zelf-gnocchi-maken
Diner,  Recepten

Zelf gnocchi maken + gezond recept

Zelf gnocchi maken, zo makkelijk kan het zijn. Daarbij deel ik een recept voor deze overheerlijke gnocchi in pittige tomatensaus. Makkelijk en gezond.

Als je nog nooit gnocchi hebt gegeten, dan is dit het teken om het eens te proberen. Het is een pastasoort, maar dan van aardappel. En zelf gnocchi maken is echt een aanrader. Heerlijk in combinatie met tomatensaus, maar ook met pesto. Vandaag deel ik een recept hoe je zelf gnocchi moet maken en een lekker recept met gnocchi in tomatensaus. De tomatensaus is licht pittig en heerlijk met spianata romana. Dat is een soort salami. Als vega optie kun je het helemaal weglaten, want het is ook al heerlijk met feta en zongedroogde tomaten.

Normaal gesproken maak je gnocchi met gewone bloem, maar om het volkoren te maken ging ik voor volkoren meel. Dat pakte goed uit. Hieronder zie je hoe je het zelf kunt maken. Maar als makkelijke optie kun je het natuurlijk ook in de winkel kopen.

Op zoek naar meer Italiaanse inspiratie? Probeer dan eens deze orzo met geroosterde paprikasaus. Of deze pasta puttanesca.

zelf-gnocchi-maken

Je hebt nodig:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 300 g volkoren meel
  • 1 ei
  • Flinke snuf zout

Een portie is zo’n 200 gram.

Zo maak je het:

Maak de aardappelen schoon en kook ze met schil in zo’n 25 minuten gaar in ruim kokend water. Haal hierna de schil eraf, dat kan makkelijk met een mesje. Stamp hierna met een aardappelstamper de aardappels fijn. Laat even afkoelen en meng het ei en de zout erdoor. Meng hierna beetje bij beetje het volkorenmeel erdoor. Kneed net zo lang totdat er een mooi soepel deeg ontstaat. Het deeg moet zacht zijn, maar niet heel erg plakkerig. Voeg desnoods nog wat meel toe als het plakkerig is.

Pak vervolgens een deel van het deeg en rol er een lange sliert van. Snijd hierna met een mesje gnocchi van ongeveer 2 cm groot. Herhaal dit proces totdat al het deeg op is en je allemaal stukjes gnocchi hebt. Je kunt ook nog met een vork ribbels in de stukjes maken.

Kook de gnocchi in ruim kokend water zo’n 2 tot 3 minuten gaar. Je merkt dat de gnocchi klaar is als het naar boven komt drijven.

Gnocchi met tomatensaus

zelf-gnocchi-maken

Je hebt nodig:

Voor 2 personen

  • 400 g gnocchi
  • 250 g cherry tomaten
  • 200 g verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/4 tl chili vlokken
  • 1 rode ui
  • 100 g spianata romana *
  • 1 el kappertjes
  • Olijfolie

*Dat is een soort salami, maar dan dun gesneden. Vega optie: laat de spianata romana weg en voeg feta en zongedroogde tomaten toe.

Serveertip: Lekker met wat feta en zongedroogde tomaten.

Zo maak je het:

Snijd de ui en knoflook fijn en snijd de cherry tomaten door de helft. Verhit daarna een beetje olijfolie in de koekenpan en bak de ui en knoflook op middelhoog vuur zacht. Zodra de ui zacht is doe de de cherry tomaten erbij, kappertjes en chili vlokken erbij. Plet de cherry tomaten zodat er een saus ontstaat. Breng extra op smaak met zout en peper.

Kook ondertussen de gnocchi zoals staat aangegeven op de verpakking. Zodra de gnocchi gaar is, is het lekker als je de gnocchi even afgiet en bakt in een pan met een beetje olijfolie of roomboter. Dan wordt de gnocchi knapperig aan de buitenkant.

Roer nu de spinazie door de tomatensaus. Wanneer de spinazie is geslonken doe je de gebakken gnocchi er ook bij. Serveer met spianata romana, feta en zongedroogde tomaatjes. Eet smakelijk!

hilicious

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram! Ik vind het namelijk altijd zo leuk om te zien dat mijn recepten worden gemaakt. Op Instagram deel ik trouwens nog meer leefstijltips en recepten. 

Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden. Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.