voedselverspilling-tips
Leefstijl

Tips tegen voedselverspilling #verspillingsvrij

Alleen in Nederland al verspillen we per persoon per jaar zo’n 34 kilo voedsel. Dat is ontzettend zonde én niet nodig! Met deze tips ga jij voedselverspilling tegen.

Misschien denk je dat 34 kilo per persoon per jaar wel meevalt, maar doe dat eens voor de grap keer het aantal inwoners in Nederland. Dat is ontzettend zonde van al het eten en je eigen portemonnee. Er worden veel grondstoffen gebruikt voor de voedselproductie en daarnaast is er water voor nodig en zorgt het voor CO2 uitstoot. Het is enorm zonde als dit voor niets is en daarom deel ik handige tips tegen voedselverspilling!

THT/TGT

Allereerst vertel ik je wat over de THT en TGT-datum. TGT staat voor ’ten minste goed tot’ en deze houdbaarheidsdatum staat op bederfelijke producten. Bijvoorbeeld op voorgesneden groenten, vlees, vis en koelverse maaltijden staat een TGT-datum. Als ezelsbruggetje kun je onthouden dat je na deze datum het product niet meer moet eten, omdat er ziekteverwekkers op kunnen groeien.

THT staat voor ’ten minste houdbaar tot’ en deze houdbaarheidsdatum staat op producten die niet bederfelijk zijn. Wanneer een product over de THT-datum is, kun je je zintuigen gebruiken. Proeft, ziet en ruikt het product nog goed? Dan kun je het nog prima consumeren!

Zuivel

Zuivelproducten zijn producten met een THT-datum. Omdat zuivel vaak zuur is, groeien bacteriën minder snel. Vaak kun je daarom nog prima een kommetje yoghurt of een glaasje melk drinken dat over datum is, mits je eerst goed je zintuigen hebt gebruikt. Als de melk er vlokkerig uit ziet of gek ruikt, dan is het niet meer goed. Maar wanneer het nog goed ruikt en eruit ziet, dan kun je nog prima genieten van zuivel.

Bananen

bananenbrood-gezond-recept

In een banaan zit zetmeel en hoe langer je de banaan bewaart, hoe zoeter die wordt. Dit komt omdat het zetmeel wordt omgezet in suiker. Een overrijpe banaan is daarom perfect voor baksels! maak bijvoorbeeld eens dit heerlijke bananenbrood. Wanneer je hier geen tijd voor hebt, kun je de overrijpe banaan ook in stukjes snijden en invriezen. Je kunt de bevroren banaan daarna gebruiken voor smoothies, gezonde ijsjes of bijvoorbeeld bananenbrood.

Wraps

Je koopt wraps vaak per 6 of 8 stuks en het is me te vaak gebeurd dat er 2 wraps overbleven. De wraps bleven vervolgens in mijn kast liggen, waardoor het uiteindelijk harde wraps werden. Sinds kort heb ik hier dé oplossing voor! Het is misschien niet de meest gezonde oplossing, maar alles tegen voedselverspilling (;

Van wraps kun je gemakkelijk zelf nacho’s maken. Door de wraps in driehoekjes te snijden en de driehoekjes te frituren, totdat ze goudbruin zijn geworden, maak je nacho’s. Breng hierna de nacho’s op smaak met knoflookpoeder, zout en paprikapoeder. Dip de nacho’s in wat guacamole en je verspillingsvrije snack is klaar!

Brood

wentelteefjes-voedselverspilling-tips

Wanneer je zelf niet zoveel of zo snel brood eet, kun je het ook invriezen. Ontdooi dan je boterhammen die je nodig hebt. Zo heb je altijd vers brood. Heb je toch oud brood over? Maak er dan wentelteefjes van!

Eetmaatje

eetmaatje-voedselverspilling

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens pasta voor één persoon gemaakt, waarmee je vervolgens een heel weeshuis mee kon voeren. Om dit te voorkomen gebruik ik altijd een Eetmaatje. Daarmee bedoel ik niet iemand om mee te eten, maar om het eten mee te meten. Dit is een handige maatbeker, waarmee je gemakkelijk kunt meten hoeveel rijst, couscous, of pasta je per persoon nodig hebt. Ik heb het Eetmaatje ooit eens van het Voedingscentrum gekregen en sindsdien kook ik nooit meer te veel. Je kunt ‘m hier gratis bestellen (er komen nog wel verzendkosten bij). Er bestaan vast ook soortgelijke maatbekers, daar kun je altijd even naar kijken.

Boodschappen

Dit is misschien een dooddoener, maar koop niet te veel! Je wordt vaak verleid door allemaal aanbiedingen, waardoor je snel meer koopt dan je eigenlijk nodig hebt. Om dit te voorkomen kun je, voordat je boodschappen gaat doen, een boodschappenlijstje maken. Kijk ook eerst eens wat je allemaal in je keukenkastje hebt liggen, en pas daar je boodschappen op aan.

 

hilicious

Heb jij nog een goede aanvulling voor dit lijstje met tips? Laat het me dan vooral weten, bijvoorbeeld via Instagram! Deel deze tips ook vooral, want dat zou ik enorm waarderen. Zo gaan we samen voedselverspilling tegen.