gezonde-leefstijl-volhouden
Leefstijl

Een gezonde leefstijl volhouden – concrete tips

Wil je je gezonde leefstijl langer volhouden dan een week? En wil je blijvende resultaten? Lees dan deze tips. Zo ga jij een gezonde leefstijl volhouden.

Ten eerste, yes! Je bent er! Dit betekent dat je al bij de tweede stap van gedragsverandering bent, namelijk de bewustwording. Vanuit hier kunnen we stappen zetten, zodat je de gezonde leefstijl gaat volhouden.

Veruit de meest gestelde vraag is of ik tips heb wat je het best kunt eten, maar daar komt een stap voor. Ik kan je namelijk wel tips gaan geven wat je moet eten, maar wanneer je niet weet hoe je het kunt volhouden, is het dweilen met de kraan open. Daarom ga ik je tips geven hoe je een gezonde leefstijl kunt volhouden en daarna zal ik mijn voedingstips met je delen.

Stap 1. Accepteer waar je bent

Misschien herken je deze gedachten wel:

  • Als ik 5 kg kwijtraak, dan ben ik gelukkig.
  • In de zomer wil ik een sixpack.
  • Als ik dunnere benen heb, dan voel ik me beter.

Betekent dit dat je dan niet gelukkig bent wanneer je dit nog niet hebt bereikt? En als het niet gelukt is, voel je je dan nog slechter? Je voelt weerstand tegen het ‘probleem’ en vanuit daar is het ontzettend moeilijk iets vol te houden. Zo heeft jezelf dik voelen en jezelf dik noemen nog nooit geholpen bij afvallen. Probeer daarom te accepteren waar je nu bent en vanuit daar kun je veranderen. Je bent je gewicht niet, maar je hebt gewicht en daar kun je iets aan doen. Jij kúnt iets aan een gezonde leefstijl doen en vergeet niet te genieten van alle kleine overwinningen. Geniet van het proces en niet alleen van het eindresultaat.

Stap 2. Doelen stellen

Bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken en bedenk daarbij wat voor positief effect dit zal hebben op jou. Meer groente eten kan ervoor zorgen dat je lichaam meer goede voedingsstoffen binnenkrijgt. En vaker sporten zorgt ervoor dat je meer energie krijgt. Stel daarbij doelen voor jezelf op en maak ze niet al te groot. Om de doelen vol te houden, heb ik een aantal tips voor je.

  • Zeg in plaats van ‘Ik moet 5 dagen in de week sporten.’ ‘Ik mag/ga vandaag sporten’. Zo wordt de stap om het te doen minder groot.
  • Koppel een gezonde gewoonte aan een vaste gewoonte. Drink bijvoorbeeld elke een glas water na het toiletbezoek. Of doe jumping jacks/ squats terwijl je wacht op de waterkoker.
  • Plan het in! Maak in je agenda tijd vrij om bijvoorbeeld te sporten. Dat werkt veel effectiever dan de gedachte dat je eigenlijk zou moeten sporten.

gezonde-leefstijl-volhouden

Stap 3. Leer jouw valkuilen kennen

Wanneer je weet waar jouw valkuilen liggen, kun je er rekening mee houden. Ga eens terug naar het moment toen je de ‘fout’ in ging. Wat had je toen nodig? Misschien had je een vriend nodig die je aanmoedigde, dan kun je je omgeving inlichten dat je het fijn zou vinden als je support krijgt. Als je last hebt van emotie eten, dan raad ik je dit artikel aan. Voor tips tegen teveel snacken, raad ik dit artikel aan.

Stap 4. Maak er een gewoonte van

Je gaat iets veranderen aan een patroon dat je al een hele tijd op een bepaalde manier doet. Dat kost even tijd. Verwacht daarom ook niet dat je binnen een week je leefstijl hebt omgegooid. Per dag heb je 50.000 tot 60.000 gedachten en een groot gedeelte daarvan zijn gedachten van de dag ervoor. Het vergt daarom wat tijd en discipline. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt. Cliché maar waar.  Geniet daarom van het proces en sta daar elke keer even bij stil. Heb je in plaats van de auto de fiets naar je werk gepakt? Super! Op deze manier train je jezelf om te focussen op de positieve vooruitgang.

Stap 5. 80/20 leefstijl

Een gezonde leefstijl betekent niet dat je helemaal nooit meer een wijntje of een pizza mag. Wanneer je jezelf allemaal verboden oplegt, kun je alleen nog maar daaraan denken. Net als dat ik je nu vraag om niet aan een roze olifant te denken. Zorg ervoor dat het grootste gedeelte gezond is en geniet van die pizza. Schrok het niet naar binnen, maar neem er echt te tijd voor.

hilicious

Welke tip is voor jou het meest waardevol? Laat het me vooral weten. Als je andere voedingsvragen hebt, mag je me altijd via Instagram een berichtje sturen!