mast-o khiar
Recepten,  Spreads

Mast-o khiar | Perzische komkommer- en yoghurtsalade

Mast-o khiar is een klassieke Perzische dip en betekent letterlijk yoghurt met komkommer. Heerlijk als dip of als frisse toevoeging bij het avondeten. Mast-o khiar is zelfs lekker bij de lunch. Eigenlijk wil ik dit de hele dag wel eten. Maar hoe kom ik ineens op dit Perzische recept? Ik ben mij aan het verdiepen in andere keukens. Daarom maakte ik dit recept met Maryam Shekoh (healthbymaryam). Door samen te koken leerde ik meer over de Perzische keuken en andere culturen. Dat is zo waardevol! En het is vooral erg lekker om je (voedsel) horizon te verbreden. Zo ga ik binnenkort ook bij mensen langs om onder andere de Marokkaanse- en Somalische keuken te ontdekken.

Meer Perzische inspiratie? Maak dan ook eens dit recept voor Mirza ghasemi. Dit is een traditioneel gerecht uit de provincie Gilan in het noorden van Iran. Geblakerde aubergineschotel met tomaten en eieren. Zo lekker!

mast-o khiar

Je hebt nodig:

Voor 1 kom

  • 1/2 komkommer
  • 250 ml Griekse- of dikke yoghurt
  • 1 tl gedroogde dille
  • 1 tl gedroogde munt
  • Zout en peper

Tip: heb je verse dille en munt? Dan kun je dat uiteraard ook gebruiken.

Eventueel als garnering: walnoten en gedroogde rozenblaadjes

Zo maak je het:

Rasp de komkommer en doe de geraspte komkommer in een kom. Roer de Griekse yoghurt, gedroogde dille en munt erdoor. Proef en extra op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Gezond en makkelijk, dit wil je! Heb jij mast-o khiar gemaakt? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.