bruschetta-gezond
Recepten,  Snacks

Gezonder borrelen: 3x Bruschetta

Deze drie bruschetta’s zijn een toevoeging bij elke borrel. Maak een versie met tomaat en basilicum, zalm en ricotta en een met gegrilde courgette.

Ik houd van de Italiaanse eetcultuur. Waar wij in Nederland steeds minder tijd maken om gezellig samen te eten, nemen de Italianen ruim de tijd. Rond een uur of vijf ’s middags gaan de Italianen naar het café voor een aperativo. Dit is een drankje in combinatie met wat lichte hapjes. Tijdens mijn bezoek aan Italië werd ik verslaafd aan bruschetta. Dit zijn geroosterde stokbroodjes met allerlei overheerlijke toppings.

Door een paar ingrediënten te veranderen, worden de bruschetta’s een stuk gezonder. Zo kun je zonder schuldgevoel genieten van deze heerlijke borrelhapjes. Kies bijvoorbeeld voor volkoren stokbrood in plaats van de witte variant. Een handige manier om te ontdekken of het wel echt volkoren stokbrood is, is om te kijken naar de ingrediënten. Staat er meel bij de ingrediënten? Dan gaat het om de volkoren variant. Staat er bloem bij de ingrediënten? Dan is het wit stokbrood.

Bruschetta met tomaat en basilicum

bruschetta-tomaat-basilicum

Je hebt nodig:

  • Volkoren stokbrood
  • 2 tomaten
  • Handjevol basilicumblaadjes
  • Klein teentje knoflook
  • Zout en peper
  • Extra vierge olijfolie

Zo maak je het:

Als eerste snijd je het stokbrood in sneetjes. Besprenkel het stokbrood aan een kant met olijfolie en rooster het knapperig in een grillpan. Snijd de tomaat vervolgens in kleine blokjes en hak de basilicum en knoflook fijn. Doe de tomaat samen met de basilicum en knoflook in een kommetje. Hierna doe je er een scheutje extra vierge olijfolie bij en breng het op smaak met zout en peper. Beleg het geroosterde stokbrood royaal met tomaat en basilicum. Eet smakelijk!

Bruschetta met gerookte zalm en ricotta

bruschetta-zalm

Je hebt nodig:

  • Volkoren stokbrood
  • Handjevol rucola
  • Plakje gerookte zalm
  • Ricotta
  • Olijfolie

Zo maak je het:

Als eerste snijd je het stokbrood in sneetjes. Besprenkel het stokbrood aan een kant met olijfolie en rooster het knapperig in een grillpan. Besmeer het brood vervolgens met ricotta. Doe er vervolgens wat rucola op. Leg als laatste een plakje gerookte zalm op het stokbrood. Eet smakelijk!

Bruschetta met gegrilde courgette

gezonde-bruschetta

Je hebt nodig:

  • Volkoren stokbrood
  • Gezeefde tomaten (1 el per stokbroodje)
  • Courgette
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Zo maak je het:

Als eerste snijd je het stokbrood in sneetjes. Besprenkel het stokbrood aan een kant met olijfolie en rooster het knapperig in een grillpan. Snijd de courgette in plakjes en grill de plakjes mee. Besmeer vervolgens een eetlepel gezeefde tomaten op een stokbroodje en leg hierna de gegrilde courgette erop. Schaaf nog wat Parmezaanse kaas over de stokbroodjes om het af te maken. Eet smakelijk!

Met wie wil jij deze heerlijke borrelhapjes eten? Deel het vooral met diegene. Dat zou ik namelijk erg waarderen. Krijg je geen genoeg van de Italiaanse keuken? Probeer deze courgette pasta dan eens.