stoofpeertjes-kerstrecept
Diner,  Food

Kerst dessert: Stoofpeertjes met ijs en salted caramelsaus

Sinterklaas is achter de rug en langzaamaan komen we in de kerststemming. De tijd van gezelligheid en uitgebreid tafelen komt er weer aan. De kerstbomen worden massaal in huis gehaald en er wordt kerstinspiratie opgedaan. Belangrijk bij kerstrecepten zijn dat ze uniek, smaakvol maar vooral ook makkelijk te maken zijn zodat er genoeg tijd overblijft voor elkaar. Om deze reden zullen er deze maand kerstrecepten verschijnen die hierbij passen.

Om alvast in de kerststemming te komen stond ik afgelopen zaterdag op een kerstmarkt om mensen te inspireren voor het kerstmenu. De stoofpeertjes met ijs en salted caramelsaus waren een groot succes en daarom deel ik het recept. Het friszoete van de stoofpeertjes samen met de rijke saus en het krokantje van de geroosterde hazelnoten maakt dit tot een verrassende combinatie. Het voordeel van dit recept is dat je het goed kan voorbereiden. Alle onderdelen kun je van te voren maken zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen.

stoofpeertjes-kerst

Je hebt nodig voor 5 personen:

Stoofpeertjes:

  • 1 liter gluhwein
  • 200 ml water
  • 500 g stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 50 g suiker

Salted caramelsaus:

  • 200 g suiker
  • 50 ml water
  • 175 ml slagroom
  • 20 g roomboter
  • 1,5 tl zeezout

Overig:

stoofpeertjes-kerstrecept

Zo maak je het:

Stoofpeertjes:

Begin bij het maken van de stoofpeertjes omdat deze tijd nodig hebben om te stoven. Schil de peren en snijd de onderkant recht zodat de peren goed rechtop kunnen blijven staan. Halveer vervolgens de citroen en knijp het sap uit in een hoge pan. Voeg de rest van de ingrediënten inclusief de uitgeknepen citroen toe en verwarm het geheel. Voeg hierna de stoofpeertjes toe en zet het vuur lager. Stoof de peren tegen de kook voor ongeveer een uur. Zet hierna het vuur uit.

Salted caramelsaus:

Terwijl de peertjes aan het afkoelen zijn kun je beginnen met het maken van de salted caramelsaus. Doe de suiker en het water in een hoge koekenpan en breng het aan de kook. Het is van belang om het suikerwater goed in de gaten te houden en ondertussen te roeren zodat het niet aanbrand. Zodra het geheel een beetje bruin begint te worden verwarm je de slagroom in een andere pan tot het kookpunt. Als de karamel een mooie bruine kleur heeft kun je beetje bij beetje de slagroom toevoegen. Blijf het geheel goed doorroeren. Wanneer het een gladde karamelsaus is geworden zet je het vuur uit. Als laatste voeg je de boter en zout toe en roer je het geheel nog eens goed door.

Serveren:

Rooster de hazelnoten even en hak deze in kleine stukjes. Leg een eetlepel hazelnoten op een bord en leg de stoofpeer op het bedje van hazelnoten. Giet als laatste de karamelsaus over het peertje en schep er een bol vanille-ijs bij. Eet smakelijk!

stoofpeertjes-kerstrecept

Wie kun jij blij maken met dit overheerlijke kerstrecept? Deel het vooral met vrienden en familie, dat zou ik namelijk erg leuk vinden. Heb jij dit recept gemaakt? Je kunt het delen op Instagram onder de hashtag Hilicious.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *