makkelijk-gezond-recept
Diner,  Recepten

makkelijk en gezond recept | 4x heerlijke inspiratie

Makkelijk en gezond diner recept. Laat je inspireren door deze heerlijke recepten. Van chili sin carne, tot lasagne en gevulde pita. Lees verder voor de recepten.

Chili sin carne met zoete aardappel en nacho’s

eenpansgerecht-recept

Ik hou van dit eenpansgerecht want je maakt het snel klaar, hebt minder afwas en is toch superlekker. Deze chili sin carne heeft een smakelijke toevoeging van zoete aardappelen.

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 3 zoete aardappelen (zo’n 450 g)
  • 3 paprika’s
  • 250 g (cherry) tomaten
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 blik tomaten
  • Klein blikje mais
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • Chilipoeder naar smaak
  • 1 tl kaneel
  • Olie, peper en zout

Serveer met nacho’s en sour cream.

Zo maak je het:

Snijd de zoete aardappelen en paprika’s in blokjes. Snijd de cherry tomaten door de helft en snijd de uien en knoflook fijn.

Verhit hierna wat olie in de pan en fruit de ui en knoflook zacht. Hierna voeg je de zoete aardappelen, tomaten en paprika toe. Voeg ook komijnpoeder, gerookt paprikapoeder en een theelepel kaneel toe. Bak 3 minuten mee en voeg daarna de afgespoelde kidneybonen, mais en tomaten in blik toe.

Doe er 250 ml water bij en laat zo’n 15 minuten pruttelen, totdat de zoete aardappelen gaar zijn en de chili is ingedikt. Serveer met sour cream en nacho’s. Eet smakelijk!

Lasagne zonder oven

makkelijk-gezond-recept

Lasagne, maar dan zonder oven en in één pan bereid. Dat smaakt naar meer!

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 300 g volkoren lasagnebladen
  • 690 g passata
  • 300 g rundergehakt
  • 300 g wortel
  • 4 stengels bleekselderij
  • 15 g verse basilicum
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 bol mozzarella
  • Olie, zout en peper

Zo maak je het:

Hak de ui, wortel, bleekselderij en knoflook fijn. Tip: dat kun je met een mes doen, maar nog sneller is met een keukenmachine of hakmolen.

Verhit vervolgens een beetje olie in een grote pan en bak het gehakt rul en goudbruin. Voeg hierna de fijngesneden groente toe en bak zo’n 10 minuten mee, totdat het meeste vocht is verdampt.

Snijd ondertussen de zongedroogde tomaten in reepjes en mozzarella in blokjes.

Voeg de zongedroogde tomaten, mozzarella, basilicum, oregano en passata toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Breek de lasagnebladen in stukjes en roer door de saus samen met 500 ml water. Roer zo’n 10 tot 15 minuten goed door, zodat de lasagnebladen niet aan elkaar blijven plakken.

De lasagne is klaar de bladen gaar zijn en de saus mooi is ingedikt. Eet smakelijk!

Kruidige shakshuka met kikkererwten

makkelijk-gezond-recept

Shakshuka is een klassieker uit het Midden-Oosten, maar deze versie is net even anders. Ik heb er een kruidige twist aan gegeven en kikkererwten en spinazie toegevoegd. Dat samen met gepocheerde eitjes in tomatensaus is fantastisch! Een makkelijk en gezond recept.

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • 400 g spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 500 g tomaten passata
  • Blik kikkererwten (400 g)
  • 2 tl kurkuma
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • Chilipoeder naar smaak
  • Olie, zout en peper

Voor erbij: Volkoren broodje en eventueel kruidenyoghurt. Roer hiervoor 1 tl dille en 1 tl munt door 100 ml yoghurt.

Zo maak je het:

Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit daarna een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op laag vuur zacht. Hierna voeg je de kurkuma, komijn- en korianderpoeder toe en bak je het 1 minuut op middelhoog vuur mee.

Spoel de kikkererwten af en doe ze in de koekenpan samen met tomaten passata. Roer de spinazie er in delen door, totdat de spinazie is geslonken. Proef en voeg naar smaak zout, peper en chilipoeder toe.

Maak nu met een lepel 2 kuiltjes en doe de eieren er voorzichtig in. Pocheer de eieren op laag vuur en met de deksel op de pan, tot ze goed gestold zijn. Serveer met een volkoren broodje en eventueel kruidenyoghurt. Eet smakelijk!

Pita met Grieks gekruide kipgehaktballetjes en tzatziki

makkelijk-gezond-recept

Makkelijk en gezond recept: je haalt de vakantie in huis met deze Grieks gevulde pita. De kipgehaktballetjes zijn heerlijk gekruid, waardoor je in de Griekse sferen komt. De smaken van oregano, een snufje komijnpoeder en knoflook zijn fantastisch. Natuurlijk mag tzatziki hierbij niet ontbreken. Hier vind je het recept.

Een makkelijk en gezond recept, welke kies jij? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.