verborgen-suikers
Leefstijl

Verborgen suikers in ‘gezonde’ producten – leefstijl tips

Lees verder om te ontdekken welke ‘gezonde’ producten vol zitten met verborgen suikers. Zonder dat je het doorhebt, krijg je makkelijk te veel suiker binnen.

Gezondheid leeft en dat merkt de voedselindustrie ook! Marketeers kunnen als de beste een verpakking ontwerpen dat jou het gevoel kan geven dat je de gezonde keuze maakt. Met mooie kreten als 0% vet, no added sugar en flitsende groene verpakkingen kun je al snel op het verkeerde been worden gezet. Juist in deze producten kunnen veel verborgen suikers zitten.

Gezonde sapjes

Het is je vast opgevallen dat het schap bij de sappen enorm uitgebreid is. Daarnaast zijn er steeds meer juice tentjes te vinden. De vormgeving straalt gezondheid uit met kreten als ‘antioxidant’, ‘protein’ en ‘zonder toegevoegd suiker’. Maar zijn deze gezonde sapjes wel echt zo gezond?

We nemen als voorbeeld Innocent Super smoothie Antioxidant. In een zo’n flesje zitten maar liefst 11 suikerklontjes en weinig vezels. Ondanks de groene kleur van het sapje, is het niet de meest gezonde keuze. De reden dat er zoveel suiker in smoothies zit, is omdat het voor het grootste gedeelte bestaat uit fruitsap. Dit bevat veel fruitsuiker. Je lichaam ziet fruitsuiker hetzelfde als tafelsuiker of honing. Vaak is de basis van smoothies uit de winkel trouwens appelsap of sap uit concentraat. De cranberrysap van Healthy People bevat bijvoorbeeld maar 20% cranberrysap en 80% appelsap.

Het is alleen niet zo dat je nu al het fruit moet laten staan, omdat er fruitsuiker in zit. In fruit zitten namelijk ook vezels, vitaminen en mineralen. Vezels geven een verzadigd gevoel, maar bij sapjes en smoothies is het grootste gedeelte van de vezels eruit gehaald. Daarnaast drink je gemakkelijk het sap van 3 sinaasappels op, maar in een keer 3 sinaasappels opeten wordt lastig. Doordat je op fruit kauwt, wordt het eten beter geregistreerd, waardoor je hersenen een signaal aan kunnen geven dat je vol zit.

Mijn advies is daarom: Eet je fruit, drink het niet! Toch liever een sapje drinken? Kies dan een (+/-75%) groentesapje. Daar zit een stuk minder suiker in. Vind je smoothies erg lekker? Maak dan eens een smoothiebowl. Dit geeft een verzadigend gevoel, doordat je het eet. Op mijn blog heb ik een al een aantal recepten staan, bijvoorbeeld deze met bosbessen.

verborgen suikers

Gezonde claims

Eigenlijk moeten de alarmbellen al gaan rinkelen als je allemaal grote claims op de verpakking ziet staan. Almhof heeft bijvoorbeeld een Lekker & Licht yoghurt met 0% vet. Klinkt goed toch? Maar 0% vet betekent niet 0% suiker en dat het automatisch gezond is. In een schaaltje zitten zo’n 7 suikerklontjes. Kies daarom liever voor yoghurt of kokosyoghurt en voeg daar zelf vers fruit aan toe.

Een andere populaire term is ‘no added sugar‘ of ‘met natuurlijke suikers’. Ook dit is geen garantie dat het product gezond is. Vaak zitten in deze producten de verborgen suikers. In een reepje van Nakd zitten maar liefst 6 suikerklontjes. Dit komt doordat het voor 58% bestaat uit dadels en voor 15% uit rozijnen. Dit zijn gedroogde vruchten, waardoor het suikergehalte geconcentreerder is. Daarbij zie je bij claims als ‘met natuurlijke suikers’ vaak dat de producten worden gezoet met sap concentraat. Bij deze producten is het fruitsap zo ingedikt, dat er een soort suikerachtige stroop overblijft. Klinkt dus gezonder dan dat het is. De Keuringsdienst van Waarde heeft hier eens een aflevering over gemaakt, erg interessant!

Gezonde uitstraling

Het is niets voor niets dat de Mac Donalds een tijd geleden heeft besloten om van rood en geel naar groen en geel te gaan in de huisstijl. Groen geeft namelijk een duurzame en gezonde uitstraling. De groene kleur zie je daarom ook veel terug bij verpakkingen in de supermarkt. Als je rijstwafels met een yoghurtlaagje hoort, dan klinkt het gezond en zeker als je de verpakking ziet. Toch is het yoghurtlaagje eerder een suikerlaag en krijg je per pakje van 3 rijstwafels 6 suikerklontjes binnen.

Nooit meer fruit?

Na het lezen van dit artikel ben je misschien wel geschrokken en wil je fruit verbannen. Fruit bevat immers fruitsuikers. Toch hoef je fruit niet te verbannen. Naast suiker bevat het namelijk vitaminen, mineralen en vezels. Misschien nog belangrijker: Een ‘gezond’ reepje of sapje heb je binnen een paar seconde op, terwijl je veel langer op een appel moet kauwen. Je hersenen krijgen langer de tijd om het eten te signaleren, waardoor je beter verzadigd bent.

Nooit meer sapjes en repen?

Ik geloof niet in het verbieden van voedsel. Als je op z’n tijd intens kunt genieten van een sapje, dan zou ik dat zeker doen! Geniet bewust van het sapje. Maar je hoeft bovenstaande producten niet te kopen, omdat dat vereist is voor een gezonde leefstijl. De rijstwafels met yoghurtlaag kun je bijvoorbeeld laten staan en vervangen door een volkoren cracker met hummus en als je vervolgens echt zin hebt in een koekje, kies je het koekje die je het allerlekkerst vindt.

Meer weten over etiket lezen? Lees dan dit artikel eens!

Weet jij ook een product met veel verborgen suikers dat hierbij past? Laat het me weten! Om op de hoogte te blijven van alle leefstijl tips en recepten, kun je me volgen op Instagram.