midden-oosters-borek
Diner,  Recepten,  Snacks

3x Midden Oosters: Labneh, börek & couscous

3x Midden Oosters genieten, dit is jouw teken om snel een dinner party te organiseren. Wat dacht je van labneh, börek en couscous? Lees verder voor de recepten.

Ik hou van recepten met een Midden Oosters tintje. In het Midden-Oosten wordt veel met specerijen en verse kruiden gedaan en daar word ik blij van. Deze 3 recepten zijn ideaal om te maken voor als mensen over de vloer komen. Meer inspiratie? Maak ook eens deze Mediterrane borrelplank.

Feestelijke dip: Labneh met za’atar

midden-oosters-labneh

Deze week geef ik je culinaire inspiratie uit het Midden-Oosten. Om te beginnen met labneh. Dat is een hartige yoghurtdip, een soort van hangop. Fris en heerlijk bij de borrel of als bijgerecht. Het is heel erg makkelijk om te makken en als je dit eens hebt geproefd wordt het de vervanger voor stokbrood met kruidenboter. Labneh is zo lekker romig en de frisse toppings maken het af.

Je hebt nodig:

Voor +/- 4 personen

  • 500 g Griekse of Turkse yoghurt*
  • Flinke snuf zout
  • Kaasdoek of theedoek

Toppings

  • 1 el za’atar
  • 3 el granaatappelpitten
  • 2 el walnoten (optioneel)
  • Handje munt en peterselie
  • Extra vierge olijfolie

*Je kunt ook eens variëren met geitenyoghurt.

Lekker om te serveren met (volkoren) pita of Libanees brood.

Zo maak je het:

Roer zout door de yoghurt en doe de yoghurt in een schone kaasdoek of theedoek. Laat de yoghurt minimaal 4 uur uitlekken. Ik knoopte de doek op en hing het aan de kraan bij de gootsteen. Je kunt de doek ook in een zeef doen en de zeef boven een pan laten uitlekken.

Doe de labneh in een mooie schaal en doe er een scheutje olijfolie over. Strooi de za’atar, granaatappelpitten, walnoten, munt en peterselie erover. Eet smakelijk!

Couscous met groente uit de oven in Ras el Hanout

Midden Oosters genieten. Ras el Hanout is een warme Noord-Afrikaanse specerijenmelange die van couscous een smaakvol gerecht maakt. Met een paar ingrediënten maak je dit feestelijke gerecht.

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 1 courgette
  • +/- 750 g wortels
  • 1 rode ui
  • Handje peterselie en munt
  • 4 el granaatappelpitten
  • 275 g volkoren couscous
  • 100 g feta
  • Handje amandelen
  • 1 el honing
  • 2 el ras el hanout
  • Handje rozijnen (optioneel)
  • Zout, peper en olijfolie

Serveertip: lekker met kruidige gehaktballetjes.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de wortel en snijd in plakjes. Snijd de courgette en ui in stukken. Doe de groente in een kom er roer de honing en Ras el Hanout erdoor. Breng extra op smaak met zout en peper. Doe de groente 40 minuten in de oven en schep halverwege om.

Wel ondertussen de couscous en rozijnen in 300 ml kokend water en laat even staan. Hak munt en peterselie fijn, hak de amandelen in stukken en roer dit door de couscous. Breng op smaak met zout en peper.

Haal na 40 minuten de groente uit de oven en schep het door de couscous. Verbrokkel feta over de couscous en maak af met granaatappelpitten. Eet smakelijk!

Börek met spinazie en feta

midden-oosters-borek

Knapperig filodeeg met een vulling van spinazie en feta, deze börek is lekker als borrelhapje of bijgerecht.

Je hebt nodig:

Voor 10 stuks

  • 1 pak filodeeg
  • 400 g verse spinazie
  • 10 g peterselie
  • 200 g feta
  • Snuf chilivlokken
  • 1 ei
  • 2 el olie
  • Sesamzaad

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 graden. Blancheer de spinazie kort in kokend water, totdat de spinazie is geslonken. Giet daarna  af en spoel af met koud water. Knijp de spinazie uit in een zeef, zodat zoveel mogelijk vocht eruit gaat. Hak hierna de spinazie en peterselie fijn. Doe in een kom en roer verbrokkelde feta en een snufje chilivlokken erdoor.

Doe ei en olie in een kom en roer door. Pak voorzichtig een vel filodeeg en smeer de helft van het vel in met een beetje van het eimengsel. Vouw dubbel. Schep een eetlepel spinaziemengsel aan het uiteinde van het vel, vouw de zijkanten naar binnen en rol stevig op. Als het niet goed oprolt kun je een beetje van het eimengsel aan de zijkanten doen, zodat het beter plakt. Smeer de börek in met het eimengsel en strooi er sesamzaad over en leg op een bakplaat. Herhaal dit proces.

Bak 30 minuten in de oven en keer de böreks na 20 minuten om. Eet smakelijk!

3x Midden Oosters, ga jij alle recepten maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.