bietensalade-feta
Diner,  Recepten

4x kerst bijgerecht | Makkelijk & gezond

Met een paar ingrediënten maak je gemakkelijk een lekker kerst bijgerecht. Bietensalade, zoete aardappel met granaatappel, krokante spruitjes en wortels met yoghurtsaus.

Voor welk kerst bijgerecht ga jij? En voor als je op zoek bent naar nog meer inspiratie kun je even kijken bij deze fantastische voorgerechten en deze pornstar martini tiramisu.

Bietensalade met feta crème

bietensalade-kerst-bijgerecht

Als bijgerecht bij de feestdagen, gewoon zo of zelfs als lunch. Deze bietensalade is veelzijdig en vooral erg lekker. Extra uitpakken? Gebruik gekleurde bietjes. Deze kun je koken, maar ook poffen in de oven. Verder vond ik op de markt sla met eetbare bloemen. Dat ziet er natuurlijk extra feestelijk uit!

Je hebt nodig:

Bijgerecht voor 4 personen

  • 500 g gekookte bieten
  • 75 g feta
  • 125 g sour cream
  • 1,5 tl honing
  • 1,5 tl tijm
  • Zout en peper
  • Zakje rucola
  • Handje hazelnoten of pecannoten
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamicodressing

Extra uitpakken? Je kunt de bietjes ook kort roken op de BBQ. En je kunt het extra aankleden met eetbare bloemetjes.

Zo maak je het:

Maak de dressing door de feta te verkruimelen en sour cream, honing en tijm er doorheen te roeren. Breng extra op smaak met zout en peper. Snijd de bieten in plakken. Doe daarna de rucola in een kom en doe de bieten erbij. Verdeel de feta dressing erover en maak af met wat extra vierge olijfolie en balsamicodressing. Als laatste doe je de noten erover. Eet smakelijk!

Krokante spruitjes

Krokant en extra lekker met Parmezaanse kaas. Zo eet je spruitjes waar je geen jeugdtrauma’s van krijgt! Want spruitjes staan nog steeds op nummer 1 van groente die niet gewaardeerd worden door kinderen, vooral door de bitterheid. Maar als je ze goed bereid, kan het juist een feestje zijn.

Je hebt nodig:

Bijgerecht voor 2 tot 3 personen

  • 600 g spruitjes
  • 3 el paneermeel
  • 3 el Parmezaanse kaas
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Extra lekker voor erbij: handje cranberry’s en/of (vega) spekjes.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de spruitjes en snijd lelijke plekjes weg. Snijd de spruitjes door de helft. Doe de spruitjes vervolgens in een kom en besprenkel met olijfolie. Meng het paneermeel en de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Zorg dat de spruitjes allemaal goed bedekt zijn. Rooster de groente op een bakplaat 15 minuten in de oven. Eet smakelijk!

Zoete aardappel met granaatappelpitjes

zoete-aardappel

Dit verassende bijgerecht is het hoogtepunt van het kerstdiner! De combinatie van zoete aardappel met granaatappelpitjes is geweldig. Hazelnoten en kaneel maken het af.

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 4 of 6 zoete aardappelen
  • 50 g granaatappelpitjes
  • 50 g hazelnoten
  • Snufje kaneel
  • Olie

Zo maak je het:

Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Was hierna de zoete aardappelen en snijd de aardappelen over de lengte doormidden en kerf er een ruitpatroon in.

Doe hierna de zoete aardappelen in een ovenschaal. Smeer de aardappelen in met een beetje olie en bak ze in 60 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Doe hierna een snufje kaneel over elke zoete aardappel en garneer het gerecht met granaatappelpitjes en hazelnoten. Eet smakelijk!

Wortels uit de oven met yoghurtsaus

wortels-kerst-bijgerecht

Je hebt nodig:

  • 600 g bospeen
  • 1 el olie
  • 0,5 el honing of een suikervrije variant
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • Snufje chilivlokken
  • Zout en peper
  • 25 g pistachenoten

Yoghurtsaus:

  • 75 ml yoghurt
  • Sap halve limoen
  • 1 teentje knoflook

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bospenen en snijd de penen door de helft. Verdeel daarna de olie, honing, knoflookpoeder en chilivlokken over de penen. Breng het extra op smaak met zout en peper. Doe daarna de penen in een ovenschaal en bak in zo’n 40 minuten gaar. Na 20 minuten even husselen.

Maak ondertussen de yoghurtsaus. Snijd een teentje knoflook fijn en meng dit met yoghurt en het sap van een halve limoen. Breng het op smaak met een snufje zout.

Wanneer de bospenen uit de oven komen verdeel je de yoghurtsaus over het midden en maak je het af met fijngehakte pistachenoten. Eet smakelijk!

Tip: Je kunt de wortels van tevoren maken. Dan hoef je met kerst alleen de wortels nog op te warmen en de yoghurtsaus en noten erover te doen.

Heb jij dit kerst bijgerecht gemaakt? Deel het dan vooral met mij op Instagram! Ik vind het altijd fantastisch om te zien dat jullie mijn recepten maken.

Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.