moussaka-recept
Diner,  Recepten

Recept: Healthy moussaka

Deze healthy moussaka doet mij denken aan vakantie en past perfect bij dit herfstachtige weer. Op zoek naar comfort food? Probeer dan zeker dit heerlijke gerecht.

Als je op vakantie bent geweest naar Griekenland dan heb je Moussaka ongetwijfeld op de menukaart voorbij zien komen. Het is namelijk een traditioneel Grieks gerecht gemaakt met aubergine, tomatensaus, aardappelen en gehakt. Het gerecht is heerlijk gekruid met onder andere kaneel, waardoor het perfect past bij dit herfstachtige weer.

Ik heb de moussaka een stukje voedzamer gemaakt door de bechamelsaus te vervangen door ricotta en wat Parmezaanse kaas. Je geeft een frisse twist aan het gerecht door spinazie toe te voegen. Doordat er lekker veel groenten door de moussaka zitten, wordt het gerecht een stuk minder machtig.

moussaka-recept

Je hebt nodig:

(Voor 5 personen)

Tomatensaus

  • 500 g mager rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 el oregano
  • 800 g tomaten uit blik
  • Zout en peper

Verder

  • 2 aubergines
  • 500 g voorgekookte aardappelschijfjes
  • 100 g spinazie
  • Olijfolie

Ricottamengsel

  • 250 g ricotta
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 ml water

Verder heb je een ovenschaal nodig.

moussaka-recept

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper als eerste de ui en hak de knoflook fijn. Snijd vervolgens de aubergine in langwerpige slierten. Doe hierna een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de knoflook en ui kort. Voeg hierna het gehakt toe en bak het gehakt goudbruin. Hierna kun je de kruiden voor de tomatensaus toevoegen en bak dit een minuut mee op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de tomaten uit blik toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus op laag vuur inkoken.

Terwijl de saus aan het inkoken is, grill je de aubergine in de grillpan. Zodra dit klaar is kun je de ovenschaal licht invetten met olijfolie. Nu kan het opbouwen van de moussaka beginnen. Begin met een laagje aardappelschijfjes en schep er vervolgens een laagje tomatensaus overheen. Verdeel hierna de spinazie over de ovenschaal. Leg er vervolgens een laagje aubergine overheen en druk het goed aan. Schep er een laagje saus overheen en leg er een laagje aubergine overheen. Herhaal dit proces tot alle saus en aubergine op is.

Maak nu de topping door alle ingrediënten voor het ricottamengsel te mengen tot een geheel. Wil je dat de topping wat geler wordt? Voeg dan een theelepel kurkuma toe. Verdeel de topping over de ovenschaal en zet de moussaka in het midden van de oven. Bak de moussaka nog zo’n 20 minuten. Eet smakelijk!

moussaka-recept

Met wie zou jij dit heerlijke gerecht willen eten? Deel het dan met diegene, dat zou ik namelijk erg leuk vinden. Heb je een van mijn recepten gemaakt? Dan kun je dit delen op Instagram onder de hashtag hilicious. Je kunt me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen.