Recepten,  Spreads

Healthy broodbeleg: aubergine tapenade

Wil je een feestje maken van je lunch? Probeer dan eens deze aubergine tapenade. Deze tapenade is perfect voor op brood, toastjes of gewoon zo.

Altijd als ik langs de markt ga moet ik langs de delicatessen kraam om daar de allerlekkerste aubergine tapenade te kopen. Na heel veel proeven en kijken welke ingrediënten hierin zitten ging ik de uitdaging aan om zelf aubergine tapenade te maken. Na een aantal pogingen is het me gelukt om de smaak van de aubergine tapenade van de markt te evenaren.

Er gaat een ingrediënt in die je niet direct verwacht bij deze tapenade. Zo gaat er venkel in. Venkel geeft een frisse twist en een anijsachtige smaak aan de tapenade. Dit gaat perfect samen met het zoute van de zongedroogde tomaatjes en het zachte van de aubergine. De aubergine tapenade is perfect voor bij een borrelplank maar is ook heerlijk op een boterham.  

aubergine-tapenade-broodbeleg

Je hebt nodig:

  • 1 aubergine
  • 2/3 potje zongedroogde tomaatjes
  • 1/4 venkel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper

aubergine-tapenade-broodbeleg

Zo maak je het:

Als eerste snijd je de aubergine, venkel en knoflook in blokjes. De grootte van de blokjes maakt niet zoveel uit omdat je het uiteindelijk in een blender doet. Gril vervolgens de aubergine, venkel en knoflook voor 5 minuten. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaatjes in stukken en gril deze kort mee. Als laatste doe je alle ingrediënten voor de aubergine tapenade in een blender of keukenmachine en mix je het tot een glad geheel. De aubergine tapenade is klaar.

De tapenade is heerlijk als broodbeleg maar je kunt het ook als dip gebruiken. Als variatie is het ook lekker om nog wat tijm toe te voegen. De tapenade is het lekkerst als je deze gelijk opeet maar als je het in een hersluitbaar bakje in de koelkast bewaart is het nog goed voor drie dagen.

aubergine-tapenade

Ga jij binnenkort deze aubergine tapenade maken? Laat me weten of het is gelukt. Je kunt het bijvoorbeeld delen op Instagram onder de hashtag #hilicious. Deze gegrilde paprika hummus is ook een aanrader.