outdoor-ontbijt-recept
Ontbijt,  Recepten

Outdoor ontbijt recept | instant havermout

Dit is het mealprep ontbijt recept voor je outdoor activiteiten! Deze instant havermout kun je makkelijk voorbereiden en is super voedzaam.

Mensen van het outdoor leven opgelet. Dit ontbijt kun je makkelijk voorbereiden, het hoeft niet koel bewaard te worden en je hoeft daarna alleen nog water toe te voegen. Ik ging 8 dagen hiken door de Corsicaanse bergen en nam daarom portiezakjes van dit outdoor ontbijt recept mee. Zo hoefde ik geen pakken melk mee te sjouwen de berg op en begon ik mijn dag goed.

Instant melkpoeder kun je gewoon in de supermarkt vinden, onder andere van Campina en van Two Cows. Aan het basisrecept voegde ik suiker toe, want ik had veel energie nodig. Doe je minder inspannende activiteiten? Dan kun je de suiker eventueel weglaten.

Meer outdoor recepten

Ga jij binnenkort ook op avontuur en kun je wel wat inspiratie gebruiken wat voor eten je kunt mee nemen? Als je een meerdaagse outdoor activiteit doet wil je zo qua gewicht zo weinig mogelijk mee, maar wat je mee hebt moet wel voedzaam en makkelijk zijn. Dat is even puzzelen, maar met deze tips kun jij ook goed vooruit. Dit is wat ik mee nam op mijn 8 daagse tocht door de bergen.

 • Ontbijt: Voor elke dag portiezakjes van dit outdoor recept instant havermout.
 • Tussendoor: Per dag 2 eiwitrepen en/of energierepen die hoog in energie zitten. Bijvoorbeeld Clif bars, fulfil repen en andere protein repen.
 • Lunch: Volkoren wraps zijn lang houdbaar en kun je makkelijk meenemen. Neem klein portie beleg mee, bijvoorbeeld cupjes Nutella of pindakaas.
 • Lunch deel 2: Maak portiezakjes van 75 gram couscous (mix volkoren couscous en kikkererwten couscous) en voeg zout en specerijen toe. Als ik in de ochtend ging lopen deed ik de couscous in mijn afsluitbare eetbakje en deed ik er water bij. Couscous welt namelijk prima in koud water en dan kun je het tijdens de lunch eten. Om het voedzamer te maken deed ik er een zakje tonijn bij. John West heeft tonijn in zakjes met een smaaktwist, dan hoef je geen smaakmakers mee te slepen en is eten op smaak.
 • Drinken: Bij intensieve activiteiten is het belangrijk om genoeg te drinken. Per dag zorgde ik dat ik 3 liter water mee had. Ook nam ik elektrolytes bruistabletten mee, daar deed ik elke dag 1 tablet van in mijn drinken. Zo zorg je ervoor dat je de mineralen weer aanvult die je er uit zweet.
 • Avondeten: Het avondeten haalden we bij de berghutten. Gewoon eten wat de pot schaft. Het eten was niet allemaal fantastisch, maar na zo’n dag smaakt alles goed, want je hebt trek! Neem genoeg contant geld mee, want in de berghutten kun je niet pinnen.

outdoor-ontbijt-recept

Outdoor ontbijt recept

Je hebt nodig:

Voor 1 basis portie

 • 40 g havermout
 • 20 g melkpoeder
 • 1 el suiker

Appeltaart smaak

 • 15 g stukjes gedroogde appel
 • 10 g rozijnen
 • 1 tl kaneel
 • 0,5 tl koekkruiden
 • 1 el noten naar keuze

Mango-kokos smaak

 • 20 g gedroogde mango
 • 1 el kokosrasp
 • 0,5 tl kardemom (optioneel)
 • 1 el noten naar keuze

Je kunt ook gevriesdroogd rood fruit toevoegen als smaakmaker.

Zo maak je het:

Doe de ingrediënten voor de basis portie in een afsluitbaar zakje of bakje. Kies daarna jouw favoriete smaakcombinatie en voeg deze ingrediënten er ook aan toe. Voor een koud ontbijt: voeg 200 ml water toe en laat een nacht staan. Voor een warm ontbijt: voeg als je het wilt eten 200 ml water toe en verwarm het in een pannetje, totdat je de gewenste dikte krijgt.

Ga jij dit outdoor ontbijt recept maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online. Meer gezonde en makkelijke inspiratie? Kijk tussen mijn recepten en laat je verrassen.