties met aardappelen staan vaak op het kerstmenu maar vervang eens de aardappelen met pompoen. Pompoen heeft een nootachtige smaak en je kunt er alle kanten mee op. Het voordeel is dat er vergeleken met aardappelen in de pompoen een stuk minder calorieën zitten. De geroosterde pompoen is heerlijk in combinatie met truffelolie en pijnboompitjes.

Je hebt nodig:

  • 1 flespompoen
  • 2 el olijfolie
  • 2 el truffelolie
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat
  • Pijnboompitjes
  • Rucola

Zo maak je het:

Doe de flespompoen eerst 8 minuten in de magnetron. Op deze manier kun je de pompoen makkelijker snijden zometeen. Snijd de pompoen door midden en verwijder de pitjes met een lepel. Snijd de pompoen hierna in plakjes en leg het op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de pompoen met truffelolie en olijfolie. Breng het hierna op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Rooster de pompoen in een voorverwarmde oven van 200 graden ongeveer 25 minuten. Strooi in de laatste 2 minuten de pijnboompitjes over de bakplaat en bak deze nog kort mee. Serveer de pompoen met rucola. Eetsmakelijk!

Gevulde aubergine met munt en granaatappelpitjes

Aubergine-gezond-recept
aubergine-gezond-kerst

Dit gerecht bewijst dat groente niet saai hoeft te zijn. Dit frisse gerecht zorgt voor balans naast al die machtige kerstgerechten. Door de aubergine te grillen komt er een rijke smaak vrij die perfect samen gaat met het frisse van de granaatappel en munt.

Je hebt nodig:

  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 10 muntblaadjes
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en peper
  • Granaatappelpitjes

Zo maak je het:

Begin met het grillen van de aubergine. Gril de aubergine totdat deze is verkleurt op elke kant. Snijd de aubergine hierna doormidden. Snijd de aubergine vervolgens in blokjes zonder door de schil te gaan. Dit doe je door de aubergine eerst horizontaal in te snijden en daarna verticaal.

Hak de knoflook en muntblaadjes in kleine stukjes en doe dit in een kommetje. Doe de olijfolie en het citroensap erbij en roer het even door. Leg de aubergine op een beklede bakplaat en strooi de dressing erover. Breng het op smaak met zout en peper. Rooster de aubergine in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 20 minuten. Serveer het gerecht met granaatappelpitjes. Eet smakelijk!

Salade met rode bietjes, gegrilde appel en feta

salade-bietjes-feta-kerst

Rode bietjes staan vaak op het kerstmenu. Deze klassieker heb ik in een nieuw jasje gestoken. Het zoete van de bietjes en appel gaat perfect samen met het zoute en romige van de fetakaas. De walnoten geven een lekkere bite aan de salade.

Je hebt nodig:

  • 1 zakje rucola melange
  • 2 rode bieten, voorgekookt
  • 1 appel, in dunne plakjes
  • 1,5 handje fetablokjes
  • 1 kleine rode ui
  • Halve komkommer
  • 1 handje walnoten

Dressing:

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • Zout en peper naar smaak

Als eerste gril je de appelpartjes ongeveer 2 minuten op elke kant. Vervolgens snijd je de rode bieten in kleine blokjes, de ui in ringen en de komkommer in dunne plakjes. Hierna kun je de salade opbouwen. Doe de sla in een schaal en verdeel alle ingrediënten voor de salade erover.

Maak vervolgens de dressing door de ingrediënten hiervoor goed door elkaar te roeren. Strooi de dressing pas over de salade als je deze gaat eten. Op deze manier blijft de salade knapperig. Eet smakelijk!

Welke van deze gerechten is jouw favoriet? Ben je nog op zoek naar een dessert? Dit recept voor stoofpeertjes met ijs is een aanrader. Ga jij binnenkort een van deze recepten maken?Deel het dan vooral met familie en vrienden, dat zou ik namelijk erg leuk vinden!