Diner,  Recepten

makkelijke en gezonde maaltijd | 5x recept

5x een makkelijke en gezonde maaltijd, welke kies jij? Van een gezonde pizza tot stamppot en een poké bowl. Lees verder voor de recepten.

Pizza alla Norma

In plaats van pasta alla Norma een pizza alle Norma. Een makkelijke maaltijd om te maken, smaakvol en een stuk gezonder dan de gemiddelde pizza.

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • 2 bloemkoolbodempizza’s
  • 1 grote aubergine of 2 kleine
  • 1 kleine rode ui
  • +/- 250 g tomaten passata
  • 1 tl oregano
  • 1 teentje knoflook
  • +/- 2 handjes Parmezaanse kaas
  • Olijfolie, peper en zout
  • Handje basilicum (optioneel)

Variatie tip: Lekker om nog een beetje venkelzaad en chilivlokken mee te bakken met de aubergine.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in vieren en snijd daarna in plakjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de aubergines zacht in de pan. Voeg naar smaak zout en peper toe. Door de deksel op de pan te doen gaat het sneller.

Snijd een teentje knoflook fijn en roer door de tomaten passata. Roer ook de oregano erdoor en voeg een klein snufje zout en peper toe. Besmeer de pizza’s met tomatensaus en verdeel de aubergine over de pizza’s. Eindig met een laagje Parmezaanse kaas. Bak de pizza’s ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Maak af met basilicum. Eet smakelijk!

Poké bowl met schnitzel

makkelijke-maaltijd

Een poké bowl is perfect als je van sushi houdt, maar je niet van het ingewikkelde proces van sushi maken. Binnen 20 minuten zet je deze poké bowl namelijk op tafel. Dit gerecht is trouwens ook ideaal met warm weer. De groente hoef je niet eerst te koken of bakken en blijft daardoor knapperig en fris.

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • 150 g (zilvervlies) rijst
  • 1/4 komkommer
  • 100 g wortel (julienne gesneden)
  • 125 g radijs
  • 125 g mango in blokjes (diepvries kan ook)
  • 2 kip (of vega) schnitzels
  • 1 el (rijst) azijn
  • 1 tl suiker
  • Olie en zout
  • Sojasaus

Zo maak je het:

Kook de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking. Snijd ondertussen de komkommer in halve maantjes en snijd radijs in plakjes.

Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de schnitzels aan beide kanten goudbruin.

Zodra de rijst klaar is giet je het overtollige water af en roer je daarna een eetlepel azijn en een theelepel suiker en een snufje zout door de rijst. Roer door en verdeel daarna de rijst over twee kommen. Verdeel hierna de komkommer, radijs, wortel, mango en schnitzel over de kommen.

Voeg naar smaak een beetje sojasaus toe. Eet smakelijk!

Shakshuka met bonen

makkelijke-maaltijd

Er was een tijd dat ik bijna elke week wel shakshuka at, want dit kruidige eenpansgerecht stelt nooit teleur. In het Midden-Oosten wordt dit gerecht als ontbijt geserveerd, maar ik vind het heerlijk als makkelijke maaltijd.

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • Blik tomaten (400 g)
  • Blik zwarte- of kidneybonen (400 g)
  • 100 g cherry tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 0,5 tl cayenne peper (of meer naar smaak)
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Zout, peper en olie

Voor erbij: Volkoren brood of pita en eventueel koriander en feta voor erover.

Zo maak je het:

Snijd als eerste ui en knoflook fijn, paprika in blokjes en cherry tomaten door de helft. Doe vervolgens een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook.

Wanneer de ui en knoflook zacht zijn geworden, doe je cayenne-, paprika- en komijnpoeder erbij. Bak dit een minuutje mee. Bak vervolgens paprika 3 minuten mee op hoog vuur. Voeg hierna tomaten in blik en uitgelekte bonen toe. Roer door en breng het gerecht op smaak met zout en peper.

Schep vervolgens twee kuiltjes in de pan met tomatensaus en doe de eieren er voorzichtig bij. Pocheer de eieren op zacht vuur, totdat ze gestold zijn. Serveer met een volkoren broodje. Eet smakelijk!

Stamppot snijbonen met kipgehaktballetjes

makkelijke-maaltijd

Een makkelijke en gezonde maaltijd: deze stamppot mag niet ontbreken.
Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 800 g kruimige aardappelen (geschild)
  • 800 g gesneden snijbonen
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g kipgehakt
  • 1 el mosterd
  • Scheutje melk
  • Snuf komijnzaad of poeder
  • Snuf nootmuskaat
  • Olie, zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de lente-uitjes fijn. Wist je dat je alleen het kontje van de lente-ui en taaie bovenste stuk van de lente-ui eraf hoeft te snijden? De rest is eetbaar en lekker. Snijd de knoflook fijn. Draai daarna kleine gehaktballetjes van het kipgehakt.

Kook de aardappelen in zo’n 15 minuten gaar in ruim kokend water. Verhit ondertussen een beetje olie in een koekenpan en bak de kipgehaktballetjes in zo’n 6 minuten rondom goudbruin en gaar. Haal daarna uit de koekenpan en leg even apart. Bak in dezelfde pan de lente-ui, knoflook en snijbonen zo’n 8 minuten en schep regelmatig om. Voeg een snuf komijnzaad en nootmuskaat toe en roer door. Doe daarna het vuur uit.

Zodra de aardappelen gaar zijn giet je de aardappelen af. Doe er een scheutje melk en een eetlepel mosterd bij. Stamp de aardappelen fijn en roer de groente erdoor. Serveer met kipgehaktballetjes. Eet smakelijk!

Gnocchi traybake met rode pesto

makkelijke-maaltijd

Deze gnocchi traybake maak je in een handomdraai. Een makkelijke maaltijd, de oven doet het werk voor je! Hier vind je het recept.

Ga jij een van deze recepten maken? Deel dan een foto op InstagramDat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.