madeleines
Recepten,  Snacks

Madeleines met witte chocolade en hazelnoten

Deze madeleines met witte chocolade en hazelnoten zijn fantastisch! De Franse cakejes maak je in een handomdraai.

Hoe leuk zien deze madeleines eruit? Het laagje witte chocolade maakt het helemaal af. Lekker om te serveren bij de koffie, maar wat ik nog leuker vind is de madeleines cadeau geven. Want er gaat niets boven een zelfgebakken cadeautje. Je docenten, de postbode, de juffen van je kinderen, je familie of vrienden in het zonnetje zetten? Dat doe je met deze madeleines. Ik deel een recept met hazelnoten en een recept zonder noten.

Meer bak inspiratie nodig? Dit bananenbrood met ricotta en zomerfruit is fantastisch.

madeleines

Je hebt nodig:

Voor +/- 25 madeleines (met hazelnoten)

  • 3 eieren
  • 140 g suiker
  • 140 g bloem
  • 2 tl vanille extract
  • 1/4 tl zout
  • 75 g hazelnoten
  • Rasp halve (bio)citroen
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 140 g roomboter
  • 150 g witte chocolade

Recept zonder noten:

  • 3 eieren
  • 140 g suiker
  • 175 g bloem
  • 2 tl vanille extract
  • 1/4 tl zout
  • Rasp halve (bio)citroen
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 130 g roomboter
  • 150 g witte chocolade

Extra: madeleinevorm

Zo maak je het:

Met hazelnoten:

Maal 35 gram hazelnoten fijn met een blender of keukenmachine. De rest bewaar je als topping.

Klop hierna de eieren, suiker, het vanille extract en zout tot een luchtig beslag. Smelt ondertussen roomboter in een pan.

Spatel bloem, bakpoeder het rasp van een halve citroen en 35 gram vermalen hazelnoten door het luchtige beslag.

Roer hierna de gesmolten boter erdoor. Laat het beslag afgedekt minimaal een uur rusten in de koelkast. Dit kan ook een avond van te voren.

Vet de madeleinevorm goed in. Schep het beslag in de vormpjes, maar niet te vol want het beslag gaat goed rijzen.

Bak de cakejes 4 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Verlaag na 4 minuten de oventemperatuur naar 200 °C en bak ze nog 3-5 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Laat afkoelen en smelt ondertussen de chocolade. Hak de overige hazelnoten fijn. Doop de madeleines in de chocolade en strooi er vervolgens hazelnoten over. Eet smakelijk!

Zonder noten:

Klop de eieren, suiker, het vanille extract en zout tot een luchtig beslag. Smelt ondertussen roomboter in een pan.

Spatel bloem, bakpoeder en het rasp van een halve citroen door het luchtige beslag.

Roer hierna de gesmolten boter erdoor.

Laat het beslag afgedekt minimaal een uur rusten in de koelkast. Dit kan ook een avond van te voren.

Vet de madeleinevorm goed in. Schep het beslag in de vormpjes, maar niet te vol want het beslag gaat goed rijzen.

Bak de cakejes 4 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. Verlaag na 4 minuten de oventemperatuur naar 200 °C en bak ze nog 3-5 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Laat afkoelen en smelt ondertussen de chocolade. Hak de overige hazelnoten fijn. Doop de madeleines in de chocolade. Eet smakelijk!

Ga jij deze madeleines maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.