sinterklaas-recept-speculaas
Recepten,  Snacks

Sinterklaas recept: Speculaastaart met chocoladepepernoten

Maak je klaar voor het heerlijke avondje met dit sinterklaas recept. Deze lekkere speculaastaart met chocoladepepernoten is enorm makkelijk te maken.

Sinds augustus liggen de eerste chocoladepepernoten in de supermarkt en het is me een flinke tijd gelukt deze afdeling te ontwijken. Je kunt me wakker maken voor chocoladepepernoten en elk jaar neem ik me weer voor om een voorraad in te slaan, zodat ik in maart nog deze heerlijke snack kan eten. Afgelopen weekend zette Sint en Piet de eerste stap op het vaste land, dus we mogen weer. Ik ging gelijk aan de slag voor dit heerlijke sinterklaas recept.

In tegenstelling tot het grootste deel van mijn recepten, is deze taart een ultieme guilty pleasure taart. Deze speculaastaart is gemaakt met roomboter en suiker en is afgetopt met mascarpone room. Zo’n taart eet je niet elke dag, daarom kun je er extra van genieten als je op z’n tijd eens een ‘ongezonde’ taart eet. Een gezonde leefstijl is voor mij namelijk niet alleen maar gezond eten, maar zo af en toe ook een taartje en een goed glas wijn. Het leven gaat tenslotte om balans. Ik houd de 80/20 regel aan. Zodra het grootste gedeelte maar gezond is, ben je al goed op weg. Een leven vol restricties is naar mijn mening namelijk nooit goed.

Wil je ook eens een gezonder sinterklaas recept maken? Probeer dan ook eens het verrukkelijke bananenbrood met kruidnoten.

sinterklaas-recept

Je hebt nodig:

  • 250 g roomboter op kamertemperatuur
  • 250 g lichte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 5 eieren
  • 3 tl koek- en speculaaskruiden
  • 2 tl kaneel

Topping

  • 250 g mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • Poedersuiker naar smaak
  • 1 zakje klopfix

Decoratie

  • 50 g pure chocolade
  • Chocoladepepernoten

Extra: Springvorm 24 cm & handmixer

sinterklaas-recept-speculaas

Zo maak je het:

Verwarm als eerste de oven voor op 175 graden. Klop hierna de roomboter, suiker en zout tot een romig geheel. Zodra het een goed geheel is geworden, doe je een ei erbij. Wanneer het ei goed is opgenomen in het beslag, doe je één voor één de andere eieren erbij. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe. Voeg vervolgens de koekkruiden en kaneel toe en mix het tot een glad geheel.

Stort het beslag in een ingevette springvorm en bak de taart voor zo’n 45 minuten in de oven. Elke oven verschilt, je kunt daarom testen of de taart gaar is, door er een satéprikker in te prikken. Wanneer deze er schoon uit komt, is de taart klaar.

Laat de speculaastaart afkoelen. Terwijl de taart aan het afkoelen is, maak je mascarpone room. Klop de slagroom, poedersuiker en klopfix in een kom tot het stijf is. In een aparte kom klop je de mascarpone los. Doe hierna de mascarpone bij de slagroom en mix het tot een geheel. Zodra het een geheel is, stop je met mixen. Te lang mixen kan ervoor zorgen dat het te dun wordt.

Verspreid de mascarpone room over de afgekoelde speculaastaart. Garneer de taart met chocoladepepernoten. Smelt als laatste de chocolade in de magnetron voor een minuut en roer het goed door. Wanneer de chocolade nog niet volledig is gesmolten, doe je de chocolade nog 30 sec. in de magnetron. Besprenkel de chocolade over de taart.

De taart is het allerlekkerste als je het dezelfde dag opeet. Eet smakelijk!

sinterklaas-recept-speculaas

hilicious

Met wie ga jij dit ultieme sinterklaas recept maken? Deel het vooral met diegene! Stuur me een berichtje met het eindresultaat op Instagram, dat vind ik namelijk erg leuk om te zien.