pakjes-zakjes-gezond
Leefstijl

Pakjes en zakjes die wél gezond zijn

Iedereen roept dat pakjes en zakjes ongezond zijn, maar ze kunnen ons het leven een stuk makkelijker maken. Daarom heb ik voor jullie uitgezocht welke wél gezond zijn!

Allereerst even een uitleg waarom wordt geroepen dat pakjes en zakjes ongezond zijn. In veel pakjes en zakjes zit veel zout, suiker en bindmiddel. Deze ingrediënten zijn voor de producent goedkope smaakmakers en daarnaast blijven de producten veel langer houdbaar. Dit zijn ingrediënten die erg weinig goede voedingsstoffen leveren en veel energie. Als je veel pakjes en zakjes in je dieet hebt, is de kans groot dat je te veel zout en suiker binnenkrijgt. Te veel zout in je voeding kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en het risico op hart-en vaatziekten wordt hierdoor groter. Dit willen we natuurlijk niet! Omdat we al voldoende suiker binnenkrijgen uit producten als fruit, pasta en brood, is het niet nodig om nog meer suiker binnen te krijgen uit pakjes en zakjes.

Toch kan het gebruik van pakjes en zakjes enorm makkelijk zijn, daarom heb ik voor jullie uitgezocht welke wél gezond zijn. Bij het scannen van producten kijk je goed naar het etiket. In dit artikel geef ik tips om goed een etiket te lezen! Als suiker op een van de eerste ingrediënten staat, kun je je al afvragen of dit de beste keuze is.

Goed om te weten dat de genoemde artikelen niet gesponsord zijn, ik ben gewoon fan!

Tomatensaus

Met tomatensaus kun je alle kanten op. Je kunt er gemakkelijk een pastaatje mee maken, of een lekker stoofpotje. Tomaten uit blik zijn hiervoor een hartstikke gezonde keuze! Daarnaast kun je ook tomatenpuree gebruiken. Wil je dat de tomatensaus al gekruid is? De passata basilico van de AH, passata met basilicum van Mutti, of de pastasaus basilico van Bertolli zijn een prima keuze.

pakjes-zakjes-gezond

Smaakmakers

Sojasaus kun je in enorm veel gerechten van de Aziatische keuken gebruiken. Toch zit er heel veel zout en suiker in, maar er is ook een less salt variant. Zo kun je toch genieten van sojasaus.

Je kunt natuurlijk zelf een currypasta maken, maar eerlijk gezegd gebruik ik altijd een kant-en-klare pasta. Aan de currypasta’s van Fairtrade is weinig tot geen suiker toegevoegd en vooral lekkere kruiden en specerijen. Hier maakte ik laatst een pompoen curry mee.

In gedroogde sauzen zitten vaak ontzettend veel bindmiddelen. Je kunt zelf gemakkelijk je gerecht op smaak brengen met kruiden en specerijen. De potjes, pakjes en zakjes van Euroma zijn bijvoorbeeld een gezond én makkelijk alternatief, omdat er geen zout en bindmiddelen aan worden toegevoegd. Standaard heb ik de speculaaskruiden in huis, om hier bijvoorbeeld een lekker bananenbrood mee te maken. Met de garam masala specerijen kun je heerlijke stoofpotjes en bijvoorbeeld tikka masala maken. Bijkomend voordeel: Je hoeft niet 20 verschillende kruidenpotjes in huis te halen, omdat het al een specerijenmelange is.

Omdat ik zo fan ben van de specerijenmelanges van Euroma, heb ik met hen een toffe win-actie georganiseerd. Om jullie te laten zien dat je gemakkelijk én gezond je gerechten op smaak brengt met deze melanges, kun je op mijn Instagram meedoen aan de win-actie. Je maakt kans op een tof specerijenpakket van de Jonnie Boer lijn, voor jou en je vriend(in). Kijk snel op mijn Instagram en doe mee!

hilicious