appels-kerst-recept
Diner,  Recepten

Makkelijk kerstdessert – 3 heerlijke recepten

Met deze 3 recepten maak je makkelijk een spectaculair kerstdessert. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig voor deze kerstdesserts. Gezond(er), makkelijk en lekker!

Sinterklaas is weer op de boot terug naar Spanje en we kunnen ons weer toeleven naar kerst. De kerstboom wordt weer van stal gehaald en de kerstlampjes kunnen weer uit de knoop worden gehaald. De decembermaand is voor mij één van de gezelligste maanden van het jaar, toch heerst er bij veel mensen kerst-stress. Lang van te voren wordt bedacht wat er op het kerstmenu komt te staan en er worden genoeg boodschappen gedaan, want niemand mag iets tekort komen.

Op Instagram vroeg ik jullie welke kerstrecepten jullie het liefst op mijn blog zien en er kwamen enorm veel reacties! Van gourmetrecepten tot echte pronkstukken. Vanaf vandaag kunnen jullie om de dag een kerstrecept verwachten én geef ik jullie allemaal tips. Hoe kun je gezond de feestdagen doorkomen? En hoe kun je een kerstmenu makkelijk voorbereiden?

We trappen af met 3 recepten voor een overheerlijk, makkelijke kerstdessert. Deze desserts hebben allemaal maximaal 9 ingrediënten en bovendien zijn ze super makkelijk te bereiden. Een kerstdessert is voor mij geslaagd als het makkelijk te maken is en er toch geweldig uit ziet. Daarnaast zijn deze desserts een stukje gezonder dan de klassieke desserts. Door een paar ingrediënten te vervangen door een gezonder alternatief, zijn ze een stuk meer verantwoord dan de klassieke desserts.

Kersengebakje met ricotta room

kerstdessert-makkelijk

Dit kersengebakje smaakt naar monchoutaart, maar dan een stukje gezonder. Vergeleken met monchou, zit er in ricotta veel minder vet en calorieën. Kersen zijn een frisse tegenhanger van het romige van de ricotta. Binnen 30 minuten kun je makkelijk dit heerlijke kerstdessert maken.

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

Kersencompote

  • 250 g kersen (diepvries)
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Kaneelstokje
  • 1 el maizena
  • 2 el water

Ricotta room

  • 250 g ricotta
  • 125 ml slagroom
  • 25 g suiker
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • Ei

Zo maak je het:

Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en snijd de plakjes in 4 gelijke vierkantjes. Leg de vierkantjes op een in bakpapier beklede bakplaat en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Kluts vervolgens het ei los en besmeer de plakjes met laagje ei. Bak het bladerdeeg voor 15 tot 20 minuten in het midden van de oven.

Nu gaan we de kersencompote maken. Doe het sap van de sinaasappel in een steelpan en doe er een kaneelstokje bij. Doe vervolgens de kersen erbij en laat het 5 minuten pruttelen. Maak met een vork of lepel de kersen fijn. Maak vervolgens een papje van de maizena en water en doe het bij de kersencompote. Zodra de compote dikker wordt, doe je het vuur uit.

Vervolgens maak je de ricotta room. Klop in een kom de slagroom en suiker op, totdat het stevig wordt. Doe hierna de ricotta erbij en zodra het vermengt is met de slagroom, stop je met mixen.

Haal de bladerdeeg plakjes uit de oven en laat het afkoelen. Doe hierna een eetlepel ricotta room en een eetlepel kersencompote op het bladerdeeg. Herhaal dit nog een keer, zodat je een torentje van 2 bladerdeegplakjes krijgt. Eet smakelijk!

Tip: De bladerdeegplakjes, kersencompote en ricotta room kun je van te voren maken. Bewaar de kersencompote en ricotta room in de koelkast en bewaar de bladerdeegplakjes in een bakje. Zo hoef je bij kerst alleen nog het gebakje op te bouwen.

Appeltjes uit de oven met kaneelijs

appels-kerst-recept

Dit is een typisch recept wat er prachtig uit ziet, maar toch makkelijk is om te maken. Met slechts 4 ingrediënten maak je makkelijk dit overheerlijke kerstdessert.

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 2 appels
  • 4 tl honing
  • 4 kaneelijs bolletjes
  • Handje pecannoten
  • Olie om in te vetten

Zo maak je het:

Verwarm als eerst de oven voor op 200 graden. Snijd vervolgens de appels door de helft en lepel de zaadjes eruit, zodat er een kuiltje ontstaat. Smeer de binnenkant van de appels in met een theelepel honing. Leg de appels vervolgens in een ingevette ovenschaal en zet de ovenschaal zo’n 20 minuten in de oven. Serveer de appels met een bolletje kaneelijs en strooi er pecannoten overheen. Eet smakelijk!

Tip: Maak de appels een avond van te voren klaar in de oven. Zo hoef je de appels bij kerst alleen nog even op te warmen en te serveren met ijs en pecannoten.

Sinaasappel trifle met kandijkoekjes en hazelnoten

kerstdessert-makkelijk

Het frisse van de sinaasappel samen met het knapperige van de hazelnoten en kandijkoekjes, gaat perfect samen met de ricotta room. Met slechts een paar ingrediënten maak je in een handomdraai dit fantastische recept.

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

Ricotta room

  • 250 g ricotta
  • 125 ml slagroom
  • 25 g suiker

Overig

  • 3 Sinaasappels
  • 6 bastogne koekjes
  • 2 handjes hazelnoten

Zo maak je het:

Begin met het maken van de ricotta room. Klop de slagroom met suiker stevig en voeg daarna de ricotta toe. Zodra de ricotta vermengd is met de slagroom, stop je met kloppen. Zet de ricotta room in de koelkast en ga verder met de rest.

Snijd de kandijkoekjes en sinaasappel in stukjes. Rooster de hazelnoten vervolgens kort in een koekenpan en hak de noten fijn.

Begin met het opbouwen van de trifle. Doe sinaasappelstukjes in het wijnglas en daarbovenop een eetlepel ricotta room. Hierna strooi je de kandijkoekjes en hazelnoten erover. Herhaal dit proces, totdat het wijnglas vol genoeg zit. Eet smakelijk!

Tip: De ricotta room kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. De sinaasappel kun je alvast in stukjes snijden, net als de kandijkoekjes en hazelnoten. Zo hoef je bij kerst alleen nog de trifle op te bouwen.

hilicious

Laat me weten welke van deze 3 recepten jij hebt gemaakt. Dit kun je altijd delen op Instagram, ik word namelijk altijd erg blij van jullie resultaten. Deel deze recepten vooral met iemand die op zoek is naar een makkelijk kerstdessert! Maak ook eens deze 3 gezonde bijgerechten. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *