lente-recepten
Diner,  Recepten

Lente recepten | 4x makkelijk en gezond recept

Welke van deze lente recepten ga jij maken? Van preischotel tot aubergine curry, deze recepten zijn sowieso een succes. Lees verder voor het recept.

Bulgur met geroosterde puntpaprika

bulgur puntpaprika

Ken je bulgur al? Bulgur is een graansoort en is rijk aan vezels en een bron van eiwitten. Ten opzichte van couscous heeft het meer bite. Bulgur in combinatie met geroosterde puntpaprika, pesto en mozzarella is het gegarandeerd een succes. Hier vind je het recept.

Aubergine curry met kikkererwten

aubergine-curry-kikkererwten

Er lagen mooie Nederlandse aubergines in de schappen, dus ik besloot er deze heerlijke aubergine curry met kikkererwten van te maken. Dit recept kan niet ontbreken bij de lente recepten. Hier vind je het recept.

Preischotel met gehakt

Je hebt nodig:

  • 800 g kruimige aardappelen (geschild)
  • 5 preien
  • 1 paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 g mager rundergehakt
  • 2 el kerriepoeder*
  • 125 g sour cream
  • Scheutje melk
  • 1 ei
  • 2 tl mosterd
  • 100 g geraspte (30+) kaas
  • Olie, zout en peper

*Je kunt ook vadouvan of masala kruiden gebruiken.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de aardappelen in stukjes en kook ze in ruim kokend water in zo’n 15 tot 20 minuten gaar.

Maak ondertussen de prei en paprika schoon. Snijd prei in ringen, paprika in blokjes en snijd de knoflook fijn. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak het gehakt rul bruin en voeg kerriepoeder toe. Voeg nu de prei, paprika en knoflook toe en bak mee totdat de prei is geslonken. Proef en breng extra op smaak met zout en peper. Doe nu het vuur uit.

Zodra de aardappelen gaar zijn giet je het af. Voeg hierna een scheutje melk en 2 tl mosterd toe en stamp de aardappelen fijn. Proef en breng extra op smaak met zout en peper.

Kluts een ei door de sour cream en roer het door het prei mengsel. Schep dit in een ovenschaal en schep de aardappelpuree er bovenop. Strooi de geraspte kaas erover. Bak 20 minuten in de oven.

Shakshuka met bonen

lente-recepten

Er was een tijd dat ik bijna elke week wel shakshuka at, want dit kruidige eenpansgerecht stelt nooit teleur. In het Midden-Oosten wordt dit gerecht als ontbijt geserveerd, maar ik vind het heerlijk als diner. Deze shakshuka past helemaal bij de lente recepten.

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • Blik tomaten (400 g)
  • Blik zwarte- of kidneybonen (400 g)
  • 100 g cherry tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 0,5 tl cayenne peper (of meer naar smaak)
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Zout, peper en olie

Voor erbij: Volkoren brood of pita en eventueel koriander en feta voor erover.

Zo maak je het:

Snijd als eerste ui en knoflook fijn, paprika in blokjes en cherry tomaten door de helft. Doe vervolgens een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook.

Wanneer de ui en knoflook zacht zijn geworden, doe je cayenne-, paprika- en komijnpoeder erbij. Bak dit een minuutje mee. Bak vervolgens paprika 3 minuten mee op hoog vuur. Voeg hierna tomaten in blik en uitgelekte bonen toe. Roer door en breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Schep vervolgens twee kuiltjes in de pan met tomatensaus en doe de eieren er voorzichtig bij. Pocheer de eieren op zacht vuur, totdat ze gestold zijn. Serveer met een volkoren broodje. Eet smakelijk!

Spaghetti met courgette en chipolataworst

lente-recepten

Lekker en simpel, dat is deze pasta. Chipolataworst is al vol smaak, maar venkelzaad is het geheime ingrediënt. Daardoor krijgt de saus een verrassend kruidige smaak.

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • +/- 150 g volkoren spaghetti
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 500 ml tomaten passata
  • 250 g chipolataworst (rund)
  • 1 tl venkelzaad
  • Chilivlokken en zout naar smaak
  • Olie

Zo maak je het:

Snijd de ui en knoflook fijn en snijd courgette en paprika in blokjes. Verhit hierna wat olie in een koekenpan en bak de worstjes rondom bruin in 6 tot 8 minuten. Haal de worstjes uit de pan en houd apart.

Bak op laag vuur de ui en knoflook in dezelfde pan zacht. Zodra de ui zacht is doe je paprika en courgette erbij en zet je het op middelhoog vuur. Hak het venkelzaad fijn en doe in de pan samen met de tomaten passata. Laat pruttelen en breng extra op smaak met chilivlokken en zout. Roer af en toe de saus door.

Maak ondertussen de spaghetti zoals staat aangegeven op de verpakking. Zodra de pasta gaar is giet je de pasta af en doe je het bij de saus. Doe ook de worstjes erbij. Roer nog zo’n 2 minuten door. Eet smakelijk!

Welke van deze lente recepten maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.