gezonde-sapjes
Leefstijl

Alles over sapvasten en gezonde sapjes – leefstijl tips

Is sapvasten goed voor je? Wat is ontgiften precies? Zijn gezonde sapjes echt zo gezond? Hier ga ik je in dit artikel meer over vertellen.

Gezonde sapjes

Het is je vast opgevallen dat het schap bij de sappen enorm uitgebreid is. Daarnaast zijn er steeds meer juice tentjes te vinden. De vormgeving straalt gezondheid uit met kreten als ‘antioxidant’, ‘protein’ en ‘zonder toegevoegd suiker’. Maar zijn deze gezonde sapjes wel echt zo gezond?

We nemen als voorbeeld Innocent Super smoothie Antioxidant. Hierin zit maar liefst 11 gram suiker per 100 ml. Dat komt neer op zo’n 7 suikerklontjes per glas van 250 ml. In een glas cola zit ter vergelijking ongeveer evenveel suiker.

Een ander voorbeeld is de AH smoothie Proteïne. De naam impliceert dat er een ruime hoeveelheid eiwit in zit. In werkelijkheid zit er eventueel eiwit in het sapje als in een glas melk of soja melk. Daarnaast krijg je bijna 6 suikerklontjes binnen door het drinken van zo’n sapje. Wil je genoeg eiwitten binnenkrijgen? Drink dan liever een glas (soja) melk. Zo krijg je veel minder onnodig suiker binnen.

De reden dat er zoveel suiker in smoothies zit, is omdat het voor het grootste gedeelte bestaat uit fruitsap. Dit bevat veel fruitsuiker. Je lichaam ziet fruitsuiker hetzelfde als tafelsuiker of honing. Het is alleen niet zo dat je nu al het fruit moet laten staan, omdat er fruitsuiker in zit. In fruit zitten namelijk ook vezels, vitaminen en mineralen. Vezels geven een verzadigd gevoel, maar bij sapjes en smoothies is het grootste gedeelte van de vezels eruit gehaald. Daarnaast drink je gemakkelijk het sap van 3 sinaasappels op, maar in een keer 3 sinaasappels opeten wordt lastig. Doordat je op fruit kauwt, wordt het eten beter geregistreerd, waardoor je hersenen een signaal aan kunnen geven dat je vol zit.

Mijn advies is daarom: Eet je fruit, drink het niet! Toch liever een sapje drinken? Kies dan een (+/-75%) groentesapje. Daar zit een stuk minder suiker in. Vind je smoothies erg lekker? Maak dan eens een smoothiebowl. Dit geeft een verzadigend gevoel, doordat je het eet. Op mijn blog heb ik een al een aantal recepten staan, bijvoorbeeld deze met bosbessen.

gezonde-sapjes-tips

Sapvasten

De websites die sapkuren aanbieden schieten als paddestoelen uit de grond en daarnaast zijn er veel influencers die sapvasten promoten. Misschien kun je door bovenstaande alinea al raden wat ik ervan vind, maar ik ga er nog iets dieper op in. Sapvasten wordt namelijk gepromoot onder het mom van ‘je lichaam ontgiften’. Is dit nodig? En is sapvasten de oplossing?

Allereerst een stukje biologie. Alle stoffen, die net zijn opgenomen in het bloed, komen langs de lever. Stoffen die het lichaam kan gebruiken, worden omgevormd in bouwstof of brandstof. Stoffen die het lichaam niet kan gebruiken, worden door de lever omgezet, zodat je ze kunt uitplassen of poepen. Alcohol, E-nummers, bestrijdingsmiddelen en andere stoffen waar het lichaam niets mee kan wordt dus uitgescheiden. Deze stoffen kunnen zich niet ‘opstapelen’ in het lichaam. Verder verwijderen de nieren ook afvalstoffen uit het bloed. Je organen doen het werk dus al voor je.

Een veel voorkomend fenomeen bij het volgen van een sapkuur zijn klachten als misselijkheid en diarree. Je lichaam zou ‘ontgiften’ volgens detox-sites. De werkelijke reden dat je darmklachten hebt, is omdat je darmen moeite hebben met de grote hoeveelheid fruit- en groentesuikers. Dit worden ook wel fodmaps genoemd. Doordat je alle sapjes drinkt, krijgen je darmen in een keer een lading hiervan binnen. Dit is hetzelfde verhaal als dat je makkelijker 3 sinaasappels drinkt dan eet.

Een ander nadeel van sapvasten is dat je een dag of langer je patroon omgooit met iets wat waarschijnlijk ver van jouw eigen voedingspatroon afstaat. Misschien val je door het volgen van zo’n kuur wat af, maar dit komt er gewoon weer bij als je weer in je oude patroon valt. Ik geloof in het gezonder maken van jouw eetpatroon en leefstijl, zodat je blijvend resultaat hebt.

gezonde-leefstijl-volhouden

hilicious

Wil je weten hoe je een gezonde leefstijl kunt volhouden? Lees dan eens dit artikel.Je kunt me altijd een berichtje sturen op Instagram als je nog een vraag hebt!