zelf-zuurkool-maken
Diner,  Recepten

Zelf zuurkool maken | gezond recept

Zelf zuurkool maken doe je zo. Het is ontzettend makkelijk en gezond. Met een paar ingrediënten en geduld maak je het.

Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door de fermentatie bevat het veel probiotica. Dat is ontzettend goed voor je darmgezondheid. Een aanrader om een zelf zuurkool te maken, want dan ben bij de baas over de smaak. En het is een leuk experiment. Fascinerend om te zien hoe de kool dan gaat fermenteren.

Op zoek naar meer zelf maak ideeën? Maak ook eens zelf falafel.

zelf-zuurkool-maken

Je hebt nodig:

  • 1 kg witte kool
  • 20 gram zout

Smaakmakers:

  • 3 gram venkelzaad
  • 0,5 tl chilivlokken
  • 4 gram jeneverbessen

Verder nodig: Schone weckpot

Zo maak je het:

Zorg dat de weckpot schoon is en kook eventueel uit. Verwijder nu het buitenblad van de kool en bewaar deze. Snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de kool fijn.

Doe hierna de kool in een schone kom en doe het zout erbij. Kneed hard door en stamp goed aan. Dat mag best ruig. Doe dit vijf minuten en je zult zien dat er vocht van de kool vrijkomt.

Hierna doe je de smaakmakers erbij en kneed je nog het even door.

Doe de kool in de weckpot en doe het vocht erbij. Druk het koolblad er bovenop en zorg dat er niets gaat drijven. Je kunt eventueel ook iets zwaars op het koolblad leggen. Sluit de pot af en dan kan het wachten beginnen!

Maak de pot de eerste dagen even kort open om het gas te laten ontsnappen. De zuurkool is klaar als er geen gas meer vrijkomt en het lekker smaakt, dat duurt 3 weken. Bewaar de zuurkool daarna in de koelkast.

Tip: Kaam is een witte laag die soms op de zuurkool in de pot kan komen. Het is niet schadelijk en je kunt dit gewoon verwijderen.

Ga jij dit maken? Deel dan een foto op Instagram. Dat vind ik superleuk om te zien! Als eerste mijn recepten zien? Ik schrijf 3x per week een recept voor Dagblad van het Noorden.Op dinsdag, donderdag en zaterdag kun je mijn recepten in de krant spotten, maar natuurlijk ook online.