lente-recepten
Diner,  Recepten

Lente recepten | 3x makkelijk & gezond

Welke van deze lente recepten ga jij maken? Ga jij voor de aubergine orzo, risotto met venkel of kruidige naan? Lees verder voor de recepten.

Het is lente en om dat de vieren deel ik 3 recepten met jou. Deze lente recepten maak je in een handomdraai en smaken naar meer. Welke kies jij?

Romige orzo met aubergine

Dit makkelijke eenpansgerecht maak je in een handomdraai. Extra romig door de ricotta.

lente-recepten

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 1 rode paprika
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 g orzo
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el kappertjes (optioneel)
  • 500 g tomaten passata
  • 1 el (gedroogde) oregano
  • 100 g ricotta
  • Chilivlokken naar smaak
  • Basilicum (optioneel)
  • Olie, zout en peper

Extra eiwitten: Strooi 4 el geroosterde pompoenpitten erover. Ook lekker om vega- of kipgehakt mee te bakken.

Zo maak je het:

Snijd de aubergines en paprika in blokjes en snijd de ui en knoflook fijn. Verhit hierna een beetje olie in de pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur zacht. Voeg hierna aubergine en paprika toe en bak op hoog vuur zo’n 5 minuten mee. Zodra de aubergine zachter begint te worden voeg je oregano, kappertjes en balsamicoazijn toe. Voeg naar smaak zout, peper en chilivlokken toe en bak nog 2 minuten mee.

Voeg nu orzo, tomaten passata en 450 ml water toe. Laat zo’n 10 minuten pruttelen op laag vuur met de deksel op de pan en roer af en toe door. Proef en breng extra op smaak met zout en peper. Roer op het laatst de ricotta erdoor. Maak af met basilicum. Eet smakelijk!

Kruidige naan met geroosterde bloemkool en kip

Deze naan met bloemkool en kip uit de oven smaakt naar meer. Lekker kruidig en je maakt het in een handomdraai. Deze hoort bij de lente recepten.

lente-recepten

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • 2 (volkoren) naanbrood
  • 2 kipfilets
  • Halve bloemkool
  • 1 kleine rode ui
  • 1,5 el kerriepoeder of masala kruiden
  • 5 el yoghurt
  • Handje verse peterselie of koriander
  • 3 el granaatappelpitten (optioneel)
  • Olie, peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en snijd de kip in blokjes. Verdeel een halve eetlepel specerijen en een snuf zout en peper over de kip, besprenkel met olie en verdeel goed. Leg bakpapier op de bakplaat en leg de gekruide kip aan de ene kant.

Besprenkel nu olie over de bloemkoolroosjes en verdeel een eetlepel specerijen en een snuf zout en peper over de bloemkool. Verdeel goed en leg de roosjes op de andere kant van de bakplaat. Bak voor 30 minuten in de oven en schep na 15 minuten even om.

Hak ondertussen de peterselie of koriander fijn en roer door de yoghurt. Voeg naar smaak een beetje peper en zout toe. Snijd de rode ui in dunne halve maantjes.

Wanneer de bloemkool en kip klaar zijn bak je nog even het naanbrood af zoals staat aangegeven op de verpakking. Verdeel hierna peterselie yoghurt, geroosterde kip en bloemkool, granaatappelpitten en uienringen over de naan. Eet smakelijk!

Lente risotto met venkel

lente-recepten

De lente is begonnen en om dat te vieren deel ik 3 recepten met jou. Bijvoorbeeld deze risotto. Venkel heeft een aromatische smaak en gaat goed samen met de andere ingrediënten. Voeg naar smaak verse kruiden toe om het voorjaarsplaatje compleet te maken. Meer risotto inspiratie? Maak ook eens deze tomaten risotto.

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • 150 g risotto rijst
  • 100 g tuinerwten (diepvries)
  • 1 venkel
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 0,5 bouillonblokje
  • +/- 1 el citroensap en citroenrasp naar smaak
  • Olijfolie, zout en peper
  • Handje verse bieslook, daslook of munt (optioneel)

Zo maak je het:

Snijd de venkel door de helft en snijd de harde kern eruit. Snijd de venkel daarna in dunne reepjes en snijd knoflook fijn. Verhit nu wat olijfolie in een koekenpan en bak de venkel en knoflook in zo’n 8 minuten zacht.

Los ondertussen het halve bouillonblokje op in 500 ml heet water. Voeg nu de risotto rijst, een eetlepel citroensap en citroenrasp naar smaak toe in de koekenpan. Bak een minuut mee en doe daarna beetje bij beetje de bouillon erbij. Zodra de bouillon goed opgenomen is voeg je een ander deel toe. Wanneer alle bouillon is opgenomen voeg je de tuinerwten en Parmezaanse kaas toe. Voeg optioneel nog wat fijngehakte kruiden als bieslook, daslook of munt toe.

Proef en voeg naar smaak eventueel zout en peper toe. Eet smakelijk!

Ga jij een van deze lente recepten maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.