
Goedkoop gezond eten – leefstijl tips
Goedkoop gezond eten kan makkelijk met deze tips! Ik deel goedkope producten én recepten die bij een gezonde leefstijl passen.
Het CBS meldde onlangs iets verontrustends: De prijs van gezond eten is harder gestegen dan van ongezond eten. Ik vind dit echt shockerend, zeker als je je bedenkt dat meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht heeft. Op deze manier wordt gezonder leven niet bepaald makkelijker gemaakt. Gezond eten zou voor iedereen betaalbaar moeten zijn, want dit heeft tenslotte effect op je gezondheid. Je ziet helaas dat het percentage kinderen met overgewicht in lage-inkomensgroepen veel hoger is dan dat van in gezinnen met een hoger inkomen. Ik vermoed dat we nog wel een tijdje kunnen wachten totdat de politiek ingrijpt, daarom deel ik mijn tips met je. Het is mijn missie om gezonder leven makkelijker te maken en daarom deel ik tips hoe je goedkoop én gezond kunt eten.
In deze blogpost deel ik producten die gezond en goedkoop zijn. Maar ik raad je ook zeker dit artikel over etiket lezen aan. Het grootste gedeelte van de producten in de supermarkt zijn namelijk niet gezond. Vaak zijn de producten die het hardste roepen gezond te zijn een alarmbel om even het etiket te lezen. Dit bespaart je weer veel onnodige aankopen!
Ontbijt/ lunch
Havermout is goedkoop en ontzettend veelzijdig! Naast havermoutpap kun je er zoveel meer mee maken. Door havermout te vermalen krijg je havermeel en dit kun je verwerken in allerlei baksels. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze baked oats of deze appelcake? Ook kun je gemakkelijk zelf granola maken met havermout. De granola’s die je in de winkel kunt vinden zijn vaak enorm prijzig. Daarnaast wordt er vaak veel suiker toegevoegd aan de kant-en-klare granola, waardoor het niet de meest gezonde keuze is.
Volkoren producten als Brinta, volkorenbrood en volkorenmeel zijn helemaal budgetproof! Met volkorenmeel kun je heel goed bakken. Deze volkoren pancakes, volkoren flatbreads en dit bananenbrood zijn bijvoorbeeld allemaal gezond en goedkoop. Bananenbrood is sowieso een aanrader, omdat je dit maakt met (over)rijpe bananen. Zo hoef je nooit meer bananen weg te gooien. Oud volkorenbrood over? Daar kun je nog prima wentelteefjes van maken.
Magere kwark en yoghurt kun je heel goedkoop scoren in de supermarkt. Voor 1,29 euro heb je al een kilo kwark in huis. Een schaaltje kwark met fruit en wat granola is heerlijk, maar wist je dat je ook met kwark kunt bakken? Deze kwarkbollen of kwarkwafels zijn een aanrader!
Fruit is natuurlijk hartstikke gezond en met deze tips koop je het goedkoop in. Als eerste raad ik je aan om seizoensproducten te kopen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk lokaal te kopen. Een zak Elstar appels van 1,5 kilo koop je al voor 2,69 euro, terwijl slechts 4 Jazz appels al 2,99 euro kosten. Daar komt ook nog eens bij dat Jazz appels helemaal uit Nieuw-Zeeland moeten komen. Niet geweldig voor de aarde en je portemonnee dus. Ook voor fruit geldt dat je prima diepvriesfruit kunt kiezen. Doordat fruit gelijk na het plukken wordt ingevroren, blijven de voedingsstoffen behouden. De voordeelverpakking van een kilo is een voordelige keuze.
Beleg als een grote pot 100% pindakaas, cottage cheese, hummus en seizoensfruit zijn budgetproof opties. Je kunt ook eens zelf hummus maken, dat is nog voordeliger!
Diner
Volkoren graanproducten zijn lang houdbaar en goedkoop. Zilvervliesrijst, volkoren penne en bulgur zijn voorbeelden van goedkoop en gezond eten. Vaak zijn grootverpakkingen voordeliger. Kijk ook eens bij een toko of een andere supermarkt om te kijken waar je het goedkoopst deze producten kunt scoren.
Groente is onmisbaar in een gezond eetpatroon! Voorgesneden groentezakken zijn vaak prijzig. Ga daarom voor verse, ongesneden groente. Als voorbeeldje: Een courgette koop je al voor 65 cent en courgetti (courgette slierten) voor 1,99 euro. Daarnaast is het goed voor de aarde en voor je portemonnee om seizoensproducten te kopen. Verder kun je ook eens in het diepvriesschap kijken. Groente wordt namelijk gelijk na de oogst ingevroren, waardoor de voedingsstoffen behouden blijven. Het is altijd handig om een zakje sperziebonen in de vriezer te hebben liggen.
Peulvruchten kunnen niet ontbreken in deze lijst vol budgettips. Peulvruchten zijn namelijk een goede bron van plantaardig eiwit, waardoor je eens vlees kunt vervangen door peulvruchten. Vlees is vergeleken met peulvruchten prijziger. Toch eens vlees eten? Kipfilet en rundertartaar zijn relatief goedkope en gezonde opties. Extra tip bij het kopen van peulvruchten: Kijk eens naar gedroogde peulvruchten! Als je geen zin hebt om de bonen te weken, kun je ook voor gedroogde linzen kiezen. Deze hoef je niet te weken.
Smaakmakers hoeven helemaal niet duur te zijn. Een blik tomaten of light kokosmelk is een prima basis voor een saus en tomatenpuree geeft ook een lekkere smaak aan het gerecht. Kruiden en specerijen zijn per kilo vaak prijzig, daarom koop ik mijn kruiden op de markt. Dit is veel voordeliger! Extra tip: Je kunt op de markt ook specerijen voor een rode of groene curry vinden. Dat is vaak goedkoper dan een currypasta.
Tofu, tempeh of peulvruchten zijn goedkope vleesvervangers. Het schap vleesvervangers is enorm gegroeid, maar deze producten zijn vaak aan de dure kant. Zelf falafel maken is lekkerder en goedkoper. Ook met tempeh kun je alle kanten op.
Extra tips om goedkoop en gezond te eten
- Maak een boodschappenlijstje en doe wekelijks of twee keer per week je boodschappen.
- Koken voor 1 persoon is vaak niet heel voordelig. Maak daarom grotere porties en vries het in.
- Een van bovengenoemde producten in de aanbieding? Sla dan je slag!
- Ga eens naar de markt voor je boodschappen.
- Maak een boodschappenlijstje voor bij een goedkopere supermarkt (bijv. Aldi of Lidl) en haal de rest wat je niet kunt vinden bij een andere supermarkt.
Heb jij nog een tip om goedkoop en gezond te eten? Laat het me weten, dan vul ik het lijstje aan! Om op de hoogte te blijven van al mijn recepten en leefstijltips kun je me volgen op Instagram.

