hete-bliksem
Diner,  Recepten

Oma’s recept: stampot hete appeltjes (hete bliksem)

Ken jij het gerecht hete bliksem al? Dit gerecht maakte ik met mijn oma. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

In een nieuwe serie laat ik jou allemaal recepten uit verschillende keukens zien. Van Perzisch tot Surinaams en Marokkaans. En ik begin vandaag met het recept van mijn Friese oma.

Ik was op bezoek bij mijn oma en besloot met haar een recept te maken wat vroeger veel werd gegeten. Sowieso leuk om met je oma te koken, maar ook interessant om weer eens in de oud-Hollandse keuken te duiken. Vroeger at ik wel eens hete bliksem, dus dit recept is nostalgisch voor mij.

Meer stamppot recepten? Maak deze zoete aardappel stamppot eens.

hete-bliksem

Je hebt nodig:

Voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 2 elstar appels *
  • 2 goudreinet appels
  • 1 groente bouillonblokje
  • Peper naar smaak
  • Snufje kaneel
  • 2 el suiker (optioneel, hoeft niet perse)

*Maak dit recept ook eens met andere zoete appels, bijvoorbeeld de Zoete Lien of Dijkmanszoet. Of ga naar de lokale groenteman en laat je verrassen.

Lekker voor erbij: gehaktbal

Zo maak je het:

Schil de aardappelen en appels. Snijd de aardappelen en appels in vier delen. Doe daarna de aardappelen in een pan en doe daarbovenop de appels. Doe een laagje water in de pan, zodat de aardappelen voor de helft onder water staan. Doe ook een snufje kaneel, optioneel suiker en een bouillonblokje in de pan. Kook de aardappelen en appels in zo’n 15 minuten gaar. Giet af en bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen en appels met een stamper door elkaar en voeg eventueel nog wat van het kookvocht toe, zodat het smeuïg wordt. Breng verder op smaak met peper. Serveer met een gehaktbal. Eet smakelijk!

Gezond en makkelijk, dit wil je! Heb jij deze stamppot hete bliksem gemaakt? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.