misleiding
Leefstijl

Misleiding: Trap niet in deze ‘gezonde’ producten

De verpakking kan je op het verkeerde been zetten, maar trap niet in deze misleiding met zogenaamde ‘gezonde’ producten.

Tijdens mijn zoektocht naar gezonde en duurzame boodschappen, kwam ik ook heel veel producten tegen die je in ieder geval NIET hoeft te kopen voor een gezonde leefstijl. Ik bracht al eens een bezoekje aan de Albert Heijn en Lidl, om mijn favoriete producten te delen. Nu wordt het eens tijd om producten te delen die gezond ogen, maar erg tegenvallen qua voedingswaarde. Trap niet in de misleiding van deze ‘gezonde’ producten.

Er is steeds meer aandacht voor gezond eten en de voedingsindustrie speelt daar handig op in door producten vooral gezond te laten lijken. Het is daarom goed om het etiket te lezen. Wil je daar meer over weten? Lees dan dit artikel! Voor nu deel ik producten waarover ik mij verbaasde.

Ontbijtgranen

misleiding-gezonde-producten

Havermout en Brinta zitten vol vezels, vitaminen en mineralen. Je zou dus denken dat bovenstaande producten gezond zijn, zeker omdat er ook nog fruit in zit. Maar niets is minder waar. Het tweede ingrediënt van deze producten is namelijk suiker. In de havermout met banaan van de Jumbo zit slechts 1,2% bananenpoeder! Koop daarom gewoon havermout of Brinta, en voeg er zelf fruit toe. Het scheelt voor je portemonnee én je krijgt meer goede voedingsstoffen binnen.

Oplosthee

misleiding-gezonde-producten

Oplosthee kunnen ze beter oplossuiker noemen, want dat is het. Deze oplosthee van Zonnatura bevat 90% suiker en 1,8% kruidenextract. Kies daarom voor gewone thee zonder suiker. Zwarte thee en groene thee zijn een goede keuze, maar ook thee met een smaakje als groene thee met citroen. Thee drinken zorgt ervoor dat je vochtbalans op peil blijft en het verkleint onder andere het risico op een beroerte. Daarnaast zitten er in thee flavonoïden, deze werken als antioxidant.

 

Vleesvervangers

misleiding-gezonde-producten

Ingrediënten vegan rookworst: water, zonnebloemolie, gebakken ui, verdikkingsmiddel (carrageen [E407], konjac [E425], methylcellulose [E461]), wortel, zonnebloempit, zout, aroma’s, dextrose, specerijenextract, voedingszuur (melkzuur [E270], kaliumlactaat [E326]), kleurstof (ijzeroxide en -hydroxide [E172]), conserveermiddel (kaliumacetaat [E261]), azijn, korianderpoeder, rook.

 

misleiding-gezonde-productenIngrediënten Quorn vegetarische saté: Satésaus (73%) [suiker, PINDA’S (14%), water, ui, tomatenpuree, azijn, chilipeper, zout, gember, plantaardige olie (koolzaad, zonnebloem), knoflook, conserveermiddel: calciumsorbaat; stabilisatoren: xanthaangom, guargom; voedingszuren: azijnzuur, citroenzuur], Quorn stukjes (27%) [Mycoprotein*, gerehydrateerd SCHARRELEI-EIWIT, natuurlijke aroma’s, verstevigingsmiddelen: calciumchloride, calciumacetaat], *25% van product.

Er heerst het idee dat vegan producten altijd gezond zijn, maar dat is lang niet altijd zo. Oreo’s, suiker, patat en cola zijn bijvoorbeeld vegan, maar niet de allergezondste keuze. Zo zijn vleesvervangers ook niet per definitie gezond. Uit de ingrediëntenlijst van bovenstaande producten is te zien dat het ontzettend bewerkte producten zijn. In de vegetarische saté zit 22 gram suiker en 1,6 gram zout per 100 gram. De vegan rookworst bevat vooral water en zonnebloemolie, daarnaast zit er per 100 gram 1,75 gram zout in. Let daarom op het etiket, om zo de gezonde vleesvervangers eruit te pikken.

Het is sowieso goed voor je om in ieder geval twee dagen in de week geen vlees of vis te eten. Gezonde vleesvervangers zijn peulvruchten, noten, zaden, tofu en tempeh. Mijn favoriete vleesvervanger is absoluut falafel. Met dit recept maak je zelf de lekkerste falafel!

Kinderkoekjes

misleiding-gezonde-producten

Je zou denken dat voeding speciaal voor baby’s en kinderen verantwoord zou zijn, want het zou immers geschikt zijn om aan je kind te geven. Deze biologische baby speltkoekjes ogen gezond. Er staat op de verpakking dat het de koekjes gezoet zijn met peer en dat het daarom natuurlijke suikers bevat. Het gaat hier om geconcentreerd perensap, hierbij is de peer ingedikt en blijft een suikerachtige stroop over. Geconcentreerd perensap is qua voedingswaarde bijna hetzelfde als tafelsuiker. Per 100 gram zit er 18 gram suiker in dit product. In de kinderbiscuits van Liga zit zelfs 23 gram suiker per 100 gram.

Wat kun je je kind dan wél geven als tussendoortje? Fruit en groente zijn goede opties. Wil je toch een koekje geven? Doe het dan met mate. In dit handige artikel van het Voedingscentrum staan nog meer tips.

hilicious

Laat me weten of je wat aan deze tips hebt, want dan maak ik misschien een deel 2! Je kunt me altijd een berichtje sturen op Instagram. Jullie voedingsvragen inspireren me namelijk altijd en ik doe er graag wat mee.