
Gezonde cheesecake – makkelijk recept
Het recept voor deze gezonde cheesecake is alles wat je wilt hebben! Met een paar verassende ingrediënten maak je een gezondere versie die net zo lekker smaakt.
Wauw! Dit is by far mijn nieuwe lievelingsrecept op mijn blog! Cheesecake is een van mijn favoriete desserts, dus ik besloot een gezonde variant te maken. Vereisten daarbij: net zo romig en lekker, maar met minder suiker en vet.
Normaalgesproken maak je cheesecake met volle roomkaas, veel suiker en koekjes. Natuurlijk kun je in plaats van roomkaas zuivelspread gebruiken, maar ik ging voor een lichtere variant. Ik ging aan de slag met cottage cheese! Cottage cheese is een kwarkachtige kaassoort en bevat veel eiwit en weinig vet. Het heeft een korrelige structuur, maar met een trucje zie je dat niet terug in de taart.
Als bodem gebruik ik een granola die laag is in suikers. Deze kun je herkennen als er maximaal 5 gram suiker per 100 gram in zit. AH geroosterde muesli, granola van Holie Foods en nog een aantal soorten zijn laag in suiker en super lekker! Zelf maken kan natuurlijk ook.
Je hebt nodig:
Vulling
- 400 g cottage cheese
- 200 g Skyr of magere kwark*
- 3 eieren
- 3 el honing of andere zoetstof naar smaak
- 2 tl vanille aroma
- 2 tl maizena
*Met kwark kan de cheesecake iets zuurder worden dan met skyr. Daarom kun je ook Optimel (of van een ander merk) Magere kwark vanille 0% vet gebruiken.
Bodem
- 150 g granola (laag in suiker)*
- 30 g zonnebloemolie
- 1 tl kaneel
*AH geroosterde muesli of granola van Holie Foods is onder andere laag in suiker.
Topping
- 125 g frambozen + extra voor garnering (uit diepvries kan ook)*
- 1 tl honing of zoetstof naar smaak
*Je kunt frambozen ook vervangen door aardbeien of blauwe bessen als je dat lekkerder vindt.
Extra
- Bakvorm (20 cm)
- Blender, keukenmachine of staafmixer
- Bakpapier
Zo maak je het:
Verwarm als eerste de oven voor op 140 graden. Maak hierna de bodem.
Maak met een blender, keukenmachine of staafmixer de granola wat fijner. Meng hierna de granola, zonnebloemolie en kaneel in een kom door elkaar. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier en doe hier de gemengde granola in. Verdeel het mengsel en druk met een lepel de bodem goed aan. Zet hierna de bakvorm in de koelkast en ga verder met de vulling.
Mix met een blender, keukenmachine of staafmixer de cottage cheese, eieren en maizena tot een glad geheel zonder klontjes. Doe hierna de Skyr of kwark in een kom en meng het cottage cheese mengsel erdoor. Breng het mengsel op smaak met de vanille aroma en honing of zoetstof naar smaak. Giet de vulling vervolgens over de bodem.
Zet een klein bakje water in de oven, zodat de cheesecake niet gaat scheuren. Doe hierna de gezonde cheesecake in de voorverwarmde oven. Bak de cheesecake in zo’n 60 tot 70 minuten gaar.
Terwijl de gezonde cheesecake aan het afkoelen is, kun je de frambozentopping maken. Verwarm de frambozen voorzichtig in een pannetje met honing of zoetstof naar smaak. Prak de frambozen fijn tot een mooi geheel en laat het afkoelen. Giet hierna de frambozentopping over de cheesecake. Decoreer de taart als laatste met wat frambozen of ander rood fruit. Eet smakelijk!
Deel dit recept met een cheesecake lover! Als je dit recept geweldig vond, dan vind je deze baked oats vast ook heerlijk als ontbijt. Deel het eindresultaat vooral met mij op Instagram, want dat vind ik superleuk om te zien!

