
Goedkoop boodschappen doen – De beste tips
Kortings-Groningin Gea Kramer gaf mij tips hoe ik het beste goedkoop boodschappen kan doen. Gezond boodschappen doen is nog nooit zo goedkoop geweest.
Laatst ging ik mijn bankrekening checken en ik schrok van het bedrag dat ik aan eten en drinken uitgaf. Een koffietje bij de Doppio, lunch bij de AH en ook nog eens boodschappen voor het avondeten. Ik besloot dat dit echt anders moest, dus ik schakelde hulp in van de Kortings-Groningin, oftewel Gea Kramer. Gea is onder de Groningers een fenomeen op Instagram, want in haar instastories is te zien dat ze vaak actueler is dan RTV Noord. Ze weet precies hoe je zo goedkoop mogelijk boodschappen kunt doen en weet de kortingsstickers te vinden. Ik deel graag haar gouden tips en nog wat extra tips van mezelf.
3 tips van Gea Kramer:
Let op de kiloprijs
Dit is gelijk de allerbelangrijkste tip. Vergelijk de kiloprijzen met elkaar en maak op basis hiervan een koopbeslissing. Je bent vaak geneigd om naar de productprijs te kijken en dan denk je dat je de goedkoopste kiest, maar eigenlijk ben je duurder uit. Als je hier een beetje handigheid in krijgt, kun je veel geld besparen. Kipfilet is bijvoorbeeld vaak voordeliger als je een grote verpakking koopt. Vries de kipfilet dan in porties in. Ditzelfde geldt voor brood. Een heel brood is veel voordeliger dan een half brood. Wanneer je alleen woont en een heel brood te veel vindt, vries dan een gedeelte in.
Maak gebruik van boodschappen apps
Bepaal voor jezelf wat je meest gekochte producten zijn en zet deze in de app van je favoriete supermarkt. Door alle favoriete boodschappen in de boodschappenlijst te doen, kun je gemakkelijk zien of een van deze producten in de aanbieding is. Zodra er een goede aanbieding is, kun je inslaan. Door de producten in je boodschappenlijst te zetten, herken je op een gegeven moment dat er een patroon zit in de aanbiedingen.
Non-food producten inslaan
Non-food producten als toiletpapier, schoonmaakmiddel, wasmiddel enzovoort heb je altijd nodig. Deze producten zijn om de zoveel tijd in de aanbieding en het is zonde als je hier geen gebruik van maakt. De 1+1 aanbieding is zo ongeveer de beste aanbieding die je kunt hebben, sla dan je slag.
Mijn tips voor goedkoop boodschappen doen:
Wekelijkse boodschappen
Mijn moeder gaat heel hard gillen als ze erachter komt wat ik dagelijks uitgaf aan boodschappen. Ik kocht waar ik zin in had, waardoor ik niet efficiënt omging met de voorraad die ik nog thuis had. Het gevolg hiervan is dat er vaak een halve courgette overbleef, die ik vervolgens weg kon gooien, omdat ik deze niet meer gebruikte voor een gerecht. Door vooraf te bedenken wat je gaat eten, koop je niet onnodig veel extra’s. Maak een boodschappenlijstje en doe 1 of 2x in de week boodschappen.
Doe geen boodschappen op een lege maag
Dit herkent iedereen vast wel: Je hebt honger en je hebt niets in huis. Je loop een rondje door de supermarkt en alles lijkt ineens onweerstaanbaar. Je komt thuis met een chocoladereep, veel te veel boodschappen voor het avondeten en nog wat borrelhapjes. Dit kun je voorkomen door niet op een lege maag naar de supermarkt te gaan.
A-merken vs huismerken
Volkorenpasta van een huismerk is net zo voedzaam als de volkorenpasta van een A-merk. Bovendien scheelt het in de portemonnee. In vergelijking met tomaten uit blik is tomatensaus met knoflook 3x zo duur. Voor hetzelfde geld kun je beter tomaten uit blik kopen en er zelf een teentje knoflook bij doen. Je betaalt vaak voor het merk bij A-merken, terwijl een huismerk even goed is. Vaak staan de goedkopere producten aangegeven als prijsfavoriet.
Diepvriesafdeling
Diepvriesfruit is vaak veel voordeliger dan vers fruit. Als je genoeg ruimte in de vriezer hebt, ga dan voor de voordeelzak. Ditzelfde geldt voor groenten. Vooral als bepaalde groente niet in het seizoen is, kun je beter naar de diepvriesafdeling gaan. Omdat diepvriesfruit en groente na de oogst gelijk wordt ingevroren, blijven de voedingsstoffen intact. Het is dus een fabeltje dat diepvriesgroente en fruit ongezonder is dan vers groente en fruit.
Eet niet elke dag vlees(vervangers)
Eet niet elke dag vlees of de vegetarische versie hiervan, maar eet ook eens peulvruchten. Peulvruchten zitten boordevol eiwitten en vezels, waardoor dit een prima vervanger is voor vlees of vegetarische producten als vega gehakt. Een blik peulvruchten kun je al voor een euro krijgen, terwijl je gemiddeld zo’n 3 euro betaalt voor een portie vlees of een groenteburger.
Ga naar de markt
Bij de markt kun je pareltjes van aanbiedingen vinden. Kruiden kun je namelijk in vergelijking met supermarkten veel voordeliger kopen op de markt. Waar je bij de supermarkt gemiddeld een euro betaalt voor een stokbrood, krijg je er op de markt 3. Ideaal voor als je met een grote groep eet dus.
Ken jij iemand die wel wat tips voor goedkoop boodschappen doen kan gebruiken? Deel het dan met diegene, want dat zou ik erg waarderen. Laat mij ook vooral via Instragram weten waar jij nog hulp bij nodig hebt op het gebied van gezondheid en wie weet schrijf ik daar een artikel over. Lees ook even dit artikel over hoe je het beste een etiket kunt lezen.

