
Zaden- en pittenbrood | Makkelijk en gezond recept
Dit zaden- en pittenbrood is super makkelijk om te maken en vooral erg lekker. Het is rijk aan eiwitten, goede vetten en vezels, dus enorm voedzaam.
De eerste week van het nieuwe jaar is begonnen. Na alle oliebollen, borrels en uitgebreide kerstdiners is het weer eens tijd om de draad op te pakken. Voor mij is gezond eten een feestje. Een goedgevulde bulgursalade, yoghurt met homemade granola en frambozen of kwarkbollen. Gezond eten is zóveel meer dan een bak sla en dat wil ik jou meegeven. Ik vind het eeuwig zonde dat een groot deel van de mensen met goede voornemens veel te streng is voor zichzelf. Er mag alleen nog maar gezond worden gegeten en de calorieën worden streng bijgehouden. Zo is het bijna een straf om met voeding bezig te zijn en is de lol er snel vanaf. Ik daag je daarom uit om te kiezen voor voeden in plaats van vullen en te leren luisteren naar je lichaam.
Dit zaden- en pittenbrood maak je met een paar ingrediënten. Lijnzaad is een natuurlijke bron van omega-3 vetzuren, dat zijn de goede vetten die je wilt binnenkrijgen! Daarnaast zitten zaden en pitten vol andere goede voedingsstoffen als eiwitten en vezels. Als je eens wat anders wilt dan een volkoren boterham, kan ik je dit zaden- en pittenbrood echt aanraden. Het is trouwens ook glutenvrij.
Je hebt nodig:
- 100 g gebroken lijnzaad*
- 1 flinke el pindakaas
- 2 eieren
- 300 g zaden en pitten**
- 100 g noten***
- Mespunt zout
*Gebroken lijnzaad bindt beter dan gewoon lijnzaad. Zo blijft het brood stevig.
**Kies de zaden en pitten die jij lekker vindt. Ik gebruikte zonnebloempitten, sesamzaad, chiazaad & pompoenpitten.
***Kies de noten die jij lekker vindt. Ik gebruikte hazelnoten en walnoten. Gemengde noten zijn ook lekker!
Zo maak je het:
Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Breng hierna 200 ml water aan de kook en doe het in een kom bij de lijnzaad. Laat dit even staan. Mix ondertussen de eieren en het zout met een mixer in zo’n 5 minuten luchtig.
Voeg hierna het lijnzaadmengsel toe aan de eieren. Doe vervolgens de zaden, pitten en noten erbij. Mix het door elkaar.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het mengsel erin. Bak het zaden- en pittenbrood in zo’n 60 minuten gaar in het midden van de oven. Laat het even afkoelen & eet smakelijk!
Benieuwd naar meer gezonde baksels? Maak dan ook eens dit overheerlijke bananenbrood. Vergeet het eindresultaat niet te delen op Instagram, ik vind het altijd geweldig om jullie creaties te zien!

