Recepten,  Snacks

Zoete aardappel rösti’s met gerookte zalm

Er gaat niets boven vette vis, in ieder geval vanuit voedingsoogpunt. Vette vis, zoals makreel, zalm en haring zijn de enige bron voor de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Het lichaam gebruikt het goede visvet weer voor het repareren en bouwen van cellen, maar het heeft ook invloed op het immuumsysteem en ontwikkelingen van de hersenen bij kinderen. Vandaar dat je vroeger misschien wel je boterhammen moest besmeren met Blue Band Idee. Het is daarom niet zo gek dat ik dol ben op zalm!

Ik ben ook gek op zoete aardappelen. Wist je trouwens dat de zoete aardappel eigenlijk geen aardappel, maar een knolsoort is? Zoete aardappelen bevatten veel vitamine C, A, B5 en B6. Vergeleken met de gewone aardappel bevat de zoete aardappel meer vezels, vitamine C en magnesium. Dit wil overigens niet zeggen dat de gewone aardappel ongezonder is, beide zijn gezond. Bij de Albert Heijn zag ik zoete aardappel spaghetti liggen, wat dus gewoon geraspte zoete aardappel is. Dit bracht me op een idee. Rösti’s maak je meestal met gewone aardappelen, maar waarom niet eens met zoete aardappelen. De zoete aardappel rösti’s met gerookte zalm zijn knapperig van buiten en smeuïg van binnen. De combinatie met gerookte zalm en sour cream maakt het extra lekker.

zoete aardappel rösti met gerookte zalm

zoete aardappel rösti met gerookte zalm

Wat heb je nodig?

  • 400 g zoete aardappel spaghetti (je kunt ook 400 g zoete aardappelen kopen en ze zelf raspen)
  • 2 eieren
  • Verse dille
  • Zout en peper
  • Pakje gerookte zalm
  • 125 g sour cream
  • Sap van een halve citroen
  • 1 gesnipperde rode ui
  • Boter om in te bakken

Zo maak je het:

Kook de zoete aardappel spaghetti 4 tot 5 minuten. Je kookt de zoete aardappelen zodat het zetmeel beter los komt, hierdoor zullen de rösti’s beter bij elkaar blijven. Giet de zoete aardappelen vervolgens goed af, zodat er geen water meer bij zit. Doe de zoete aardapppelen in een kom en voeg daar de eieren aan toe. Vermeng dit goed. Voeg naar smaak zout, peper en dille toe. Nu kun je beginnen met bakken. Zet de koekenpan op het vuur en doe genoeg boter in de pan zodat de rösti’s lekker knapperig worden. Doe een lepel van het zoete aardappel mengsel in de pan en zorg dat het een mooi rondje vormt. Draai de rösti’s pas om als de onderkant goudbruin is. Door zo weinig mogelijk om te draaien zullen de rösti’s beter bij elkaar blijven.

Maak vervolgens de saus. Doe de sour cream in een kommetje en voeg daar het sap van de citroen aan toe. Voeg naar smaak zout, peper en dille toe. Vermeng dit goed, en klaar is de saus. Als alle rösti’s zijn gebakken kan het decoreren beginnen. Doe een theelepel saus op de rösti’s en eindig met een laagje gerookte zalm en gesnipperde rode uitjes. Eet smakelijk!

zoete aardappel rösti met gerookte zalm

Ga jij deze zoete aardappel rösti’s met gerookte zalm binnenkort maken? Laat het me vooral weten want dat vind ik super leuk! Je kunt het ook op Instagram delen met de hashtag #hilicious.