
Recept: Healthy carrot cake
Voor mijn verjaardag heb ik een healthy carrot cake gemaakt. Deze is een stuk gezonder dan de gewone variant en smaakt overheerlijk!
Ik vierde dit hele weekend mijn 21ste verjaardag. Naast mijn verjaardag, bestaat mijn blog al meer dan een jaar en dat moet gevierd worden. Waar in het begin vooral vrienden mijn recepten lazen, krijg ik nu berichtjes van mensen uit heel Nederland dat ze mijn recepten hebben uitgeprobeerd. Dit vind ik enorm leuk om te lezen en het liefst stuur ik iedereen als bedankje deze carrot cake op. Omdat dit logistiek een tikkeltje lastig te regelen is, deel ik graag dit recept voor een healthy carrot cake met jullie. Zo kunnen jullie deze in jullie eigen keuken maken.
In deze carrot cake zit wel 200 gram wortel verwerkt. Daarnaast heb ik in plaats van bloem, volkoren meel gebruikt zodat er meer vezels in zitten. In plaats van ladingen suiker zitten er een paar eetlepels honing in. Ik gebruikte 5 eetlepels honing, maar dit kun je altijd aanpassen naar jouw voorkeur.
Deze carrot cake is geschikt om in de vriezer te bewaren. Snijd de cake dan in plakken, zodat je gemakkelijk een gezonde snack mee kunt nemen. De wortels kun je natuurlijk handmatig raspen, maar dit kun je ook met de keukenmachine doen. Daarnaast kun je ook wortels kopen die julienne gesneden zijn.
Je hebt nodig:
- 200 g volkoren meel
- 200 g wortel (julienne gesneden of geraspt)
- 75 ml zonnebloemolie
- 5 el honing
- 50 g walnoten
- 50 g dadels
- Zakje bakpoeder
- 3 eieren
- 2 el ricotta
- 2 tl kaneel
- 2 tl koekkruiden
- Sinaasappelschil
Topping:
- 200 g ricotta
- Poedersuiker (op smaak)
- Sinaasappelschil
Zo maak je het:
Als eerste verwarm je de oven voor op 175 graden. Meng vervolgens de eieren, zonnebloemolie, honing en ricotta door elkaar in een kom. Voeg vervolgens de meel, wortel, bakpoeder, kaneel, en koekkruiden toe. Meng het beslag goed door tot er geen klontjes meer in zitten. Snijd hierna de dadels en walnoten in stukjes en voeg het toe aan het beslag. Rasp als laatste een sinaasappel en voeg de sinaasappelrasp toe aan het mengsel.
Vet een cakeblik goed in met zonnebloemolie en giet het beslag erin. Bak de carrot cake voor ongeveer 55 minuten. Je kunt testen of de carrot cake klaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker er schoon uitkomt, dan is de cake klaar. Laat de cake afkoelen.
Zodra de carrot cake afgekoeld is, kun je de topping maken. Voeg beetje bij beetje poedersuiker toe aan de ricotta. Proef ondertussen of je het zoet genoeg vindt. Voeg vervolgens wat sinaasappelrasp toe aan de topping. Smeer de topping over de carrot cake. Als laatste decoreer je het met sinaasappelschil en een schijfje sinaasappel. Eet smakelijk!
Ken jij iemand die ook zo gek is op carrot cake? Deel het recept dan met diegene. Dat zou ik namelijk erg leuk vinden. Gek op dit recept? Probeer dan ook eens deze gezonde kwarktaart.

