falafelburger-recept
Diner,  Recepten

Makkelijk recept voor gezonde falafelburger

Dit recept voor deze falafelburger is ultiem comfort food, en het is erg makkelijk te maken. Gezond eten is nog nooit zo lekker geweest!

Afgelopen zaterdag stond ik op een proeverij bij de boerderijwinkel van mijn ouders. Hier liet ik allerlei hapjes proeven, waaronder deze falafelburger. Het recept voor deze falafelburger beviel iedereen zo goed, dat ik in een mum van tijd door alle falafelburgers heen was. Ik vond het enorm leuk om al jullie reacties op de hapjes te horen, daar doe ik het tenslotte voor. Het recept kan ik jullie dan ook niet onthouden. De carrot cake die ik maakte, was overigens ook een succes. Het recept voor de heerlijke carrot cake staat al online.

Normaal gesproken maak je falafel met kikkererwten, maar voor de variatie ging ik eens voor gewone erwten. Dit pakte goed uit, want erwten hebben een frissere smaak dan kikkererwten. Voor de gelegenheid gebruikte ik de ‘dik trom erwten’ van de boerderijwinkel. Deze heb ik een nacht laten weken, en daarna een half uurtje gekookt. Heb je geen gedroogde erwten in huis? Dan kun je ook erwten uit de vriezer gebruiken. Toch raad ik je aan om deze burgers eens te maken met gedroogde erwten omdat deze steviger van structuur zijn. Hierdoor krijgt de burger een heerlijke bite.

Het handige aan deze burgers is dat je het recept goed vooraf kunt maken. Je kunt namelijk alvast burgers vormen van het burgermengsel en deze in de vriezer stoppen. De falafelburgers blijven namelijk wel 3 maanden goed in de vriezer. Zo haal je ze er pas uit als je ze wilt consumeren, bak je ze nog 4 minuten op elke kant en heb je binnen 10 minuten een heerlijke maaltijd op tafel.

falafelburger-recept

Je hebt nodig:

Voor 2 tot 3 burgers

  • 200 g gedroogde erwten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl bloem of meel
  • Sap van een citroen
  • Peper en zout naar smaak

Extra:

  • Volkoren broodje
  • 2 el tzatziki
  • Plakjes komkommer

falafelburger-recept

Zo maak je het:

  • Week als eerste de gedroogde erwten een nacht in water. Zo geef je de erwten de tijd om vocht op te nemen. Als je erwten uit de diepvries gebruikt, sla je deze stap over.
  • Kook hierna de gedroogde erwten voor ongeveer een half uur, zodat ze iets zachter worden. Sla deze stap over als je erwten uit de diepvries gebruikt.
  • Dep de erwten droog en doe ze vervolgens in een kom. Voeg hierna de komijnpoeder, sap van een citroen en bloem toe. Pers vervolgens de teentjes knoflook uit en voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Maak met behulp van een staafmixer of blender een glad geheel van de erwten. Als je erwten uit de diepvries gebruikt, kan het zo zijn dat het mengsel te plakkerig is. Voeg dan nog wat extra bloem toe, zodat het mengsel steviger wordt.
  • Maak vervolgens met je handen van 2 tot 3 falafelburgers en laat deze een kwartiertje opstijven in de vriezer.
  • Bak de falafelburgers zo’n 4 minuten op elke kant, totdat ze goudbruin zijn.
  • Beleg als laatste de volkorenbol met tzatziki, komkommer en de falafelburger. Eet smakelijk!

falafelburger-recept

hilicious

Heb je dit recept gemaakt? Laat me dan vooral weten wat je ervan vindt en deel het vooral op Instagram. Dit vind ik namelijk erg leuk om te lezen.