gevarieerd-eten-tips
Leefstijl

Gevarieerd eten | handige tips voor een gezond leven

Gevarieerd eten is de beste tip voor een gezonde leefstijl! Zo krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen, zodat je lekker in je vel zit. Met deze tips is gevarieerd eten makkelijk. 

Je lichaam is dag en nacht bezig om alle processen in je lijf in goede banen te lijden. Ik vind alle processen zo fascinerend! Eigenlijk vindt er constant een kettingreactie in het lichaam plaats. Als voorbeeld: Wanneer je stress hebt, vangt je hypothalamus dit op en geeft het door aan de hypofyse. De hypofyse reageert hierop door je bijnieren een seintje te geven om hormonen aan te maken om de stress de baas te zijn. Wanneer de stress onder controle is, wordt de bijnieren aangegeven dat ze kunnen stoppen met stimulerende hormonen aanmaken. Maar ook de manier hoe voeding wordt omgezet in energie, hoe cellen worden aangemaakt en afgebroken en hoe je bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd is bijzonder. Zonder dat je het echt door hebt, vinden er allemaal processen in je lichaam plaats.

Gevarieerd eten is een van de beste tips

Om de processen in je lichaam vlekkeloos te laten verlopen heb je goede voedingsstoffen nodig. Voldoende vitamines, mineralen en macronutriënten zijn essentieel! Je hersenen hebben behoefte aan energie, je darmen worden blij van vezels en bij stress zijn antioxidanten geweldig. Een deel van de hormonen wordt gemaakt uit cholesterol, een ander deel uit aminozuren (eiwit) en een ander deel uit omega-3 en omega-6 vetzuren. Zoals je kunt lezen heb je verschillende voedingsstoffen nodig om alle processen in je lichaam goed te laten verlopen. Je hebt vitamine A tot en met K, verschillende mineralen en alleen al negen essentiële aminozuren. Om deze reden is een van de beste tips die je kunt geven gevarieerd eten! Door eenzijdig te eten kun je namelijk nooit alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen.

In deze blogpost geef ik je praktische tips om gevarieerd eten toe te passen, maar ik daag je vooral uit om zelf aan de slag te gaan! Pas de tips toe die voor jou werken en maak het je eigen. Natuurlijk hoef je niet gelijk alles toe te passen, dit kan ook in stapjes. Zo houdt je het vol en maak je het leuk voor jezelf.

Graanproducten

gevarieerd-eten-tips

De meest voedzame keuze is de volkoren variant. Hierbinnen kun je eindeloos variëren en doe dat vooral! Zilvervliesrijst is een bron van koolhydraten en andere goede stoffen als magnesium. Zilvervliesrijst bevat 3 gram vezels per 100 gram, maar bulgur wel 11 gram vezels per 100 gram. En ‘graan’producten op basis van peulvruchten (linzen, erwten enz.) bevatten juist veel eiwitten en vezels. Met deze tips is gevarieerd eten alles behalve saai.

Groente

gevarieerd-eten-tips

Je hebt vast al eens eerder mijn liefde voor groente voorbij zien komen. Groente kan namelijk niet ontbreken in een gezond eetpatroon. Het is niets voor niets dat er wel eens wordt gezegd: Eat the rainbow. Groene groente bevat o.a. chlorofyl (ook wel bladgroen) dat een beschermende werking heeft in ons lichaam. Rode groente bevat o.a. vitamine C en oranje groente bevat bètacaroteen dat weer goed is voor je ogen. Ook bevat sommige groente meer eiwit dan de andere. Broccoli, asperges en boerenkool bevatten bijvoorbeeld relatief veel eiwit. Met de tips in de afbeelding kun je makkelijker gevarieerd groente eten.

Vega, vlees en vis

gevarieerd-eten-tips

Afwisselen tussen vlees en vega is beter voor jou en de aarde! Peulvruchten, kipfilet, kalkoenfilet, mager onbewerkt rundvlees, eieren, tempé en noten passen binnen een gezond eetpatroon. Natuurlijk kun je ook zonder vlees, dat is helemaal aan jou, doe wat goed voelt! In peulvruchten zitten veel vezels en plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze bewezen goed voor je hart en vaten. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen als vitamine B12 en ijzer. Ei bevat onder andere cholesterol. Cholesterol is nodig voor de productie van onze steroïde hormonen. Er zijn ook steeds meer plantaardige opties verkrijgbaar in de supermarkt. Vegetarische opties op basis van erwteneiwit, noten, tempé en peulvruchten zijn vaak een gezonde keuze. Let wel op of er niet te veel zout is toegevoegd, liefst niet meer dan 1,1 gram per 100 gram.

Brood

baked-oats-met-recept

In Nederland zijn wij gek op brood! Veel mensen eten brood als ontbijt, lunch en tussendoortje. Laat ik voorop stellen dat volkoren brood prima in een gezond eetpatroon past, maar ik daag je uit om te variëren. Volkoren brood bevat veel vezels, koolhydraten en jodium. Naast volkoren brood kun je ook eens volkoren pitabrood, naanbrood of Libanees brood proberen. Havermout bevat bètaglucanen die witte bloedcellen activeren om virussen, bacteriën en schimmels uit de weg te ruimen. Ook zorgen ze ervoor dat de darmwand intact blijft. Chiapudding is ook een geweldige variatie. Chiazaad bevat veel omega-3 vetzuren, maar ook glutaminezuur dat goed is voor de handhaving van de zuur-basebalans en als brandstof. Magere kwark of sojayoghurt is ook een goede aanvulling. Dit bevat namelijk veel eiwitten, vitamine B12 en calcium. Naast de variatie in brood is de variatie in broodbeleg ook een goede tip. In dit artikel deel ik tips om gevarieerd broodbeleg te eten.

Om je gelijk wat inspiratie te geven, deel ik een aantal variatie recepten:

Heb jij nog een goede tip die in dit lijstje past? Laat het me weten! Deel dit artikel met iemand die op zoek is naar variatietips, dat zou ik fantastisch vinden. Volg mij op Instagram om alle gezondheidstips en recepten mee te krijgen!